Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2015

Εγκαινιάστηκε το "σπίτι των μηχανικών" στην πλατεία Κλαυθμώνος


Η παρουσία συναδέλφων από την ανοικτή συνέλευση μηχανικών, ανέδειξε το τεράστιο έλλειμα πραγματικής κοινωνικής ασφάλισης του ΤΣΜΕΔΕ (χιλιάδες συναδέλφων με οφειλές, χωρίς ιατροφαρμακευτική κάλυψη και με απειλή κατασχέσεων, ληστρικές εισφορές και διαρκώς μειούμενες συντάξεις, συνεχιζόμενη κλοπή αποθεματικών μέσω PSI και Attica Bank).

Με την τελετή των εγκαινίων άνοιξε και επίσημα τις πύλες του το «σπίτι των μηχανικών» στην πίσω πλευρά της πλατείας Κλαυθμώνος. Πρόκειται για ένα «έξυπνο», μοντέρνο και «πράσινο» κτίριο, που στεγάζει τις υπηρεσίες του ΤΣΜΕΔΕ, του ασφαλιστικού φορέα των 110.000 μηχανικών και των 28.000 συνταξιούχων του Ταμείου.


Στο νέο «σπίτι των μηχανικών» συνυπάρχουν αρμονικά η υψηλή τεχνολογία και ο σεβασμός στην παράδοση και στις αρχαιότητες, που βρέθηκαν στα θεμέλια και αναδείχθηκαν με τη δημιουργία μιας αρχαιολογικής γωνιάς στη βάση του κτιρίου.
Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ κ. Ιωάννης Γαμβρίλης  χαρακτήρισε το νέο κτίριο του Ταμείου «έργο υψηλών προδιαγραφών, αντάξιο του επιστημονικού επιπέδου, της συσσωρευμένης εμπειρίας και των σύγχρονων δυνατοτήτων των Ελλήνων μηχανικών». Και επεσήμανε ότι αν και ο αρχικός προϋπολογισμός ανερχόταν σε 19.000.000 Ευρώ με το ΦΠΑ, η κατασκευή του κόστισε τελικά 11.960.000 Ευρώ με το ΦΠΑ, δηλαδή λιγότερο κατά 7.040.000 Ευρώ (ποσοστό 37%).
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό σύστημα ο κ. Γαμβρίλης επεσήμανε:
«Το ΤΣΜΕΔΕ είναι ένας οργανισμός, που πρωταγωνιστεί στην κοινωνική ασφάλιση. Δεν λαμβάνει πλέον από 1/1/2015 καμία κρατική ενίσχυση ούτε ουδέποτε χρηματοδοτήθηκε, αν και βάσει του νόμου «περί τριμερούς χρηματοδότησης», το κράτος θα έπρεπε να καταβάλει το μερίδιό του- το οποίο και οφείλει-ύψους πάνω από 1 δις Ευρώ. Το ΤΣΜΕΔΕ είναι  ένας ασφαλιστικός οργανισμός, ίσως ο μοναδικός, που καθορίζει μόνος του τις τύχες του. Βασίζεται μόνον στις εισφορές των μελών του και στην αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του. Περιορίζει τη διαφυγή εσόδων αλλά και τις ανεξέλεγκτες παροχές, αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα αποθεματικά ,  την αμφίδρομη  σχέση του με την Attica Bank, την εγγυοδοσία προς τις επιχειρήσεις και την πιστοδοσία».
Καταλήγοντας ο κ. Γαμβρίλης υπογράμμισε ότι ρόλος, αποστολή και όραμα του στη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ είναι να παραμείνει το Ταμείο «αυτοδιοίκητο, οικονομικά και λειτουργικά ισχυρό, ένα Ταμείο, ικανό να ανταποδίδει στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους συναδέλφους όλα εκείνα που έχουν εισφέρει αυτοί, προκειμένου να είναι σήμερα το πιο υγιές ταμείο στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Μόνο έτσι θα συνεχίσει να συμβάλλει στην κατοχύρωση και στην προστασία των δικαιωμάτων των μηχανικών και κατ' επέκταση θα υποβοηθήσει γενικότερα την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου».
Στα εγκαίνια, που έγινε στην υπερσύγχρονη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νέου κτιρίου του ΤΣΜΕΔΕ,  χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, εκπροσωπώντας τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο υπηρεσιακός Υπουργός Εργασίας Δημ. Μουστάκας, ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες της διοίκησης, που είχαν σαν αποτέλεσμα  το ΤΣΜΕΔΕ να είναι το πιο εύρωστο ασφαλιστικό ταμείο.
Στην τελετή των εγκαινίων έδωσαν το παρών επίσης ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας κ Ανδρέας Νεφελούδης, ο πρώην Υπουργός Επικρατείας και μηχανικός Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Αντωνόπουλος και το Δ.Σ. της Attica Bank, ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Χρ. Καραμάνος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων κ. Φ. Προβατάς. Παραβρέθηκαν επίσης ο Πρόεδρος του ΕΤΑΑ κ. Στ. Πλιάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γ. Στασινός και τα μέλη της Δ.Ε. του ΤΕΕ, ο πρώην Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Ιωάννης Αλαβάνος, οι πρώην Πρόεδροι  του ΤΣΜΕΔΕ κ.κ. Ιωάννης Ζωϊόπουλος και Γεώργιος Παπαβασιλείου, οι εκπρόσωποι των μελετητών και της κατασκευάστριας εταιρίας καθώς και δεκάδες μηχανικοί και οι εργαζόμενοι του ΤΣΜΕΔΕ και του ΕΤΑΑ

2 σχόλια:

  1. Θα περίμενα απ την συσπείρωση "αριστερών" μηχανικων μια αναφορά των γεγονότων απ την πλευρά των πλητομενων μηχανικων και οχι το λογιδριο του διορισμένου προέδρου και την απ αρίθμηση των ονομάτων των γνωστών σταρ του συστήματος.μια φωτογραφία μονο των συναδέλφων που παρά στάθηκαν διαμαρτυρομενοι δεν ειναι αρκετή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή