Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής: Αυθαίρετες Εργασίες στο κτίριο του ΜΤΠΥ που στεγάζει υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών

Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ



Αθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2018

Αρ.Πρωτ.: 4808 Προς: ΠΙΝΑΚΑ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ


Θέμα : Αυθαίρετες Εργασίες στο κτίριο του ΜΤΠΥ που στεγάζει υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών


Το Σάββατο 8/9/2018 στο κέντρο της Αθήνας στην Πλατεία Συντάγματος, εκτελούνταν οικοδομικές εργασίες στην είσοδο του Υπουργείου Οικονομικών.
Aπό το συνάδελφο μας Κρητικό Μάριο, μέλος του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και της Α/ΤΕΕ ενημερωθήκαμε ότι πρόκειται για εργασίες που εκτελούνται κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. του ΜΤΠΥ στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το κτήριο που στεγάζεται το Υπουργείο Οικονομικών. Κατόπιν σχετικής έρευνας διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:
Α. Οι εργασίες αυτές εκτελούνται μετά από πίεση που άσκησε το Υπουργείο Οικονομικών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΠΥ και μάλιστα γίνονται με δαπάνες του από τα κεφάλαια του Ταμείου τα οποία έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από τις εισφορές των εργαζομένων.
Είναι αδιανόητο αυτή την εποχή της οικονομικής ασφυξίας στην οποία διαβιούν οι εργαζόμενοι συνάδελφοι Μηχανικοί και οι ασφαλισμένοι, να δαπανώνται χρήματά τους για τον καλλωπισμό του Υπουργείου. Καταδικάζουμε την σπατάλη και κακοδιαχείριση του αποθεματικού του Ταμείου.
Β. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΠΥ η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών άσκησε πίεση για την επίσπευση των διαδικασιών, με αποτέλεσμα το τεχνικό έργο ανακαίνισης της εισόδου του Υπουργείου Οικονομικών να μετατραπεί σε παροχή υπηρεσιών, μετά και από σχετική γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του Ταμείου στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρεται « …η διακήρυξη να καλύπτει τις ανάγκες του Ν. 4412/2016 αναφορικά με τις συμβάσεις υπηρεσιών…»
Έτσι, δεν υπήρξε προϋπολογισμός, ούτε τιμολόγιο, μόνο μια Τεχνική Περιγραφή (κατά τα άλλα δεν ήταν τεχνικό έργο) και αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν ότι το «Έργο-Υπηρεσία», τελικά δόθηκε σε μηχανικό που προσέφερε έκπτωση μόλις 0,03%.
Επανειλημμένα έχουμε καταδικάσει την τακτική των αιρετών να πιέζουν, ακόμα και να εκφοβίζουν τους συναδέλφους μηχανικούς, ώστε να κατακερματίζονται τα έργα ή να μετατρέπονται σε προμήθειες ή σε υπηρεσίες κι έτσι να επωφελούνται ημέτεροι. Αυτά τα φαινόμενα θα συνεχίζονται όσο η Πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται ότι η τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών αποφέρει οικονομικό όφελος αλλά και την απαιτητέα ποιότητα στις κατασκευές.

Γ. Σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην Τεχνική Περιγραφή προβλέπεται μεταξύ των άλλων η καθαίρεση του υπάρχοντος υαλοπετάσματος επί της Νίκης 5, η κατασκευή οπτοπλινθοδομής και επ΄αυτής η τοποθέτηση νέου υαλοπετάσματος από αντιβανδα-λιστικά κρύσταλλα μικροτέρων διαστάσεων του καθαιρεθέντος.
Όμως μετά από αυτές τις κατασκευές υπάρχει αλλαγή διαστάσεων κουφώματος με τροποποίηση της όψης επί της οδού Νίκης και σύμφωνα με τον Ν.4495/2017 άρθρο 29 παρ. 2λβ για την τροποποίηση όψης απαιτείται η έκδοση αδείας μικρής κλίμακας. Ταυτόχρονα το κτίριο ευρίσκεται εντός ιστορικού κέντρου της Αθήνας και απαιτείται σχετική έγκριση από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κεντρικού Τομέα Αθηνών.
Διαπιστώσαμε όμως ότι δεν υπάρχει αναρτημένη πινακίδα με αριθμό αδείας και μετά από έλεγχο μας, δεν έχει εκδοθεί σχετική άδεια από την αρμόδια ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων.
Είναι προφανές ότι αν οποιοσδήποτε κοινός θνητός πραγματοποιούσε αυτές τις εργασίες στο κέντρο των Αθηνών θα είχε επέμβει η Αστυνομία.
Η έπαρση και η επιλεκτική τήρηση της νομιμότητας από την πλευρά της εκάστοτε εξουσίας δεν είναι καινοφανής, παραμένει όμως απόλυτα προκλητική.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι οι φορείς του Δημοσίου οφείλουν να τηρούν παραδειγματικά τη νομοθεσία και ζητάμε από την ΥΔΟΜ του Δήμου Αθηναίων τον έλεγχο της νομιμότητας των οικοδομικών εργασιών που πραγματοποιούνται στην οδό Νίκης 5, στο Σύνταγμα.

Πίνακας Αποδεκτών
ΠΡΟΣ:
  1. Υ.ΔΟΜ Δήμου Αθηναίων, Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών
  2. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κο Σταθάκη
  3. Υφυπουργό Εργασίας κο Πετρόπουλο

Κοινοποίηση:

  1. Υπουργό Οικονομικών κο Τσακαλώτο
  2. ΜΤΠΥ
  3. ΑΔΕΔΥ
  4. ΠΟ.ΕΜΔΥΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου