Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Ακυρώνει οριστικά με νομοθετική ρύθμιση τις αναδρομικές αυξήσεις εισφορών η κυβέρνηση

Ακυρώνει οριστικά με νομοθετική ρύθμιση τις αναδρομικές αυξήσεις εισφορών η κυβέρνηση.

Λίγες ημέρες πέρασαν από τα πρόσφατα σχέδια εγκυκλίων που ακυρώνουν τις αναδρομικές αυξήσεις εισφορών στο σκέλος της Ειδικής Προσαύξησης μονάχα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ετοιμάζετε να προχωρήσει σε μια κίνηση που θα ανακουφίσει χιλιάδες μηχανικούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, θα υπάρξει -σύντομα- νομοθετική ρύθμιση που θα ακυρώνει αναδρομικά τις ληστρικές αυξήσεις εισφορών του Ν.3986/11. 

Θυμίζουμε ότι με τις διατάξεις του άρθρου 44 παρ. 14 έως 17 του ν.3986/2011, από 1/7/2011 (άρθρο 20 παρ. 5α και β του ν.4019/2011) τροποποιήθηκε ο τρόπος υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών της Ειδικής Προσαύξησης του πρώην ΤΣΜΕΔΕ.

Συγκεκριμένα, για τους μέχρι 31/12/1992 ασφαλισμένους (παλαιοί ασφαλισμένοι) προβλέφθηκε πρόσθετη εισφορά ύψους 2% επί του ποσού της 1ης ασφαλιστικής κατηγορίας του π.δ. 124/1993, όπως ίσχυε, και για τους από 1/1/1993 ασφαλισμένους (νέοι ασφαλισμένοι) προβλέφθηκε η υποχρεωτική τους μετάταξη ανά 3ετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία.

Ακολούθησαν μαζικές κινητοποιήσεις των μηχανικών -με πρωταγωνιστικό ρόλο της ανοικτής συνέλευσης μηχανικών- το έτος 2013 στην πρώτη απόπειρα εφαρμογής τους, που οδήγησε και το ΤΕΕ στο να ακολουθήσει (αν και ο νυν Πρόεδρος του ως εκπρόσωπος στο ΕΤΑΑ τις είχε υπερψηφίσει. Σαν αποτέλεσμα των κινητοποιήσεων αυτών, το πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ δεν προχώρησε στην εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων, δεδομένου ότι εκκρεμούσε ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) . Μετά την έκδοση της αριθ. 117/2015 απόφασης του ανωτέρω Δικαστηρίου, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης τέθηκε ζήτημα αναδρομικής καταβολής των σχετικών ποσών. Ως απότοκος των κινητοποιήσεων προέκυψε και μήνυση κατά μελών του ΤΕΕ (μεταξύ αυτών και νυν κυβερνητικών στελεχών όπως του Υπουργού. Χρ. Σπίρτζη) μετά από καταγγελίες του τότε προέδρου του ΕΤΑΑ κου Σελιανάκη (στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που πλέον είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση το 2015 -αν και προσωρινά πάγωσε τις αυξήσεις αυτές με το Ν.4331/15 - στη συνέχεια τις επανέφερε στο ακέραιο και απαίτησε σε 7-8 δόσεις τα αναδρομικά αυτά. Ήδη 3 δόσεις από αυτές έχουν λήξει (δύο το Φλεβάρη του 2018 και μία εχθές), ανώ απομένουν 4-5 ακόμα, οδηγώντας σε απόγνωση χιλιάδες μηχανικούς που κοντά στην αναδουλειά, στο φιάσκο του "εξοικονομώ" και των χαρατσιών ΕΦΚΑ και εφορίας έχουν να πληρώσουν και τις αναδρομικές αυξήσεις.

Τέρμα όμως στην ταλαιπωρία αυτή φαίνεται να βάζει η κυβερνητική απόφαση να ακυρώσει -συνολικά και αναδρομικά- τις αυξήσεις αυτές, επιτρέποντας σε χιλιάδες συναδέλφους να επανέλθουν στο επάγγελμα. Σημαντικό ρόλο στην απόφαση αυτή φαίνεται να έπαιξε η παρουσία δεκάδων μηχανικών στην κυβέρνηση, μεταξύ αυτών του ίδιου του Πρωθυπουργού και της συζύγου του, που κινδύνευσαν να χάσουν την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των παιδιών τους.

Η ρύθμιση αυτή σηματοδοτεί -με συμβολικό τρόπο- το πέρας της εποχής των μνημονίων και το πέρασμα σε μια νέα εποχή ελπίδας και ανάπτυξης και αποστομώνει με τον καλύτερο τρόπο όλους αυτούς τους αριστεριστές που επιμένουν να φωνάζουν, να διαμαρτύρονται και να διεκδικούν αντί να τρυπώσουν σε καμία αμοιβόμενη θέση και να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στη νέα εθνική προσπάθεια.

4 σχόλια:

  1. Με αυτά που έχουμε ήδη πληρώσει, τι θα γίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συγνωμη εισαι τοσο αφελης που πιστευεις οτι καταργηθηκανε?1 απριλη μαλακα ειναι ανεβασμενο!!!!ξυπνα μαλακα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μαλακας εισαι και φαινεσαι γαμω το χριστο σου

      Διαγραφή