Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019

Σενάρια για «σπάσιμο» του ΕΦΚΑ στα τρία


Ολική επαναφορά Ν3986/2011 με ανά τριετία αύξηση εισφορών;

Παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό δρομολογεί η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει προβλήματα κληρονομημένα από το παρελθόν, αλλά και νέα ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά, προβλήματα για τα οποία και η ΝΔ είναι συνυπεύθυνη, με την προσήλωσή της και την ψήφιση μνημονίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Γ. Βρούτσης και Ν. Μηταράκης επεξεργάζονται το σενάριο διαχωρισμού Ταμείων εντός του ΕΦΚΑ, αλλά και εκείνο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών σε ορίζοντα τετραετίας.

Εν αναμονή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη των επίμαχων ρυθμίσεων του νόμου 4387/2016 (Ν. Κατρούγκαλου), οι επιτελείς της οδού Σταδίου μελετούν τη δυνατότητα διαχωρισμού εντός του ΕΦΚΑ των Ταμείων των μισθωτών, των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ένα τέτοιο πιθανό «σπάσιμο» του ΕΦΚΑ, θα άνοιγε τον δρόμο για την επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων για επαγγελματίες και αγρότες και την επιλογή χαμηλού ή υψηλότερου ασφαλίστρου από τους ίδιους τους ασφαλισμένους.

Παράλληλα σχεδιάζεται η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από το 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου