Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: Ανακοίνωση σε σχέση με τις πλημμύρες στο Θριάσιο

 Π.Ο.   Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΕΝΩΣΕΩΝ  ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ  ΔΗΜΟΣΙΩΝ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ  ΑΝΩΤΑΤΩΝ  ΣΧΟΛΩΝ

Μαυρομματαίων 17,  104 34  ΑΘΗΝΑ
τηλ: 210-88.16.583  fax: 210-82.59.410 e-mail: emdydas@tee.gr URL: www.emdydas.gr                                      
                                                                                                Αθήνα,   16-11-2017

Αρ. Πρωτ. : 7209                         
Ανακοίνωση σε σχέση με τις πλημμύρες στο Θριάσιο



Το ΔΣ της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας στη Νέα Πέραμο και στη Μάνδρα Αττικής. Η τραγωδία όμως δεν είναι παρά μια ακόμα προαναγγελθείσα καταστροφή, που αναδεικνύει με τον πλέον δραματικό τρόπο, τις διαχρονικές ευθύνες κράτους και κυβερνήσεων στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών και άλλων έκτακτων φαινομένων.

Όταν σε όλον τον πλανήτη τα κερδοσκοπικά συμφέροντα αρνούνται το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, ενώ όλα τα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο. 
Όταν οι πόλεις σχεδιάζονται και επεκτείνονται χωρίς σχέδιο γιατί έτσι επιβάλλει το εύκολο και γρήγορο κέρδος. 
Όταν τα ρέματα μπαζώνονται, χτίζονται, θάβονται, εμποδίζονται από κράτος και ιδιώτες (Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τα ανοιχτά ρέματα της Αττικής το 1945, είχαν μήκος 1.280 χιλιόμετρα. Το 2013 ήταν μόλις 434 χιλιόμετρα. Το ποσοστό της μείωσης έφτασε στο 66,4% ).
Όταν το κράτος, σε όλα τα επίπεδα διοίκησης και με όλες τις κυβερνήσεις, υποτιμά το συνολικό σχεδιασμό, τη μελέτη, την προτεραιότητα της αντιπλημμυρικής προστασίας (όπως και της αντισεισμικής).
Όταν διαχρονικά η Δυτική Αττική, όπως και αντίστοιχες λαϊκές – εργατικές περιοχές σε όλη τη χώρα υποβαθμίζεται. 
Όταν οι μνημονιακές προτεραιότητες, περικόπτουν πόρους, εξαφανίζουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, διαλύουν υποδομές, υπηρεσίες και προσωπικό. Όταν τα αναγκαία έργα προστασίας όπως τα αντιπλημμυρικά είναι τελευταία σε προτεραιότητα επιλογής σε σχέση με άλλα, από την ΕΕ.
Όταν το σύστημα παραγωγής Δημοσίων Έργων λειτουργεί με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία των εργολαβικών συμφερόντων (μέσω διοδίων κλπ) τη στιγμή που αδιαφορεί για τις επιπτώσεις και την ποιότητα τους. Η χρυσοφόρα “Ολυμπία Οδός” είχε τις απαραίτητες απορροές ή επιδείνωσε την εκδήλωση του πλημμυρικού φαινομένου?

Οι ευθύνες για τα παραπάνω δεν παραγράφονται και δεν κρύβονται ούτε μέσα από ευχολόγια, ούτε με μετάθεση ευθυνών.

Καλούμε τους συναδέλφους μας που θα κληθούν σε διάφορα επίπεδα να συνδράμουν στην αποκατάσταση να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό ως εργαζόμενοι επιστήμονες.

Καλούμε την πολιτεία να μεριμνήσει άμεσα, ώστε να γίνει αποκατάσταση όλων των ζημιών και να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας (μια και ο χειμώνας δεν έχει αρχίσει ακόμα). Να προχωρήσει τέλος στην κάλυψη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με το αναγκαίο προσωπικό και τους απαραίτητους πόρους, για σχεδιασμό έργων αντιπλημμυρικής προστασίας με ενιαίο τρόπο και με άμεση προτεραιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου