Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Οι τέχνες «από τα κάτω» στο εργοστάσιο ΒΙΟ.ΜΕ.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο εσωτερικό του εργοστασίου ΒΙΟΜΕ

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο εσωτερικό του εργοστασίου | ΦΩΤ.: ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ
Εκτός από χώρο παραγωγής η ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη εξελίσσεται και σε χώρο καλλιτεχνικών δράσεων, διότι το ανακτημένο από τους εργάτες εργοστάσιο εδώ και έξι χρόνια, εκτός από την παραγωγή υλικών καθαριότητας, παράγει αφ’ ενός νέα προϊόντα, αφ’ ετέρου γίνεται τόπος συνάντησης και εκδηλώσεων καθώς ο χώρος προσφέρεται σε ποικίλες προσαρμογές.
Μετά την ομάδα «theatre de Votanique» από την Αθήνα που παρουσίασε μια διασκευή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή και το Θέατρο Τέχνης που παρουσίασε το «Δεν πληρώνομαι, δεν πληρώνω» του Ντάριο Φο, την περασμένη Παρασκευή και παρά τον αφόρητο καύσωνα μια λογοτεχνική παρουσίαση εξελίχθηκε σε λαϊκή γιορτή, η οποία τελείωσε τα ξημερώματα.
Στην εκδήλωση που ξεκίνησε μέσα σε ένα από τα κτίρια της ΒΙΟ.ΜΕ. και συνεχίστηκε κάτω από τα αστέρια διαβάστηκαν αποσπάσματα από το βιβλίο της Αννας Στεφούλη «Αλλον δεν έχω» (εκδ. Ταξιδευτής) με ενδιάμεσες μουσικές παρεμβάσεις από την ορχήστρα «Ο,τι μπορούμε κάνουμε».
Τα τραγούδια ήταν σχετικά με τον Μάη του ‘36, το ΕΑΜ και την Αντίσταση, τις εξορίες και τον αντιδικτατορικό αγώνα, αφού ο ήρωας του βιβλίου διατρέχει ολόκληρο τον περασμένο αιώνα συμμετέχοντας στους λαϊκούς αγώνες.
Τα αποσπάσματα διάβασε η ηθοποιός Δήμητρα Παπαδημητρίου, ενώ την μπάντα αποτελούσαν οι Ακύλλας Τερζόγλου και Γιάννης Γκουτούλας (μπουζούκι), Στέργιος Πίσπας (κλαρίνο), Φιλάρετος Γραμματικόπουλος (κιθάρα), Βασίλης Πιτιτζόγιας (μπαγλαμά, τραγούδι), ενώ το κύριο μέρος του προγράμματος ερμήνευσαν οι Γιάννης και Δήμητρα Βρεττού.
Το γλέντι που ακολούθησε κάτω από τα αστέρια έγινε φυσικά συνοδεία ανταλλαγής απόψεων για το παρόν και το μέλλον της προσπάθειας των εργατών, οι οποίοι δεν είναι μόνο φιλόξενοι αλλά και εξαιρετικοί διοργανωτές.
«Ηταν ένα όμορφο καλλιτεχνικό γεγονός που συνδυάστηκε με γλέντι και δείξαμε για άλλη μία φορά ότι είμαστε ανοιχτοί σε κάθε δράση κόντρα στην αναπαραγωγή του συστήματος», είπε στην «Εφ.Συν.» ο εργάτης Μάκης Αναγνώστου, τονίζοντας ότι «ο χώρος της ΒΙΟ.ΜΕ. είναι ανοιχτός σε καλλιτεχνικές δράσεις που δεν αποσκοπούν στο κέρδος και συνδέουν την τέχνη με τους καταπιεσμένους».

Κόντρα στις δυσκολίες

Θυμίζουμε ότι παρά τις αντιξοότητες στο εργοστάσιο γίνονται μαθήματα αυτομόρφωσης (το τελευταίο στις 11 Ιουλίου), ενώ λειτουργεί και Εργατικό Ιατρείο σε συνεργασία με το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης με παροχή και φαρμακευτικής κάλυψης σε ανασφάλιστους, ανέργους και μη κατόχους ΑΜΚΑ.
Στο μεταξύ και παρά τις απειλές τμηματικού πλειστηριασμού, χωρίς να έχουν διευθετηθεί τα προβλήματα με την ύδρευση και το ρεύμα, έπειτα από χρόνια κενών υποσχέσεων στη ΣΕΒΙΟΜΕ προχώρησαν και στην πρώτη παραγωγή τριών διαφορετικών ειδών κόλλας με σήμα την ποιότητά της.
►1. Sand: υπόλευκη κόλλα πλακιδίων με πυριτική άμμο, κατάλληλη για την τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου και τοίχου πάνω σε μπετόν, σοβά, τσιμεντοκονία κ.λπ.
►2. Sand acrylic: ακριλική κόλλα πλακιδίων με πυριτική άμμο, κατάλληλη για την τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου και τοίχου πάνω σε μπετόν κ.λπ.
►3. Super acrylic: ισχυρή ακριλική κόλλα πλακιδίων, αντιπαγετική, ειδικών εφαρμογών, κατάλληλη για την τοποθέτηση όλων των τύπων πλακιδίων σε επαγγελματικούς ή βιομηχανικούς χώρους, πισίνες, ενδοδαπέδια θέρμανση, γυψοσανίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου