Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Τα σενάρια για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία


Αναρτούμε άρθρα σχετικά με την επερχόμενη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, που αφορά πάρα πολλούς συναδέλφους. Απουσιάζουν προτάσεις όπως η δυνατότητα ολικής διαγραφής οφειλής, η απομάκρυνση και η επιστροφή της Ειδικής Προσαύξησης, ακύρωση των αυξήσεων του Ν3986/11 που ειδικά στο χώρο των μηχανικών θα μπορούσαν να δώσουν διεξόδους σε πολλούς συναδέλφους. Ο τυχόν επανυπολογισμός οφειλών είναι εντελώς ασαφής για το πως θα λειτουργήσει και ειδικά στους μηχανικούς (με πρόσθετο εφάπαξ και επικουρικό) και λόγω καθυστέρησης στην εφαρμογή των κλάσεων έχει πολύ μικρή επίδραση στο ύψος της οφειλής. Η δε επίπτωση στην αναμενόμενη σύνταξη θα είναι συντριπτική.

Τον επανυπολογισµό των ληξιπρόθεσµων ασφαλιστικών οφειλών, µε στόχο την άµεση ρύθµισή τους, ελεύθερων επαγγελµατιών, αυτοαπασχολούµενων και αγροτών, µε «κούρεµα» των προσαυξήσεων έως και 85%, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το θέµα αναµένεται να τεθεί επί τάπητος µε την έλευση των δανειστών στην Αθήνα το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιανουαρίου, µε στόχο η ρύθµιση να τεθεί σε εφαρµογή εντός του πρώτου τριµήνου του 2019.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας, η ρύθµιση που σχεδιάζει ο αρµόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, αφορά περισσότερους από 900.000 εγκλωβισµένους ασφαλισµένους, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και κινδυνεύουν µε κατασχέσεις, µε οφειλές περίπου 20 δισ. ευρώ. Η πλειοψηφία των οφειλετών είναι ελεύθεροι επαγγελµατίες (550.000), 350.000 αγρότες και περίπου 20.000 αυτοαπασχολούµενοι. Υπολογίζεται ότι εξ αυτών περίπου 80.000 οφειλέτες είναι ένα βήµα πριν από τη συνταξιοδότηση και, επειδή οφείλουν, δεν έχουν κανένα εισόδηµα. Μετά τον επανυπολογισµό, η νέα οφειλή θα αποπληρωθεί σε κλιµακωτές 36 έως 120 δόσεις, ανάλογα µε τη δυνατότητα του εκάστοτε οφειλέτη. Με το παλαιό καθεστώς, οι ελεύθεροι επαγγελµατίες κατέβαλλαν µέση µηνιαία εισφορά 342 ευρώ, ενώ οι αγρότες κατέβαλλαν 132 ευρώ.

Σύµφωνα µε πληροφορίες της Realnews, ο νέος υπολογισµός των εισφορών για τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης θα περιορίζει την ελάχιστη εισφορά στα 158 ευρώ για ελεύθερους επαγγελµατίες και 58 ευρώ για τους αγρότες. Με αυτό τον τρόπο, η οφειλή για τους ελεύθερους επαγγελµατίες θα κουρευτεί κατά 54% και για τους αγρότες κατά 56%.

Παράλληλα, οι προσαυξήσεις θα µειωθούν κατά 85%.Το οικονοµικό επιτελείο έχει υποβάλει τεκµηριωµένη πρόταση στα τεχνικά κλιµάκια, µε την οποία ζητά τον επανυπολογισµό των οφειλών µε βάση το νέο σύστηµα που προβλέπεται στον νόµο Κατρούγκαλου. Οι δανειστές δεν είναι αρνητικοί στη συγκεκριµένη κυβερνητική πρωτοβουλία, καθώς δεν επηρεάζει το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, αφού οι ασφαλισµένοι θα λάβουν αναλογική σύνταξη σύµφωνα µε το ύψος των εισφορών που θα αποπληρώσουν.

Ποιους αφορά

Ο επανυπολογισµός των ασφαλιστικών εισφορών θα αφορά µόνο όσους δεν µπορούν αποδεδειγµένα να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους µε την προσκόµιση όλων των απαιτούµενων εγγράφων, µεταξύ των οποίων και αποδεικτικά τραπεζικών λογαριασµών. Σε περίπτωση που κάποιος είναι σε ρύθµιση οφειλών και την απολέσει, δεν θα µπορεί να ενταχθεί στον επανυπολογισµό.

Αρµόδιοι στο υπουργείο Εργασίας επισηµαίνουν στην «R» ότι η απαλλαγή από υπέρογκες οφειλές είναι ένα µέτρο ανακούφισης για χιλιάδες ασφαλισµένους που θέλουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, βάζοντας σε δεύτερη µοίρα το ύψος της τελικής σύνταξής τους. Ο επανυπολογισµός, σε συνδυασµό µε τη µείωση των προσαυξήσεων, οδηγεί σε µεγαλύτερο συγκριτικά όφελος για το σύνολο των οφειλετών.

Ο επανυπολογισµός των οφειλών θα βοηθήσει ιδιαίτερα περίπου 80.000 ασφαλισµένους που βρίσκονται ένα βήµα πριν από τη σύνταξη και δεν έχουν κανένα εισόδηµα. Η οφειλή τους θα περιοριστεί σηµαντικά και θα καταστεί εφικτή η ένταξή τους σε µια ρύθµιση η οποία θα µπορεί να εξυπηρετείται µε παρακράτηση ποσού της σύνταξης. Ωστόσο, το τελικό ύψος της σύνταξης θα είναι ανάλογο των ασφαλιστικών εισφορών που θα έχουν καταβάλει στο σύστηµα.

Σηµειώνεται ότι µέχρι σήµερα οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που ασφαλίζονταν σε ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ και όφειλαν πάνω από 20.000 ευρώ (ΟΑΕΕ) ή 15.000 ευρώ (ΕΤΑΑ) δεν µπορούσαν να πάρουν σύνταξη µέχρι να αποπληρώσουν το ποσό που υπερέβαινε τις 20.000 ευρώ ή τις 15.000 ευρώ αντίστοιχα.

ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ

Ενεργός ασφαλισμένος ηλικίας 50 ετών

Ένας ελεύθερος επαγγελµατίας έχει µέχρι τις 31/12/2016 κύρια οφειλή ύψους 50.000 ευρώ και µε τις προσαυξήσεις αγγίζει τις 100.000 ευρώ. Με τη νέα ρύθµιση οι προσαυξήσεις θα µειωθούν κατά 85% και το ποσό που θα αποµείνει προς ρύθµιση θα πέσει στις 57.500 ευρώ. Το όφελος µόνο από τις προσαυξήσεις φτάνει τις 42.500 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισµό της οφειλής µε βάση την ελάχιστη εισφορά, που οδηγεί σε µείωση κατά 54%, η συνολική οφειλή θα πέσει στις 26.450 ευρώ. Το όφελος από τον επανυπολογισµό των εισφορών είναι 31.050 ευρώ. Για την αποπληρωµή της οφειλής θα ληφθεί υπόψη το ετήσιο εισόδηµα του οφειλέτη την προηγούµενη χρονιά µε βάση τη φορολογική του δήλωση. Εστω ότι το εισόδηµά του είναι 10.000 ευρώ τον χρόνο. Η εισφορά του από 1/1/2019 θα είναι 175 ευρώ τον µήνα, από 225ευρώ που κατέβαλλε το 2018 (µείωση 22%). Το νέο οφειλόµενο ποσό θα µπορεί να ρυθµιστεί σε 120 δόσεις ύψους 220 ευρώ µηνιαίως. Ετσι ο ασφαλισµένος καταβάλλοντας την τρέχουσα εισφορά και το ποσό της ρύθµισης, δηλαδή 395 ευρώ τον µήνα, θα είναι ενήµερος και θα µπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά του, χωρίς να κινδυνεύει από κατάσχεση. Το συνολικό όφελος για τον οφειλέτη ανέρχεται σε 73.550 ευρώ.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Της Αργυρώς Κ. Μαυρούλη

enikonomia.gr



Η νέα ρύθμιση προς τα Ταμεία, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου αφού πάρει το πράσινο φως των δανειστών, θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες

Διπλό κούρεμα των οφειλών και πολλές μηνιαίες δόσεις που θα φθάνουν έως και τις 120 προβλέπει η ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Η κυβέρνηση επιχειρώντας να συντηρήσει το αφήγημα των παροχών σχεδιάζει μετά τα μερίσματα, τα αναδρομικά και τα επιδόματα να ρίξει στην προεκλογική αρένα τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τις οφειλές των επαγγελματιών και αγροτών, ενώ στα σκαριά βρίσκεται άλλη μία διαφορετική ρύθμιση για όσους χρωστούν στην Εφορία.

Η νέα ρύθμιση προς τα Ταμεία, η οποία αναμένεται να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαρτίου αφού πάρει το πράσινο φως των δανειστών, θα αφορά όλους ανεξαιρέτως τους μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν κλείσει τα βιβλία τους, έχουν παλιές οφειλές και σήμερα εξαιρούνται αυτομάτως από τον εξωδικαστικό μηχανισμό, επαγγελματίες και αγρότες που είναι ενεργοί, καθώς και όσοι βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση, οι οποίοι, ενώ πληρούν τα ασφαλιστικά κριτήρια για να λάβουν σύνταξη, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση καθώς έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ. Χρέη που πλέον έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Με τις συνολικές οφειλές προς τα Ταμεία να υπερβαίνουν τα 34 δισ. ευρώ, υπολογίζεται ότι περίπου 600.000 οφειλέτες είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, 350.000 είναι αγρότες και περίπου 20.000 αυτοαπασχολούμενοι. Από αυτούς περίπου 80.000 εκτιμάται ότι είναι οι οφειλέτες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Τι προβλέπεται

Το σχέδιο της νέας ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία μπαίνει στην τελική φάση της επεξεργασίας, προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

1 Κούρεμα της αρχικής οφειλής και διαγραφή έως 85% των προσαυξήσεων που έχουν φουσκώσει τις οφειλές των επαγγελματιών και αγροτών. Ειδικότερα για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση θα γίνει κούρεμα της αρχικής οφειλής μέσω του επανυπολογισμού των συνολικών παλαιών οφειλών με βάση την ελάχιστη εισφορά που πληρώνουν στον ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες. Αυτό σημαίνει ότι η εισφορά για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα περιοριστεί στα 158 ευρώ και για τους αγρότες στα 58 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο η αρχική οφειλή για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες θα κουρευτεί περίπου κατά 55%, καθώς με το παλαιό καθεστώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατέβαλλαν μέση μηνιαία εισφορά 342 ευρώ, ενώ οι αγρότες κατέβαλλαν 132 ευρώ. Παράλληλα θα προβλέπεται διαγραφή έως 85% των προσαυξήσεων, με αποτέλεσμα το συνολικό ύψος των οφειλών που θα μπαίνει στη ρύθμιση να μειώνεται σημαντικά για τους οφειλέτες των Ταμείων.

2 Στη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν χρέη που δημιουργήθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

3 Οι μηνιαίες δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120. Ο αριθμός των δόσεων θα εξαρτάται από το ποσό της οφειλής. Για παράδειγμα, εξετάζεται οφειλές έως 3.000 ευρώ να ρυθμίζονται έως 36 μηνιαίες δόσεις. Οσο μεγαλώνει το ποσό της οφειλής θα αυξάνεται και ο αριθμός των δόσεων, ενώ σε κάθε περίπτωση θα εξετάζεται η δυνατότητα του οφειλέτη να εξυπηρετήσει τη ρύθμιση. Η βιωσιμότητα, δηλαδή, αναμένεται να είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την ένταξη των οφειλών στη νέα ρύθμιση.

4 Ειδικά για τους οφειλέτες που βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση θα υπάρξει και το κριτήριο της ηλικίας. Η ρύθμιση θα δίνει προτεραιότητα σε όσους έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης και αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω των χρεών που έχουν αφήσει στα Ταμεία. Σε αυτή την κατάσταση βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες επαγγελματίες που χρωστούν στον πρώην ΟΑΕΕ πάνω από 20.000 ευρώ, στο πρώην ΕΤΑΑ άνω των 15.000 ευρώ και αγρότες με οφειλές άνω των 4.000 ευρώ στον ΟΓΑ. Με το διπλό κούρεμα των χρεών οι οφειλέτες θα έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την οφειλή τους στα όρια των 20.000 ή 15.000 ή 4.000 ευρώ ρυθμίζοντας το υπερβάλλον ποσό σε δόσεις. Στις περιπτώσεις αυτές ο αριθμός των δόσεων θα εξαρτάται από τον χρόνο συνταξιοδότησης των οφειλετών. Οσο πιο κοντά βρίσκονται στη σύνταξη τόσο θα περιορίζεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων που θα τους χορηγηθεί για τη ρύθμιση της οφειλής. Αρμόδιος παράγοντας μιλώντας στα «ΝΕΑ» σημειώνει ότι η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή. Το ύψος τής οφειλής θα μικρύνει πάρα πολύ καθώς το παλαιό χρέος θα υπολογιστεί με βάση το σημερινό σύστημα και τους κανόνες που ισχύουν πλέον στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ παράλληλα θα προβλέπεται μεγάλη διαγραφή έως 85% των προσαυξήσεων.

5 Η ελάχιστη μηνιαία δόση εξετάζεται να ανέρχεται έως 50 ευρώ, ενώ οι οφειλέτες θα έχουν μόνο μία φορά δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου