Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

Ένταξη Μηχανικών ΠΕ στην κατηγορία Α’ της ΚΥΑ 2/53212/0022/24.2.2012 (ΦΕΚ465/Β`/2012)

Π.Ο. Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ


Μαυρομματαίων 17, 104 34 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583 fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr
Αθήνα, 27/2/2018
Αρ. Πρωτ. : 7292

Προς : Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών
Ασφαλίσεων κα Αχτσίογλου

Κοιν : 1. Πρόεδρο και ΔΕ ΤΕΕ
2. Α' βάθμιες Ενώσεις


Θέμα : Ένταξη Μηχανικών ΠΕ στην κατηγορία Α’ της ΚΥΑ 2/53212/0022/24.2.2012
(ΦΕΚ465/Β`/2012)

Κυρία Υπουργέ,
Πληροφορηθήκαμε ότι, μια Ειδική Επιτροπή θα επανασχεδιάσει τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο. Η τελευταία σχετική διάταξη (Ν. 4512/2018) αναφέρει πως ένα μήνα μετά την δημοσίευση του νόμου με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Εργασίας, και Υγείας, θα καθοριστεί η συγκρότηση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών της 15μελούς επιτροπής που θα αξιολογήσει τις ειδικότητες και τους κλάδους για τους οποίους δικαιολογείται η καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Η επιτροπή θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει το έργο της και να υποβάλει σχετική γνωμοδότηση στους συναρμόδιους υπουργούς έως τον Ιούνιο 2018.
«Άρθρο 396 του Ν. 4512/2018, Επιτροπή αξιολόγησης επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας: Το άρθρο 18 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176) αντικαθίσταται ως εξής: 1. Συστήνεται Επιτροπή αρμόδια για την επεξεργασία και υποβολή πρότασης μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και για την εκπόνηση από κοινού με τους συναρμόδιους φορείς βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης για την πρόληψη των παραγόντων κινδύνου στους χώρους εργασίας των φορέων στους οποίους παρατηρούνται επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας….»
Με την Υ.Α. οικ. 2/16519/0022/2012 - Καθορισμός επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α/27.10.11) ορίζονταν τρεις κατηγορίες ανθυγιεινών επιδομάτων
«2. Στην κατηγορία Α΄ περιλαμβάνονται οι κάτωθι ειδικότητες:
γ) ….οι χειριστές μηχανικών σαρώθρων, …. τεχνίτες ασφαλτόστρωσης, οι τοποθετητές μαρμάρων και πλακών, οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων,…
3. Στην κατηγορία Β΄ περιλαμβάνονται οι κάτωθι ειδικότητες:
δ) Οι χημικοί, βοηθοί χημικοί, και αναλυτές οι οποίοι απασχολούνται αποκλειστικά σε εργαστήρια.
στ) Οι ηλεκτρονικοί και τεχνίτες αεροσκαφών, οι Μηχανολόγοι (Δεξαμενιστές, Διανάκτες Καυσίμων, επενδυτές λεβήτων, εφαρμοστές, ηλεκτροσυγκολλητές, λεβητοποιοί,μηχανικοί αυτοκινήτων, μηχανικοί εσωτερικής καύσεως, μηχανικοί οχημάτων, μηχανοτεχνίτες…..
η) Οι τεχνολόγοι μηχανικοί ΑΦ−ΕΠ, οι τεχνικοί ΑΦ−ΕΠ και οι χημικοί μεταλλουργοί του ΓΕΑ»
Στα πλαίσια της έρευνας της Ειδικής Επιτροπής, σας επισημαίνουμε κάποια στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε καλύτερα την αναγκαιότητα ένταξης μελών μας στην κατηγορία Α’ των δικαιούχων ανθυγιεινού επιδόματος και σας καλούμε σε συνάντηση για να σας τα παρουσιάσουμε εκτενέστερα καθώς και σε συμμετοχή εκπροσώπου μας στην εν λόγω Επιτροπή.

1. Ένταξη των μη Χημικών, τεχνικών υπαλλήλων των Τμημάτων Ελέγχου Υλικών & Ποιότητας Δημοσίων Έργων, Αποκεντρ/νων Διοικήσεων και Περιφερειών της χώρας στην Α` κατηγορία της ΚΥΑ 2/53212/0022/24.2.2012 (ΦΕΚ 465/Β`/2012)
Η ένταξη του Τεχνικού Προσωπικού (Π.Ε. Μηχανικών, κλπ) όλων των Τμημάτων Ελέγχου Υλικών & Ποιότητας Δημοσίων Έργων, των επτά Αποκεντρ/νων Διοικήσεων της χώρας, στην Α` κατηγορία της ΚΥΑ 2/53212/0022/24.2.2012 (ΦΕΚ 465/Β`/2012), θα άρει μια αδικία ετών, καθόσον και οι μη Χημικοί υπάλληλοι των Εργαστηρίων, αν και εργάζονται στον ίδιο χώρο δε λαμβάνουν καθόλου το εν λόγω επίδομα.


2. Ένταξη των ΠΕ μηχανικών που εργάζονται σε Εργοστάσια, Ναυστάθμους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην Α` κατηγορία της ΚΥΑ 2/53212/0022/24.2.2012 (ΦΕΚ 465/Β`/2012)
Οι Μηχανικοί που απασχολούνται στα Εργοστάσια, Εργαστήρια, Χημεία, Κέντρα Τηλεπικοινωνιών, Αεροδρόμια, Νοσοκομεία του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού είναι εκτεθειμένοι καθημερινά σε σοβαρούς επαγγελματικούς κινδύνους οι οποίοι θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους.
Tο τμήμα ΥΕΘΑ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής επιδίωξε με όλα αυτά τα χρόνια με τις παρεμβάσεις του το εξής απλό, λογικό και δίκαιο: να μην υπάρχουν περιπτώσεις όπου δυο εργαζόμενοι του υπουργείου, που κάνουν την ίδια δουλειά στον ίδιο ή σε ανάλογο χώρο, να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς το ανθυγιεινό επίδομα, για οποιονδήποτε λόγο και μάλιστα λόγω ένταξης σε διαφορετικό κλάδο, η οποία ανισότιμη αντιμετώπιση προβλέπεται βέβαια στις ισχύουσες ΚΥΑ του 2012.

3. Διατήρηση των προβλέψεων χορήγησης του επιδόματος στους ελάχιστους ΠΕ μηχανικούς που εργάζονται στα Νοσοκομεία.












Παράρτημα

1. Αποκεντρωμένες Διοικήσεις
Τμήμα Ελέγχου Υλικών και Ποιότητας Δημοσίων Έργων
Σύμφωνα με το Π. Δ/γμα 138/2010 (ΦΕΚ 231/`Α/2010) ¨Οργανισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας − Στερεάς Ελλάδας¨, το Τμήμα Ελέγχου Υλικών και Ποιότητας Δημοσίων Έργων Θεσσαλίας, της Δ/νσης Τεχνικού Ελέγχου, έχει έδρα το Βόλο και χωρική αρμοδιότητα σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το οποίο είναι αρμόδιο ιδίως για την εκτέλεση δειγματοληψιών και δοκιμών στο εργαστήριο και το εργοτάξιο για τον έλεγχο της καταλληλότητας των εδαφών, των κατασκευαστικών υλικών και υλικών θεμελίωσης των κάθε είδους κατασκευών, την παρακολούθηση και εκτέλεση ποιοτικών ελέγχων στα εκτελούμενα έργα και την αναγνώριση πηγών λήψης αδρανών υλικών, μέσα από χημικές αναλύσεις, κλπ.
Το εργαστηριακό προσωπικό στον Βόλο είναι τρεις Χημικοί και τρεις μη Χημικοί υπάλληλοι (ένας Π. Ε. Μηχανικών με M.Sc., ένας Τ.Ε. Μηχανικών και ένας Δ.Ε. Τεχνικών). Θεωρούμε πως η ένταξη του Τεχνικού Προσωπικού (Π.Ε. Μηχανικών, κλπ) όλων των Τμημάτων Ελέγχου Υλικών & Ποιότητας Δημοσίων Έργων, των επτά Αποκεντρ/νων Διοικήσεων της χώρας, στην Α` κατηγορία της ΚΥΑ 2/53212/0022/24.2.2012 (ΦΕΚ 465/Β`/2012), θα άρει μια αδικία ετών, καθόσον και οι μη Χημικοί υπάλληλοι των Εργαστηρίων, συστεγάζονται και συνεργάζονται στον ίδιο εργασιακό χώρο, εκτελούν τις ίδιες δοκιμές (χημικές δοκιμές σε δομικά υλικά και υλικά οδοποιίας, κοπές, αποκοπές και διαμορφώσεις δομικών και αδρανών υλικών, κλπ) και εκτίθενται στους ίδιους κινδύνους του ιδίου εργασιακού περιβάλλοντος.
Θα πρέπει να σας γνωρίσουμε, ότι οι Εργαστηριακές Δοκιμές που εκτελεί ή δυνητικά μπορεί να εκτελέσει το Τμήμα Ελέγχου Υλικών και Ποιότητας Δημοσίων Έργων, ονοματίζονται και περιγράφονται στο ΦΕΚ 72/ Β`/2002, με τίτλο ¨Τιμολόγιο Εργαστηριακών & Επί τόπου Δοκιμών (ΦΕΚ 72/Β`/2002), κατατάσσουν αβίαστα και με τρόπο αυτόματο, το ΣΥΝΟΛΟ του τεχνικού προσωπικού στην Α` κατηγορία της ΚΥΑ 2/53212/0022/24.2.2012 (ΦΕΚ 465/Β`/2012), ¨Καθορισμός Επιδόματος Επικίνδυνης & Ανθυγιεινής Εργασίας¨, καθόσον εκτελούν εργασίες που περιλαμβάνονται τόσο στην Α` όσο και στην Β` Κατηγορία της ανωτέρω σχετικής ΚΥΑ.
Συνημμένα θα σας προσκομίσουμε την Έκθεση του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής & Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε) με τίτλο «Εκτίμηση των Βλαπτικών Εργασιακών Παραγόντων στο ¨Τμήμα Ελέγχου Υλικών & Ποιότητας Δ.Ε. Θεσσαλίας» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στ. Ελλάδας.
Επίσης να σας ενημερώσουμε ότι, Οι Εργαστηριακές Δοκιμές που εκτελεί το Τμήμα Ελέγχου Υλικών και Ποιότητας Δημοσίων Έργων Θεσσαλίας, κοστολογούνται σύμφωνα με το Τιμολόγιο Εργαστηριακών & Επί τόπου Δοκιμών έτους 2002 (ΦΕΚ 72/Β`/2002).

  1. Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Μια σύντομη αναφορά του αντικειμένου των συναδέλφων που απασχολούνται σε αυτούς τους χώρους θα είναι η βάση στον διάλογο που θα θέλαμε να συμμετέχουμε προκειμένου να γίνει κατανοητή η σοβαρότητα του θέματος του ανθυγιεινού σε αυτούς τους χώρους. Για την συντήρηση του εξοπλισμού του ο στρατός διαθέτει τα εργοστάσια βάσης. Αυτά διαθέτουν Διευθύνσεις Επιθεώρησης και Ποιοτικού Ελέγχου, στα οποία υπάρχουν Χημεία και άλλα εργαστήρια για την πραγματοποίηση του ποιοτικού ελέγχου των χρησιμοποιούμενων υλικών και πρώτων υλών.
Στα εργοστάσια συντήρησης ποικίλων στρατιωτικών οχημάτων (π.χ. θωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, πυροβόλων, αρμάτων μάχης, τροχοφόρων οχημάτων, φορτηγά, τζιπ, κλπ,) υπάρχουν Χημεία που σκοπός τους είναι ο ποιοτικός έλεγχος των εισερχόμενων ανταλλακτικών και πρώτων υλών. Για αυτό το λόγο εκτελούνται χημικές αναλύσεις των μετάλλων και των κραμάτων τους προς έλεγχο προδιαγραφών. Σε αυτά γίνονται χημικές αναλύσεις ανταλλακτικών για τα οποία δεν υπάρχουν στοιχεία και βάσει της χημικής τους σύστασης κατασκευάζονται τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Αυτή η χημική ανάλυση γίνεται με φασματογράφο XRF και το μέταλλο ακτινοβολείται με ακτίνες Χ. Επίσης, για τις μικροσκοπικές εξετάσεις γίνεται χημική προσβολή των δοκιμίων με αντιδραστήρια, για την εμφάνιση της δομής τους. Τα εργαστήρια χημείας υποστηρίζουν τις συγκολλήσεις και για την επιλογή των κατάλληλων ηλεκτροδίων εξετάζεται η χημική σύσταση των μετάλλων. Άλλες δραστηριότητες που εκτελούνται στα χημεία είναι η χρήση εξοπλισμού μέτρησης των φυσικών και μηχανικών ιδιοτήτων των υλικών, η κατασκευή πελμάτων από καουτσούκ των ερπυστριών, αναλύσεις των κραμάτων μολύβδου (για την κατασκευή συσσωρευτών θειικού οξέος-μολύβδου), έλεγχος των διαλυμάτων του θειικού οξέος που χρησιμοποιούνται, χημικές αναλύσεις των πρώτων υλών και των παραγόμενων χρωμάτων, έλεγχος καυσίμων και λιπαντικών που προμηθεύεται ο στρατός, χημική ανάλυση των μετάλλων που βρίσκονται μέσα στα ορυκτέλαια που χρησιμοποιήθηκαν κ.α.
Να τονίσουμε ότι ο μόλυβδος και οι ενώσεις του είναι άκρως τοξικές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό καθώς ευθύνονται για μια σειρά από συμπτώματα και επαγγελματικές ασθένειες που μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσουν και στο θάνατο. Επίσης η χρήση θειικού οξέος και των διαλυμάτων του είναι μια επικίνδυνη δραστηριότητα που χρήζει ειδικές συνθήκες δουλειάς.

Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες υπάρχει βιβλιογραφία και νομοθεσία όπου αναλύεται η επικινδυνότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου