Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Υποστελέχωση Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα,25/10/2018
Αρ. Πρωτ. : 7549
Προς : Υπουργό Εσωτερικών
κ. Αλέξη Χαρίτση

Θέμα : Υποστελέχωση Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών.

Κύριε Υπουργέ,
Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ είναι το ανώτερο όργανο των Διπλωματούχων Μηχανικών που δραστηριοποιούνται στον Δημόσιο Τομέα με επιστημονικό και συνδικαλιστικό χαρακτήρα. Tο εργασιακό – επιστημονικό αντικείμενο των χιλιάδων μελών μας, καλύπτει μεγάλο μέρος των αρμοδιοτήτων του Δημοσίου και των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού. Σε συνέχεια του από 1/10/2018 αιτήματος μας για συνάντηση, επανερχόμαστε σχετικά με το θέμα της δραματικής υποστελέχωσης – ιδιαιτέρως ως προς τους Διπλωματούχους Μηχανικούς που υπηρετούν σε Τεχνικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Δόμησης και άλλες δομές ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού.

Η υποστελέχωση αυτή, η οποία γίνεται δυσμενέστερη με την πάροδο του χρόνου, σε συνδυασμό με την αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου εργασίας, αφορά κυρίως:
α) ως προς τις Τεχνικές Υπηρεσία την ανάγκη εκπόνησης μελετών, επίβλεψης και διεκπεραίωσης Δημόσιων Έργων βάσει των απαιτητικών τεχνικών προγραμμάτων, καθώς και τη διατήρηση και βελτίωση της ποιότητας ζωής και καθημερινότητας με την υποστήριξη που αυτές οι διαδικασίες απαιτούν.

β) ως προς τις Υπηρεσίες Δόμησης τον σημαντικό όγκο αιτημάτων για οικοδομικές άδειες κάθε είδους -χρήσεις γης, εφαρμογή πολιτικής πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού- αλλά και ελέγχου στις πολεοδομικές ενότητες των σχεδίων πόλης, των οικισμών και των περιοχών εκτός σχεδίου και εκτός οικισμών που η υπηρεσία αυτή καλείται να εξυπηρετήσει, συν την εσωτερική ανάγκη διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας (σχολεία, δρόμοι, δημοτικές εκτάσεις κλπ). Τα παραπάνω απαιτείται να εκτελεστούν σε συνδυασμό με την πίεση χρόνου που οι λιγοστοί υπάλληλοι δέχονται από τους ιδιώτες μηχανικούς και πολίτες για την εξυπηρέτηση των αιτημάτων τους, πολλά από τα οποία συσχετίζονται με χρηματοδοτικά προγράμματα ( ΕΣΠΑ, Leader, Αναπτυξιακός Νόμος κλπ ).

γ) ως προς τα Παρατηρητήρια Δόμησης, όπου εκτιμούμε ότι χρειάζονται εκατοντάδες έμπειρων μηχανικών για τη στελέχωση και σωστή λειτουργία τους. Η εθελοντική κινητικότητα εκτιμούμε ότι δεν επαρκεί για να βρεθεί όλο το αναγκαίο προσωπικό και μόνο σε συνδυασμό με τις αναγκαίες προσλήψεις μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.


Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στις υφιστάμενες Υπηρεσίες Δόμησης αυτή τη στιγμή -μεταξύ πολλών άλλων αιτημάτων- βρίσκονται κατατεθειμένοι φάκελοι οικοδομικών αδειών για μικρές αλλά και μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Επίσης, στα πλαίσια κατάθεσης ιδιωτικών προτάσεων βάσει της πρόσφατης ανακοίνωσης του προγράμματος ΕΣΠΑ εντός του 2018 έως σήμερα χορηγήθηκαν από τις Υπηρεσίες Δόμησης πλήθος βεβαιώσεων χρήσεων γης (σε κάποιες περιπτώσεις τουριστικών περιοχών η αναλογία έφτασε περί τις 200 (!) ανά υπάλληλο) που αφορούσαν γεωτεμάχια σε πόλεις, οικισμούς και εκτός σχεδίου περιοχές. Επίσης, στις περιοχές αυτές συχνά υφίστανται θεσμοθετημένα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια που προβλέπουν πολεοδομήσεις, οι οποίες θα πρέπει να δρομολογηθούν από τις υπηρεσίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, για την αποσυμφόρηση του ήδη κορεσμένου πολεοδομικού ιστού, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνική λειτουργία βασικών υποδομών (εντονότατα προβλήματα εύρεσης στέγης από φοιτητές, αναπληρωτές καθηγητές-δασκάλους, γιατρούς των νοσοκομείων, νέα ζευγάρια οικογενειών κλπ).

Να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες και οι Υπηρεσίες Δόμησης των μητροπολιτικών Δήμων σε πολλές περιπτώσεις υποστηρίζουν και τους άλλους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητάς τους. Συχνά υπό την πίεση των όγκου και της σπουδαιότητας των αιτημάτων οι υπάλληλοι αναγκάζονται φιλότιμα να μην παίρνουν τις δικαιούμενες κανονικές άδειες στην προβλεπόμενη περίοδο μέσα στο αναλογούν έτος και όλοι –πολίτες, μηχανικοί και υπάλληλοι- διαμαρτύρονται με το δίκιο τους. Το σύστημα διαρκώς αναζητά εναλλακτικούς τρόπους κάλυψης των αναγκών με προσωρινά μέτρα και έμμεσες πρακτικές, τα οποία μόνο τα απολύτως αναγκαία μπορούν να ικανοποιήσουν και χωρίς πάντα άρτιο αποτέλεσμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις Δήμων και Περιφερειών έχει παρέλθει πλέον της μίας δεκαετίας από την τελευταία προκηρυχθείσα πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού, όταν οι συνταξιοδοτήσεις και άλλου τύπου αποχωρήσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Ενδεικτικά, πρόσφατα σε Υπηρεσία Δόμησης εκτός Αθηνών, αναφέρθηκαν απανωτές περιπτώσεις υπαλλήλων στους οποίους δόθηκε αναρρωτική άδεια από 1 εβδομάδα έως και 2 μήνες, λόγω ψυχοσωματικών προβλημάτων (νευρολογικά κυρίως) άμεσα συσχετιζόμενων με το εργασιακό άγχος.

Το 2016 το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης απέστειλε στους εμπλεκόμενους φορείς την Εγκύκλιο με αρ.4/οικ.2395/ 26.01.2016 με θέμα «Προγραμματισμός Προσλήψεων Τακτικού Προσωπικού στους ΟΤΑ α’ και β’ Βαθμού για το Έτος 2016». Πολλοί ΟΤΑ -αν όχι όλοι- ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση αυτή. Έκτοτε όμως δεν υπάρχει εκ μέρους του Υπουργείου καμία ενημέρωση για την εξέλιξη και την χρονική επιτέλεση του αιτήματος αυτού, ούτε και υπήρξε νεότερη πρόσκληση, συνεπώς θεωρούμε πλέον επιβεβλημένη την παρέμβαση σας.

Τέλος ενημερώνουμε, ότι με βάση το Μητρώο των μελών μας που τηρούμε, η ηλικιακή εικόνα στελέχωσης των Δημόσιων Τεχνικών Υπηρεσιών είναι δραματική. Σήμερα από τους Διπλωματούχους Μηχανικούς στις δημόσιες υπηρεσίες ελάχιστοι είναι πλέον νέοι (κάτω των 40 ετών), ενώ οι περισσότεροι κυμαίνονται ηλικιακά περί τα 50 έτη. Εξάλλου 1000-2000 υπάλληλοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα 2-3 έτη, διάστημα που αντιστοιχεί στον απαιτούμενο χρόνο για την ωρίμανση ενός Διαγωνισμού ΑΣΕΠ. Οι μεγάλες αυτές ανάγκες σε καμία περίπτωση δεν καλύπτονται από τα γνωστά ημίμετρα «πενταμήνων» ή «οκταμήνων» με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, αλλά μόνο με προσωπικό με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας από τον ΑΣΕΠ.

Μετά τα παραπάνω, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας ώστε να υλοποιηθεί το αίτημά μας που αφορά τη διαδικασία προσλήψεων τακτικού προσωπικού κατηγοριών ΠΕ Μηχανικών. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που τοποθετήθηκε πρώτο στην ατζέντα θεμάτων που επιθυμούμε να συζητήσουμε. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου