Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

ΕΜΔΥΔΑΣ/ΚΜ: Ανακοίνωση για τις τραγικές απώλειες και τις καταστροφές στη Χαλκιδική




Το ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Κεντρικής Μακεδονίας εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας (10/7/2019), στην Χαλκιδική.

Δυστυχώς κάθε τραγικό συμβάν αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες κράτους και κυβερνήσεων και ανοίγει συζητήσεις για θέματα αντιμετώπισης των έκτακτων καιρικών φαινομένων, αυθαίρετων κατασκευών, ελέγχων, διευθέτησης ρεμάτων, πολεοδομικής Νομοθεσίας, κατασκευής υποδομών κ.λπ.

Επίσης πιστεύουμε ότι η κλιματική αλλαγή επιβάλει, πλέον, την προσαρμογή των δεδομένων σε όλους τους τομείς για να σταματήσουμε να θρηνούμε, θύματα.

Χωρίς να υποβαθμίζουμε την ισχύ των καιρικών φαινομένων, με μια πρώτη εκτίμηση, θεωρούμε ότι οι βασικότεροι παράγοντες που είναι «συνεργοί» στο τραγικό συμβάν είναι τα χρόνια προβλήματα που σχετίζονται με την υποστελέχωση των υπηρεσιών, τη δαιδαλώδη και συνεχώς τροποποιούμενη νομοθεσία, την υποβάθμιση του ρόλου του μηχανικού, την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων διαφορετικών φορέων, τη δυνατότητα παραγραφής προστίμων πολεοδομικών παραβάσεων, τις συγχωνεύσεις και διασπάσεις υπηρεσιών χωρίς κανένα κριτήριο (που έχουν οδηγήσει την χώρα και την δημόσια διοίκηση σε χαώδη κατάσταση), την ανεξέλεγκτη χορήγηση αρμοδιοτήτων στον ιδιωτικό τομέα (χωρίς κανένα ουσιαστικό έλεγχο) κ.ά.

Ευθύνες υπάρχουν κυρίως στην έλλειψη ενημέρωσης / εκπαίδευσης των πολιτών σε θέματα ασφαλείας των κατασκευών, προστασίας από φυσικές καταστροφές και της περιβαλλοντικής κρίσης που διανύουμε, στις εγκληματικές ανθρώπινες παρεμβάσεις στην φύση και στις διοικήσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίες λειτουργούν τις περισσότερες φορές, έτσι ώστε να έχουν το λιγότερο πολιτικό κόστος και με «ανταποδοτικό» χαρακτήρα.

Κύριος στόχος πρέπει να είναι, η αυτοματοποίηση μεθόδων ώστε να υπάρχει επαρκής έλεγχος και πρόληψη εκ μέρους του Δημόσιου Τομέα. Αναγκαία είναι η επίτευξη ομοιογένειας και ο εκσυγχρονισμός όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων, όλου του δημόσιου τομέα ο οποίος αυτή την στιγμή υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα τις ατελείωτες καθυστερήσεις, την δίκαια αγανάκτηση των πολιτών και τελικά την μη παραγωγή έργου προς κοινωνικό όφελος.

Επίσης, επιβάλλεται η έντονη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α & Β βαθμού) όσο αφορά στην πρόληψη, έλεγχο και ενέργειες σε θέματα Πολιτικής Προστασίας αλλά και ελέγχου αυθαίρετης δόμησης και εν γένει εφαρμογή της νομοθεσίας σε όλο το δομημένο περιβάλλον, κάτι που προϋποθέτει ενισχυμένες δημόσιες υπηρεσίες.

Καλούμε την πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα, ώστε να γίνει αποκατάσταση όλων των ζημιών και να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Επίσης, ζητάμε την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών, με Μηχανικούς και την παροχή κατάλληλων εργαλείων ώστε να υπάρχει επαρκής έλεγχος και πρόληψη εκ μέρους του Δημόσιου Τομέα.

Για το Δ.Σ.

Η πλειοψηφούσα

  1. Κριστίνα Ηλέκτρα Μακνέα

1 σχόλιο: