Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ψήφισμα για Νομική Κάλυψη Διπλωματούχων Μηχανικών Δημ. Υπαλλήλων

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 21/6/2019


Ψήφισμα για Νομική Κάλυψη Διπλωματούχων Μηχανικών Δημ. Υπαλλήλων

Είναι γνωστό ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι διπλωματούχοι μηχανικοί όπως και όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι (ειδικότερα όσοι πραγματοποιούν ελέγχους ή εμπλέκονται σε οικονομικές διαδικασίες ή εκτελούν καθήκοντα που επιφέρουν οικονομικές επιπτώσεις σε πολίτες), είναι συχνά εκτεθειμένοι σε εκδικητικές διώξεις ιδιωτών. 

Η ύπαρξη και λειτουργία νομικών τμημάτων στις υπηρεσίες δεν υφίσταται, ενώ οι υπηρεσίες του Νομικού Συμβουλίου έχουν άλλο προσανατολισμό. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων συναδέλφων διώκονται τελικά αθωώνονται μετά από χρόνιες, ψυχοφθόρες και οικονομικά δυσβάσταχτες δικαστικές διαδικασίες. Προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι διπλωματούχοι μηχανικοί να μπορούν να ασχοληθούν απερίσπαστοι στα καθήκοντά τους είναι απαραίτητη η πλήρης νομική στήριξη/ κάλυψη , στα πρότυπα του ν.4484/17 που αφορά στους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ, για όλες τις υποθέσεις που προκύπτουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ενώπιον διοικητικών και αστικών δικαστηρίων. 

Επιπρόσθετα προκειμένου να προστατευτούν οι συνάδελφοι για από εκδικητικές διώξεις ιδιωτών είναι απαραίτητο να ρυθμιστεί νομοθετικά η απόρριψη αγωγών ιδιωτών ενάντια σε υπαλλήλους για λόγους σχετικούς με την άσκηση των καθηκόντων τους, αν δεν έχει προηγηθεί προσφυγή και δικαστικά μέσα ενάντια σε σχετική απόφαση της Διοίκησης.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τις απαραίτητες αλλαγές στη Νομοθεσία (πχ Ν.3481/06) , ώστε να σταματήσουν να προσωποποιούνται ευθύνες άλλων στους Διπλωματούχους Μηχανικούς. Δε μπορούν οι Μηχανικοί να μετατρέπονται σε εξιλαστήρια θύματα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών.

Το Προεδρείο του 18ου Συνεδρίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου