Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Προκήρυξη ΑΡΑΓέΣ για τις Εκλογές του ΤΕΕ

Προκήρυξη ΑΡΑΓέΣ για τις Εκλογές του ΤΕΕ


Συνάδελφε/ισσα
Στις 3 Νοεμβρίου οι μηχανικοί καλούνται να ψηφίσουν για την εκλογή των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ. Μια διαδικασία που φαίνεται να ενδιαφέρει ολοένα και λιγότερους συναδέλφους, και ειδικά τους νεότερους. Γεγονός όχι περίεργο, μια και η δράση του ΤΕΕ εδώ και χρόνια αντί να υπερασπίζεται έστω και μερικά τα δικαιώματα των μηχανικών που ζουν από τη δουλειά τους, στρέφεται ανοικτά εναντίον τους.
Έχουμε περάσει 10 χρόνια όπου με πρωτοβουλία όλων των μνημονικών κυβερνήσεων αλλά και την συνδρομή του ΤΕΕ είδαμε την ζωή και την δουλειά μας να συνθλίβεται. Αναδουλειά ή αμοιβές-χαρτζιλίκι για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, αυθαιρεσία και απολύσεις στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, υποστελέχωση, ποινικές ευθύνες και μείωση αποδοχών στους δημόσιους, καθυστερήσεις και μειώσεις συντάξεων στους συνταξιούχους, φοροεπιδρομή και ασφαλιστικά χαράτσια για όλους. Μέσα σε όλα αυτά η πρόταση των κυβερνήσεων ήταν να γίνουμε διεκπεραιωτές – εισπράκτορες στις πολιτικές τους, με μηδενική μέριμνα για την επιστημονική διάσταση των ζητημάτων, και τον κοινωνικό τους ρόλο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τα «αυθαίρετα», τις τακτοποιήσεις, τα «εξοικονομώ» κοκ.
Σαν να μην έφταναν όμως τα παραπάνω οι ίδιοι πρωταγωνιστές προώθησαν την διάλυση και του επαγγέλματος με τις πιστοποιήσεις για να μπορέσουν να παγιώσουν την πολιτική τους στο διηνεκές. Το ΠΔ99, τα φίλτρα, τις ανεξέλεγκτες «πανεπιστημιοποιήσεις», τα Μητρώα ελεγχόμενης πρόσβασης που δυσκολεύουν την άσκηση επαγγέλματος και προετοιμάζουν την εκχώρηση του αποκλειστικά σε εταιρίες συμβούλων.

Συνάδελφε/ισσα
Αν το ΤΕΕ συνέβαλε στα παραπάνω, αυτό οφείλεται καθοριστικά στο ότι οι κυβερνητικές και οι δήθεν ανεξάρτητες παρατάξεις που δραστηριοποιούνται είτε για κομματικούς – είτε για «επαγγελματικούς» λόγους κυριαρχούν. Οι παρατάξεις αυτές δεν θέλουν εξάλλου την μεγάλη συμμετοχή των μηχανικών αφού μέσω των κομματικών ή επαγγελματικών συναλλαγών καταφέρνουν να έχουν τις θέσεις και τις πλειοψηφίες που χρειάζονται.
Αν όμως κάποιος διερωτάται τι χειρότερο μπορεί να μας συμβεί; Τι άλλο μπορεί να κάνουν; Αφού αυτά περάσανε ποιο το νόημα να ασχοληθείς με το ΤΕΕ; Κυβέρνηση και Πλειοψηφία του ΤΕΕ έχουν την απάντηση. Το «Αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης, οι δηλώσεις της Υπ. Παιδείας, οι δηλώσεις για νέο Ασφαλιστικό και τόσα άλλα (ΣΔΙΤ, ΔΕΗ, Ελληνικό) δεν αφήνουν απορίες. Σε όλα αυτά βέβαια, οι κατά τα άλλα λαλίστατες κυρίαρχες παρατάξεις κινούνται μεταξύ σιωπής και δημιουργικής κριτικής.
Η σιωπή αυτή δεν αφορά μόνο τα μέτρα της κυβέρνησης, είναι και στάση συνενοχής και για τον ρόλο που επιφυλάσσεται στο ΤΕΕ στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης αδειών, ελέγχων, μητρώων αλλά και της ρύθμισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών.

Συνάδελφε/ισσα
Όσοι ζούμε από τη δουλειά μας και όχι από τα γνωστά κυκλώματα που λυμαίνονται τον τόπο και τον κλάδο μας, πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα. Να αντισταθούμε στη γενικευμένη απαξίωση και να αγωνιστούμε «εντός, εκτός και εναντίον του ΤΕΕ». Δεν υπάρχει τέρμα στην κατηφόρα, αν δεν το βάλουμε εμείς– η αντίσταση δεν είναι μάταιη. Τα όσα εξάλλου μας ετοιμάζουν δεν είναι τίποτε περισσότερο από τα όσα δεν μπόρεσαν να περάσουν μέχρι ώρας λόγω των αγώνων που έγιναν μέχρι σήμερα.
Η ΑΡ.ΑΓ.Ε.Σ. είναι μια μετωπική αριστερή παράταξη με συνεχή παρουσία σε όλους τους αγώνες των μηχανικών και του λαού μας. Στα σωματεία, στις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό, στις κινήσεις υπεράσπισης του περιβάλλοντος, στους μεγάλους αντιμνημονιακούς αγώνες αλλά και στα όργανα του ΤΕΕ. Πάντα μαζί και δίπλα στους συναδέλφους. Επιδιώκουμε την μέγιστη δυνατή συστράτευση με αγωνιστές και δυνάμεις της Αριστεράς και των κινημάτων. Χρόνια τώρα έχουμε αποδείξει ότι και μπορεί και έχει σημασία να υπάρχει αντιπολιτευτική φωνή απέναντι στις πολιτικές που υπηρετούν τα συμφέροντα του πλούτου και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ζωή μας – απέναντι στο συνεχές του ΤΕΕ και των κυβερνήσεων.

Συνάδελφε/ισσα
Σε καλούμε να δυναμώσεις τη φωνή αντιπολίτευσης εντός ΤΕΕ, να στηρίξεις του αγώνες εκτός ΤΕΕ, αυτό είναι για εμάς η ψήφος στην ΑΡΑΓΕΣ.

1 σχόλιο:

  1. Στην Θεσσαλονίκη οι εκλογές θα γίνουν στην ΔΕΘ; Σε ποιο περίπτερο;
    Για τις εκλογές ΣΜΗΒΕ υπάρχει πρόταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή