Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Εκεί σταμάτησαν το Μπερναμπέου, εδώ πληρώνουμε την Αγιά Σοφιά

Δύο άρθρα στην ΑΥΓΉ και ένα ακόμη για την άρνηση του Δήμου Μαδρίτης για το Μπερναμπέου 


Eντωμεταξύ: 
- Ακόμη δεν έχει γνωμοδοτήσει το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (έχει λήξει εδώ και ένα μήνα η παράταση της διαβούλευσης που είχε δοθεί από το Υπουργείο μετά από αίτημα του Δήμου).
-Ταυτόχρονα τα 20 εκατ. χρηματοδότηση παραμένουν στον προυπολογισμό της περιφέρειας και φέτος ενώ άλλα 15 εκατ. προβλέπονται για συνοδά έργα στο δημόσιο χώρο.

Οι σύνδεσμοι:




Αναδημοσίευση από το http://3pointmagazine.gr/


Πρόσφατα η Περιφέρεια Αττικής ενέκρινε κονδύλι ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια, η κατασκευή του οποίου έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας. Αδιάσειστο επιχείρημα όσων υποστηρίζουν ότι δεν θέλουν το γήπεδο είναι η έλλειψη αξιοπιστίας των σχετικών περιβαλλοντικών μελετών, που δεν αποτυπώνουν το μέγεθος των μεταβολών που θα υπάρξουν εφόσον τελικά γίνει το έργο. Η μείωση των δασικών στρεμμάτων και η κυκλοφοριακή συμφόρηση είναι μόνο ορισμένες από τις συνέπειες που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή.

Στη Μαδρίτη αντίθετα, όπου δήμαρχος είναι η Μανουέλα Καρμένα, η οποία εξελέγη πέρυσι με την υποστήριξη του Podemos και της Ενωμένης Αριστεράς, απέρριψε την πρόταση επέκτασης του Μπερναμπέου από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το σχέδιο για το γήπεδο προέβλεπε κατασκευή εμπορικού κέντρου και ενός ξενοδοχείου, καθώς και ενός πάρκινγκ χωρητικότητας 600 αυτοκινήτων.

Με την προηγούμενη δήμαρχο της Μαδρίτης Άννα Μποτέγια, σύζυγο του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, η ηγεσία της Ρεάλ είχε συμφωνήσει στο σχέδιο και μάλιστα από το 2012 είχε αναθεωρηθεί το σχέδιο της πόλης προκειμένου να υπάρχει τυπική νομιμότητα. Η αναθεώρηση ακυρώθηκε από δικαστήριο πρόσφατα. Το δημοτικό συμβούλιο αιτιολόγησε την απόφαση, αναφέροντας ότι «θα υποστηρίξει σχέδια που είναι συνεπή με το δημόσιο συμφέρον, το οποίο δεν περιλαμβάνει καινούργιες χρήσεις δημόσιας γης και περιορίζεται αποκλειστικά στην περιοχή που καταλαμβάνεται από τις παρούσες αθλητικές εγκαταστάσεις».

Στη δική μας περίπτωση με το γήπεδο της ΑΕΚ η αντίδραση των κατοίκων και της δημοτικής αρχής αποσιωπάται, ενώ προσπερνώνται οι επισημάνσεις των αρμόδιων υπηρεσιών για το περιβάλλον. Στη Μαδρίτη, η στάση της Δικαιοσύνης και η αλλαγή της δημοτικής αρχής έβαλαν σε προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον και έβαλαν στοπ στα σχέδια των διοικούντων της βασίλισσας και των εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή.

Η εκλογή της νέας Περιφερειακής Αρχής στην Αττική δεν είχε ανάλογη επίδραση με αυτή που παρατηρήθηκε στη Μαδρίτη με την έλευση του Podemos, δημιουργώντας εύλογα ερωτήματα, αλλά και οδηγώντας σε συμπεράσματα. Όπως ότι δεν είναι όλοι οι πολιτικοί το ίδιο. Υπάρχουν εκείνοι που αντιπαρέρχονται το μέγεθος της Ρεάλ Μαδρίτης όσα είναι τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται και εκείνοι που ανέχονται οι αγώνες που δόθηκαν από τους ίδιους και συντρόφους τους να χάνονται στο χρόνο.

Η δικαίωση του Μελισσανίδη αποτελεί μία ήττα για την Περιφέρεια Αττικής και για την πολιτική, που απαξιώνεται καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θα τσουβαλοποιήσουν (ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας παραμένει σταθερά αρνητικός στην κατασκευή του γηπέδου χωρίς σεβασμό στο δημόσιο χώρο). Αποτελεί ήττα για το περιβάλλον, καθώς συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο ένας από τους λιγοστούς πνεύμονες πρασίνου. Αποτελεί όμως και ήττα για τη δημοκρατία, καθώς για να περάσει το έργο, επιστρατεύτηκαν μπράβοι και μαφιόζικες μέθοδοι. Οι αντιδρώντες δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν στη γειτονιάς τους, καθώς υπέστησαν από απειλές με εμπρησμούς των αυτοκινήτων τους μέχρι βιαιοπραγίες. Ακόμη, δεν έχει γίνει δημόσια συζήτηση για το θέμα στην περιοχή και αυτό επειδή κάποιοι, ακόμη και τώρα, δεν το επιτρέπουν…

*Ευχαριστώ τον Αντώνη Σιγάλα για τη γρήγορη μετάφραση της είδησης για τη Μαδρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου