Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

Το σχέδιο "Πειραιάς 2020" του δημάρχου Γ. Μώραλη είναι ήδη σε εφαρμογή

1. Η Dimand Real Estate έχει αγοράσει από την Παπαστράτος, θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού Philip Morris, τρία ιστορικά ακίνητα στον Πειραιά: 

α) το πρώην κεντρικό κτίριο της καπνοβιομηχανίας, 
β) το λιθογραφείο της και 
γ) το «κτίριο Βόμβα» που λειτούργησε για πολλά χρόνια ως αποθήκη της.

2. H Grivalia ΑΕΕΑΠ (η οποία ελέγχεται από τον Καναδό μεγιστάνα Πρεμ Γουάτσα) 
έχει αποκτήσει το 50% της Piraeus Port Plaza 1 Α.Ε., εταιρείας-βραχίονα της Dimand, στην οποία ανήκει το «κτίριο Βόμβα».
Οι εργασίες στο «κτίριο Βόμβα» έχουν αρχίσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν το Μάιο του 2017. Μετά το πέρας της ανακατασκευής του, η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 14 εκατ. ευρώ, το ακίνητο θα εκμισθωθεί σε μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς.

3. Οι Κινέζοι της COSCO στοχεύουν ο Πειραιάς να γίνει "Piraeus Maritime City".

4. Το σχέδιο "Πειραιάς 2020" του δημάρχου Γ. Μώραλη είναι ήδη σε εφαρμογή.Eπένδυση-μαμούθ με σφραγίδα Γουάτσα στην καρδιά του πειραιά

Τελείως διαφορετική όψη υπόσχεται να δώσει στη «γειτονιά» του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά εντός της επόμενης πενταετίας η εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Dimand, αξιοποιώντας τρία από τα ιστορικά κτίρια της κορυφαίας ελληνικής καπνοβιομηχανίας, της Παπαστράτος.
Eπένδυση-μαμούθ με σφραγίδα Γουάτσα στην καρδιά του πειραιά
Με συνολικές επενδύσεις οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ και να δημιουργήσουν περί τις 5.000 θέσεις εργασίας, στόχος της εταιρείας αλλά και των επενδυτών που θα συνδράμουν το ιδιαίτερα φιλόδοξο αυτό σχέδιο είναι να αναβαθμιστεί η συγκεκριμένη περιοχή, η οποία έχει ήδη αρχίσει να αλλάξει εικόνα με την έλευση της Cosco αλλά και τις δρομολογημένες επεκτάσεις του μετρό και του τραμ μέχρι το λιμάνι.
Ηδη στο ένα από τα τρία ακίνητα, την αποθήκη της Παπαστράτος, έχει «μπει» ο Καναδός μεγιστάνας Πρεμ Γουάτσα ο οποίος αγόρασε το 50% του ακινήτου, ενώ συμφώνησε να αποκτήσει και το υπόλοιπο 50%.

Για τα άλλα δύο, η Dimand βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με άλλους μεγάλους εγχώριους και ξένους επενδυτές για την ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου, συγκροτημάτων γραφείων, εμπορικών καταστημάτων, αλλά και μικρών διαμερισμάτων τα οποία προορίζονται για χρήση από στελέχη ξένων εταιρειών που έρχονται για δουλειές στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή πέριξ του λιμανιού του Πειραιά. Πληροφορίες θέλουν να έχουν γίνει επαφές π.χ. με την Cosco και ορισμένες διεθνείς ξενοδοχειακές αλυσίδες, φιλοδοξώντας να βάλουν ένα ακόμη... λιθαράκι για τη δημιουργία του «Piraeus Maritime City» που έχουν οραματιστεί οι Κινέζοι για τη συγκεκριμένη περιοχή.
Θα πρέπει να προσθέσουμε ακόμη πως, η διοίκηση της Dimand έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης και με τον Δήμο Πειραιά ο οποίος προωθεί πρόγραμμα αναβάθμισης της περιοχής, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ, ωστόσο αναζητούνται κονδύλια κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ.
Το project εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός νέου ναυτιλιακού κέντρου στον Πειραιά, πίσω από την Ακτή Κονδύλη, με φόντο την αξιοποίηση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας από τον κινεζικό κολοσσό Cosco. Πιο αναλυτικά η Dimand αγόρασε από την Παπαστράτος, θυγατρική του πολυεθνικού κολοσσού Philip Morris, τρία ακίνητα στον Πειραιά: Το πρώην κεντρικό κτίριο της καπνοβιομηχανίας, το λιθογραφείο της, καθώς και το «κτίριο Βόμβα» που λειτούργησε για πολλά χρόνια ως αποθήκη της.
5.000 θέσεις εργασίας θα ανοίξουν για την υλοποίηση της επένδυσης, ενώ παράλληλα η Dimand θα συνεργαστεί και με τον Δήμο Πειραιά ο οποίος προωθεί δικό του πρόγραμμα αναβάθμισης της περιοχής
5.000 θέσεις εργασίας θα ανοίξουν για την υλοποίηση της επένδυσης, ενώ παράλληλα η Dimand θα συνεργαστεί και με τον Δήμο Πειραιά ο οποίος προωθεί δικό του πρόγραμμα αναβάθμισης της περιοχής
250 μέτρα από το λιμάνι

Τα τρία οικοδομικά τετράγωνα που αναπτύσσει η εταιρεία βρίσκονται 250 μέτρα από το λιμάνι και 250 μέτρα από το μεγαλύτερο σύστημα μέσων σταθερής τροχιάς, δηλαδή το τραμ, τον προαστιακό, τον Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ Κηφισιά-Πειραιάς) και τον υπό κατασκευή σταθμό της γραμμής 3 του μετρό.
Ηδη στην πρώην αποθήκη της Παπαστράτος, δηλαδή το «κτίριο Βόμβα», έχει ξεκινήσει το πρώτο στάδιο της επένδυσης που εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του επόμενου έτους. Πρόσφατα, η Grivalia ΑΕΕΑΠ (η οποία ελέγχεται από τον Καναδό μεγιστάνα Πρεμ Γουάτσα) συμφώνησε να αποκτήσει το 50% της Piraeus Port Plaza 1 Α.Ε., εταιρείας-βραχίονα της Dimand που κατέχει το ακίνητο με τίμημα 1,625 εκατ. ευρώ, ενώ η επενδυτική εταιρεία έχει προσυμφωνήσει να αγοράσει και το υπόλοιπο 50%.
Σύμφωνα με το σχέδιο, το ακίνητο το οποίο διαθέτει εξαιρετική προσβασιμότητα, θα αναβαθμιστεί και θα μετατραπεί από αποθηκευτικό χώρο σε επαγγελματικό κτίριο εμπορικών χρήσεων σύγχρονων προδιαγραφών, βάσει των αρχών της αειφόρου δόμησης διασφαλίζοντας τη βέλτιστη ενεργειακή και περιβαλλοντική επίδοσή του. Ειδικότερα, το κτίριο 4.000 τ.μ. που βρίσκεται σε οικόπεδο 5.500 τ.μ. θα διαθέτει επιφάνεια ανωδομής περίπου 10.500 τ.μ. (όπου θα στεγαστούν γραφεία), καθώς υπόγειους βοηθητικούς χώρους και 126 θέσεις στάθμευσης επιφάνειας περίπου 4.600 τ.μ. Μετά το πέρας της ανακατασκευής του, η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 14 εκατ. ευρώ, το ακίνητο θα εκμισθωθεί σε μεγάλους πολυεθνικούς οργανισμούς. Ο σχεδιασμός έχει ανατεθεί στο λονδρέζικο αρχιτεκτονικό γραφείο WATG (Wimberly Allison Tong & Goo).
Στο μεγάλο συγκρότημα του παλιού εργοστασίου θα αναπτυχθούν δύο χρήσεις: ξενοδοχειακή και χώρων στέγασης υπηρεσιών. Μάλιστα υπάρχουν προκαταρκτικές επαφές με την Cosco για το ενδεχόμενο στέγασης στο συγκρότημα του παλιού εργοστασίου Παπαστράτος μέρος των δραστηριοτήτων του κινεζικού κολοσσού. Για την ώρα στο πάλαι ποτέ κεντρικό ακίνητο της καπνοβιομηχανίας (σε οικόπεδο 6.900 τ.μ. με κτίσματα εμβαδού 30.000 τ.μ.) , το οποίο αποτελείται από τέσσερα αυτόνομα κτίρια, διατηρείται ο παλιός βιομηχανικός του χαρακτήρας δίνοντας πρόσβαση για το μουσείο του Παπαστράτου, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων (η οποία ήδη ενοικιάζεται για εκδηλώσεις), ενώ εξετάζεται ακόμη η δημιουργία ενός χώρου για τους ταξιδιώτες που θέλουν να πηγαίνουν στα νησιά και έχουν βαλίτσες, κάτι που δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο λιμάνι ως υπηρεσία.
Η Grivalia ΑΕΕΑΠ, που ελέγχεται από τον Καναδό μεγιστάνα Πρεμ Γουάτσα (πάνω), έχει ξεκινήσει τις εργασίες στο «κτίριο Βόμβα».Ο διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος», Χρήστος Χαρπαντίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο αξιοποίησης των ιστορικών κτιρίων και τόνισε ότι αυτό είναι το μοντέλο ανάπτυξης που χρειάζεται η Ελλάδα.
Η Grivalia ΑΕΕΑΠ, που ελέγχεται από τον Καναδό μεγιστάνα Πρεμ Γουάτσα (πάνω), έχει ξεκινήσει τις εργασίες στο «κτίριο Βόμβα».Ο διευθύνων σύμβουλος της «Παπαστράτος», Χρήστος Χαρπαντίδης, εξέφρασε την
Τέλος, το τρίτο κτίριο που θα αξιοποιηθεί αφορά στο Λιθογραφείο, το οποίο βρίσκεται σε μία έκταση 5.500 τ.μ., με το διατηρητέο του κομμάτι να μετατρέπεται σε εστιατόριο και καφέ. Το έργο θα υλοποιηθεί σταδιακά, με έναν ορίζοντα ολοκλήρωσης την επόμενη τετραετία, ενώ το 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση.
Τα σχέδια του δήμου

Αναφορικά με το φιλόδοξο project της Dimand Real Estate, ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Πάνος Παναγιωτίδης επισημαίνει ότι «ψάχναμε κάτι μεγάλο για να κάνουμε την επόμενη επένδυσή μας. Αυτήν τη στιγμή ο Πειραιάς μετά από τόσα χρόνια θα μπορέσει να κερδίσει το στοίχημα που χάθηκε στον Βοτανικό και αναφέρομαι στο σχέδιο της διπλής ανάπλασης. Στον Πειραιά με ιστορικά κτίρια έτοιμα να φιλοξενήσουν μεγάλες χρήσεις και με μεγάλο καταλύτη την Cosco, υπάρχει πλάνο για να φτιαχτούν πράγματα». Οπως αναφέραμε και παραπάνω, υπάρχει γενικότερο σχέδιο πνοής για την πόλη και από τον Δήμο του Πειραιά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Γιάννη Μώραλη, το σχέδιο με τίτλο «Πειραιάς 2020» στηρίζεται στους εξής άξονες: Να γίνει πόλος έλξης για θέσεις εργασίας, να αξιοποιηθεί η πόλη, να γίνει τουριστικός προορισμός και να αναβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή με τον συγκερασμό δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Η στρατηγική του Πειραιά αφορά στην ενίσχυση του πρασίνου, στην παραγωγή βιώσιμης ενέργειας, στην ανάδειξή της ως έξυπνης πόλης και τουριστικού προορισμού, στη διαχείριση των αποβλήτων και σε ένα σύνολο παρεμβάσεων αστικής ανασυγκρότησης.
Eπένδυση-μαμούθ με σφραγίδα Γουάτσα στην καρδιά του πειραιά
Ως σημαντικά έργα ανάπλασης της πόλης αναφέρονται η παραμονή των δικαστηρίων στην πόλη και η αναμόρφωση της Ραλλείου Σχολής σε δικαστικό μέγαρο, η δρομολόγηση αξιοποίησης του Πύργου του Πειραιά, αλλά και η εκμίσθωση των καταστημάτων στο Δημοτικό Θέατρο, στην πλατεία Κοραή, αλλά και στο Πάρκο Δηλαβέρη. Σημαντική θεωρείται και η αναβάθμιση της Τρούμπας, η οποία εξελίσσεται σε σημαντικό στέκι διασκέδασης.
Από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, ιδρυτής της AT management, δήλωσε σε πρόσφατο συνέδριο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ότι η επιχειρηματικότητα στην πόλη του Πειραιά θα στηριχθεί από το ναυτιλιακό Cluster, την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων και κοινότητα επιχειρηματικότητας, ενώ τόνισε ότι είναι ανάγκη ο Πειραιάς να γίνει προορισμός στον τουριστικό χάρτη. Ο ίδιος ανέφερε παραδείγματα παρεμβάσεων όπως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, με το ΣΕΦ και το Μικρολίμανο, η δημιουργία πολιτιστικής διαδρομής στις οδούς Σκουζέ και Χ. Τρικούπη, η βιοκλιματική ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς, η βελτίωση του ηλεκτροφωτισμού των οδών με τη χρήση «έξυπνων» μέσων ενέργειας, η αστική αναζωογόνηση της περιοχής Αγίου Διονυσίου και η δημιουργία γραμμικού πάρκου.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου