Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Ενημέρωση σχετικά με την κινητοποίηση του ΣΜΤ για το εργατικό δυστύχημα στο εργοτάξιο της Ν. Φιλαδέλφειας



Δελτίο Τύπου

Μαζική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της κατασκευαστικής εταιρείας «ΕΡΜΩΝΑΣΣΑ ΑΕ» το πρωί της Τετάρτης 23/01 έπειτα από κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, με αφορμή το θάνατο του εργάτη, στις 9 Γενάρη, στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία του ΔΣ του Σωματείου και ένας εκπρόσωπος –ως μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ – συναντήθηκαν με εκπροσώπους της εταιρείας. Οι εκπρόσωποι του Σωματείου επέμειναν στην ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων υγείας & ασφάλειας. Τόνισαν την αρχή της εργοδοτικής ευθύνης και ότι σε κάθε περίπτωση η εργοδοσία είναι υπεύθυνη για την υγεία & ασφάλεια των εργαζόμενων στο χώρο δουλειάς. Στην συνάντηση οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας επαναλάμβαναν επίμονα ότι η εταιρεία δεν φέρει καμία ευθύνη για το θάνατο του συναδέλφου.

Σημειώνουμε ότι όλες τις προηγούμενες μέρες, από την αναγγελία της συγκέντρωσης μας μέχρι και την παραμονή της κινητοποίησης, η εργοδοσία με επανειλημμένες παρεμβάσεις της, επιχείρησε να αποτρέψει την κινητοποίηση με το επιχείρημα ότι «η κινητοποίηση αποτελεί συκοφαντική δυσφήμιση για την εταιρεία» όπως επισήμανε η δικηγόρος της. Η εργοδοτική αυτή πρακτική αποτελεί σαφής παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης και επιχείρηση απαγόρευσης του δικαιώματος της διαμαρτυρίας και της έκφρασης.

Απέναντι στις πιέσεις της εργοδοσίας το Σωματείο απάντησε με την μαζική του κινητοποίηση. Με την κινητοποίηση αυτή το Σωματείο κατάγγειλε το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» και ανέδειξε τις εργοδοτικές ευθύνες για τους θανάτους των εργατών στους χώρους δουλειάς.

Δηλώνουμε ότι:

– Δε μπορούμε να περιμένουμε τον επόμενο νεκρό συνάδελφο μας
– Με τους αγώνες μας υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας

•Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας τώρα.
Όχι στην εντατικοποίηση και την εξαντλητική δουλειά που φέρνουν ατυχήματα για να τηρηθούν τα «σφιχτά χρονοδιαγράμματα των έργων».

•Υπογραφή αξιοπρεπών συμβάσεων εργασίας. Ανθρώπινα ωράρια και αποδοχές. Πραγματικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά. 35ωρο, 7ωρο, 5θήμερο.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Γραφεία: Ερμού & Φωκίωνος 11,10563,4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ 
Τηλ.: 6936760879, 6977806266

Απεργούν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ

aek-gipedo.jpg

Γήπεδο
Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις | EUROKINISSI
Οικοδόμοι και εργαζόμενοι στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, προχωρούν σε 24ωρη απεργία «απέναντι στη στάση της εργοδοσίας, που αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» τονίζοντας πως «απέναντι στις απειλές και τους εκβιασμούς δεν σκύβουμε το κεφάλι».
Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις με την απεργία της Παρασκευής (25/01), διεκδικώντας:
  • να παρθούν όλα τα μέτρα για την πλήρη προστασία όλων των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς
  • να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με αυξήσεις στα μεροκάματα, τήρηση του νόμιμου ωραρίου και των μέτρων υγείας και ασφάλειας, βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Δηλώνουν πως βρίσκονται απέναντι «στην εντατικοποίηση της δουλειάς από την εργοδοσία, που για να μας ξεζουμίζει περισσότερο, μας βάζει να δουλεύουμε σε χώρους όπου δεν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας, μας αναγκάζει – και με την απειλή της απόλυσης – να δουλεύουμε ατέλειωτες υπερωρίες, νύχτες, Σαββατοκύριακα, υπό βροχή και με χιόνια» και «βρίσκει πάτημα σε ολόκληρο το νομοθετικό οπλοστάσιο της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, πράγμα που διαψεύδει στην πράξη τα παραμύθια περί «δίκαιης» ανάπτυξης».
Να θυμίσουμε πως πριν από λίγες ημέρες στο εργοτάξιο βρήκε τραγικό θάνατο ένας εργάτης που εκτελούσε εργασίες στο υπό κατασκευή γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου