Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Συμπεράσματα από τις πρόσφατες αποφάσεις του Σ.τ.Ε. για τον Ν. 4387/16 (ποσοστά αναπλήρωσης, επικουρικές συντάξεις κλπ)

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αρ. Πρωτ.: 7944 Αθήνα, 17-10-2019
Προς: 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
2. Συμβ. Επιτροπή Επιστημόνων ΕΦΚΑ
3. Α’βάθμιες ΕΜΔΥΔΑΣ

Θέμα: Συμπεράσματα από τις πρόσφατες αποφάσεις του Σ.τ.Ε. για τον Ν. 4387/16 (ποσοστά αναπλήρωσης, επικουρικές συντάξεις κλπ)

Με το παρόν σας αποστέλλουμε τα πρώτα συμπεράσματα μας από τις πρόσφατες Αποφάσεις του Σ.τ.Ε. για τον Ν. 4387/16:
  • Το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε νόμιμη και συνταγματική την Δημιουργία και συνέχιση ύπαρξης του Ενιαίου Ταμείου (ΕΦΚΑ). Με την απόφαση αυτή απορρίφθηκε η κοινή προσφυγή Μηχανικών, Δικηγόρων και Γιατρών για αυτοτέλεια του πρώην ΕΤΑΑ και δυστυχώς νομιμοποιείται η ενοποίηση Ταμείων και αποθεματικών και η προς τα κάτω ισοπέδωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τα οποία προέκυψαν από πολυετής εισφορές και χωρίς την κρατική συμμετοχή.
  • Το Συμβούλιο Επικρατείας, με οριακή πλειοψηφία 13 – 12, κρίνει νόμιμο και συνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου (Ν.4387/16) για τον επανυπολογισμό των συντάξεων Κύριας Ασφάλισης, με βάση τον Δεκέμβριο 2014. Ο επανυπολογισμός αυτός, δημιουργεί μια μεγάλη προσωπική διαφορά, η οποία ήδη εμφανίστηκε στα εκκαθαριστικά που έλαβαν πολλοί συνάδελφοι. Από την εφαρμογή της Απόφασης αυτής, εφόσον γίνει δεκτή από την Πολιτική Ηγεσία (Πολιτική Απόφαση), θα νομιμοποιηθούν οι υφιστάμενες σοβαρές μειώσεις στις συντάξεις. Δηλαδή μια τέτοια Πολιτική Απόφαση της Κυβέρνησης, δεν καταργεί τις νέες δυσβάστακτες περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου. Παραβιάζεται η προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης, αλλά και η μετεκλογική του καθ’ ύλην Υπουργού κ. Γ. Βρούτση, ότι δεν θα υπάρξουν περικοπές – μειώσεις στις συντάξεις.
  • Το Συμβούλιο Επικρατείας δέχθηκε τις περικοπές του Β’ Μνημονίου (Ν.4093/12). Ιδιαίτερα έκρινε αρνητικά όλες τις προσφυγές για τις Κύριες Συντάξεις. Είναι πολύ αρνητική η Απόφαση που αναφέρεται στις διεκδικήσεις για τα αναδρομικά. Όλες οι προηγούμενες Αποφάσεις του Σ.τ.Ε που έκριναν ως αντισυνταγματικές τις περικοπές του Β΄ Μνημονίου, τώρα, με τις παρούσες αποφάσεις κρίθηκαν ως συνταγματικές και βέβαια απορρίφθηκαν όλες οι προσφυγές. Αυτό σημαίνει ότι η σχετική Απόφαση απαιτεί νέα νομοθετική ρύθμιση (Πολιτική Απόφαση της Κυβέρνησης).
  • Το Σ.τ.Ε. δέχθηκε τις δυσβάστακτες περικοπές για τους νέους ασφαλισμένους του Νόμου Κατρούγκαλου (σε ποσοστά 35%) απορρίπτοντας σχετικές προσφυγές.
  • Το Σ.τ.Ε. δέχθηκε ως αντισυνταγματικές μόνο τις μειώσεις των Επικουρικών, επειδή δεν υπήρχαν Αναλογιστικές Μελέτες. Δηλαδή, αφήνει ανοικτό το θέμα των Επικουρικών για να επανέλθει με νομοθετική ρύθμιση με τη συνοδεία Αναλογιστικών Μελετών.
  • Το Συμβούλιο Επικρατείας δέχθηκε ως αντισυνταγματική τη μείωση των επικουρικών εκείνων των Συντάξεων που αθροιστικά ξεπερνούν το ποσό των 1.300,00 ευρώ μηνιαίως. Αυτή η απόφαση όμως, χρειάζεται διευκρίνηση και νομοθετική ρύθμιση (Πολιτική Απόφαση), γιατί θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι, η Κυβέρνηση προωθεί ένα νέο ασφαλιστικό με τρεις Πυλώνες. Ο Πυλώνας των Επικουρικών εισάγει όρους Ιδιωτικής Ασφάλισης και «κεφαλαιοποίησης» των εισφορών των από 1/120121 ασφαλισμένων με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ήδη συνταξιούχους και υπόλοιπους ασφαλισμένους που δικαιούνται επικουρικής σύνταξης. Σύμφωνα όμως με το Σύνταγμα, η Επικουρική Ασφάλιση είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη για το Δημόσιο χαρακτήρα της. Κατά συνέπεια η ιδιωτικοποίηση των Επικουρικών Συντάξεων είναι αντισυνταγματική. Να ληφθεί υπόψη ότι και οι κρίσιμες αποφάσεις του Σ.τ.Ε. για τα θέματα αυτά ελήφθησαν με οριακή Απόφαση13- 12.
  • Πολύ κρίσιμη και σοβαρή είναι η Απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία δίνει το δικαίωμα ισχύος των σχετικών Αποφάσεων από την ημερομηνία 4 Οκτωβρίου 2019. Δηλαδή, δεν έχουν αναδρομική εφαρμογή οι όποιες διεκδικήσεις. Η Πολιτική βούληση της Κυβέρνησης στο σημείο αυτό, δυστυχώς αποτυπώθηκε με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή στον οποίον δεν εμφανίζεται καμία σχετική επιβάρυνση.
  • Τέλος, στα κατ’ αρχήν συμπεράσματα, να συμπεριληφθεί η σχετική Απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που αφορά το λεγόμενο ποσοστό αναπλήρωσης. Στο σκεπτικό της αυτής Απόφασης χορηγείται πριμ στην επιμήκυνση του εργασιακού βίου. Δηλαδή, λαμβάνοντας υπόψη το προσδόκιμο ζωής, ιδιαίτερα μετά τις συνθήκες της δεκαετούς κρίσης που συνεχίζεται, οι Έλληνες θα πρέπει να εργάζονται μέχρι να πεθάνουν.


Με βάση τα παραπάνω, το ΤΕΕ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση υπεράσπισης των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.          
a

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου