Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

«Άφεση» επί πληρωμή για το καρτέλ των εργολάβων

Διάταξη στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει ασυλία εφόσον πληρωθούν τα πρόστιμα. Είδες να έχεις Υπουργό το Σπίρτζη?
Δύο μόλις ημέρες μετά την σκληρή εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τις κατηγορίες κατά κατασκευαστικών εταιρειών για «καρτέλ» έρχεται μια «περίεργη» διάταξη  στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, η οποία δίνει μερική... άφεση θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εφόσον πληρωθούν τα πρόστιμα και οι εμπλεκόμενοι «ομολογήσουν» θα απαλλαχθούν από ποινικές ευθύνες.
Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο άρθρο 106 (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή), εφόσον κατασκευαστικές εταιρείες, εργολάβοι και... λοιποί πληρώσουν ολόκληρα τα πρόστιμα που αποδίδονται, τότε θα υπάρξει απαλλαγή από κάθε ποινική ευθύνη. Μάλιστα, η νέα αυτή διάταξη προβλέπει και μείωση κατά 15% στα πρόστιμα εφόσον οι εμπλεκόμενοι... ομολογήσουν τις πράξεις τους.
Οι προαναφερθείσες διατάξεις θεωρούνται «φωτογραφικές», ιδιαίτερα από τη στιγμή που έρχονται στη Βουλή την ώρα που είναι σε εξέλιξη η εκδίκαση της μεγάλης υπόθεσης. Πάντως, δεν είναι σίγουρο εάν κάποιοι από τους εμπλεκόμενους θα κάνουν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων ή θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη μετά την έκδοση των οριστικών αποφάσεων.
Με τις «προσθήκες» αυτές η κυβέρνηση, ουσιαστικά, δυσκολεύει το έργο τηςΕπιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία, μόλις προχθές κοινοποίησε την ιδιαιτέρως επιβαρυντική εισήγησή της για 63 εγχώριους και διεθνείς κατασκευαστικούς ομίλους.
Όπως επισημαίνεται στην εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Ολομέλεια της οποίας θα συνέλθει στις 21 Ιουλίου για να λάβει αποφάσεις, «Οι εταιρείες των ομίλων Ελλάκτωρ, J&P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΕΓΕΚ, Τεχνική Ολυμπιακή και Intracom, συμμετείχαν, με διαφορετικό χρόνο έναρξης έκαστη, σε καρτελική σύμπραξη για τη χειραγώγηση διαγωνισμών δημόσιων έργων, η οποία διήρκεσε για μακρό χρονικό διάστημα (1989 έως 2016)».
Το θέμα είχε αναδείξει η «Εφημερίδα των Συντακτών» ήδη από το 2013 (δείτε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ), ενώ σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα (την περασμένη Τρίτη, 17/05/1016) ανέφερε πως σχεδόν όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» μπαίνουν στο στόχαστρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου