Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Η Δυτική Αθήνα ξεσηκώνεται για να κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής!

Το συλλαλητήριο της 18ης Δεκέμβρη είναι μόνο η αρχή!


Η Δυτική Αθήνα ξεσηκώνεται για να κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής!


Η μεγάλη κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Πετρούπολης την Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2019 -με τη συμμετοχή φορέων της πόλης και της Δυτικής Αθήνας και με τη συγκλονιστική παρουσία των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης-, έδωσε ηχηρή απάντηση σε όσους εξακολουθούν να φαντάζονται τη Δυτική Αθήνα και τη Δυτική Αττική σαν το μόνιμο σκουπιδότοπο ολόκληρης της περιφέρειας Αττικής. Πολλές εκατοντάδες πολίτες, νέοι στην πλειοψηφία τους, παρά τις δυσκολίες της ώρας, ανταποκρίθηκαν θετικά στα σχετικά καλέσματα του Δήμου Πετρούπολης και των φορέων και διαδήλωσαν μαχητικά, απαιτώντας να μη γίνει η νέα χωματερή και να κλείσει –επιτέλους- οριστικά η εγκατάσταση της Φυλής.


Ο δήμαρχος Πετρούπολης κ. Βλάχος, δήλωσε στους συγκεντρωμένους πως η συγκέντρωση είναι μόνο η αρχή και πως θα ακολουθήσουν και άλλες, ακόμη πιο μαζικές διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή και των άλλων δήμων της Δυτικής Αθήνας. Από τη μεριά τους, οι εκπρόσωποι των μαθητών και της Ένωσης γονέων Πετρούπολης τόνισαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτούν την απόφαση του ΕΔΣΝΑ για τη νέα χωματερή και πως θα συνεχίσουν τον αγώνα που άρχισαν, μέχρι να κλείσει ολόκληρη η εγκατάσταση της Φυλής.


Ο εκπρόσωπος του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, στο χαιρετισμό του, χαρακτήρισε την κινητοποίηση σαν μια καλή στιγμή στον αγώνα για το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής. Όχι μόνο επειδή δίνει συνέχεια στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών, ούτε μόνο επειδή αποτυπώνει την εμπλοκή του δήμου Πετρούπολης σε αυτόν τον αγώνα. Το πιο ενθαρρυντικό είναι ότι σηματοδοτεί τη συνάντηση όλων των ποικιλόμορφων ρευμάτων αντίστασης, απέναντι στον προωθούμενο φιλοεργολαβικό και αντιπεριβαλλοντικό κρατικό και κυβερνητικό σχεδιασμό, μια τάση την οποία οι δήμοι πρέπει να την ενισχύσουν, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν, αδιαμεσολάβητα, οι ίδιοι οι πολίτες και οι φορείς τους.

Επεσήμανε την ανάγκη να κλείσει το σύνολο της εγκατάστασης της Φυλής και να ενταχθεί η ευρύτερη περιοχή σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης, χαρακτηρίζοντας ως «σιαμαία» αδέρφια τους προωθούμενους νέους ΧΥΤΑ και το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων (ΕΜΑΚ), που επιχειρείται να γιγαντωθεί περαιτέρω. Μίλησε για μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί -δίνοντας δεκαετή, τουλάχιστον, παράταση στη λειτουργία της εγκατάστασης-, όπως έγινε στο παρελθόν, όταν από τη χωματερή οδηγηθήκαμε στον πρώτο ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων, στο ΕΜΑΚ και στον αποτεφρωτήρα των υγειονομικών αποβλήτων (τη δεκαετία του ’90) και, αργότερα, όταν οδηγηθήκαμε στο δεύτερο ΧΥΤΑ της Φυλής (τη δεκαετία του 2000).


Την Τετάρτη 18/12/2019, αυτοί που αποφάσισαν να κατασκευάσουν νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή και να επεκτείνουν το ΕΜΑΚ, θα πρέπει να κατάλαβαν πως με τις εγκληματικές επιλογές τους άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου». Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής θα συνεχιστούν και θα ενταθούν, με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο, σε πείσμα όσων ποντάρουν στην κόπωση και στον εκφυλισμό τους.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ θα συνεχίσει να εργάζεται στην κατεύθυνση της συγκρότησης ενός ενωτικού - μαζικού κινήματος, που δε θα αφήνει καμιά χαραμάδα στη διεκδίκηση του στόχου για το οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής. Καλεί τη νεολαία, τους κατοίκους και τους φορείς της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής να συνεχίσουν στον ίδιο ανυποχώρητο δρόμο, μέχρι την τελική δικαίωση. Ζητά, τέλος, από τις υπόλοιπες δημοτικές αρχές της Δυτικής Αθήνας, που συνυπέγραψαν το γνωστό κείμενο εναντίωσης, να αποδείξουν στην πράξη ότι εννοούν τα όσα λένε και ότι δεν επιδίδονται σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Η απουσία τους από την κινητοποίηση της Πετρούπολης ήταν κραυγαλέα και δεν περνά, ασφαλώς, απαρατήρητη.

Απαιτούμε:

· Να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί για νέους ΧΥΤΑ στη Φυλή και για μετατροπή - επέκταση του ΕΜΑΚ
· Να μη γίνει νέα ανάθεση λειτουργίας του ΕΜΑΚ
· Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας υγειονομικών αποβλήτων
· Να κλείσει οριστικά η εγκατάσταση της Φυλής
· Να καταργηθεί ο διαβρωτικός μηχανισμός των αντισταθμιστικών «ωφελημάτων»
· Να δρομολογηθεί άμεσα η κατασκευή όλων των αναγκαίων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων νέων ΧΥΤΥ, για την υλοποίηση ενός νέου συστήματος δημόσιας διαχείρισης των απορριμμάτων, που θα έχει βασικό στόχο τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση υλικών
· Να μη γίνουν νέοι ΧΥΤΑ/Υ στη Δυτική Αττική

19.12.2019

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxixytafilis.blogspot.com - oxi.xyta.filis@gmail.com - f/b: Δυτικό Μέτωπο


Περισσότερο οπτικό υλικό εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου