Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Προετοιμάζουν συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι! ή και ΝΔ;


ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΟΡΟ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ Η ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Του ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ από εδώ
Ποιος δεν θυμάται ότι, αμέσως μετά τη λαϊκή νίκη της 25ης Ιανουαρίου, οι εκπρόσωποι των δανειστών, με προεξάρχοντα τον Γερμανό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, επιδίδονταν σε ένα όργιο ωμών παρεμβάσεων, φιλοδοξώντας να καθορίσουν στα μέτρα τους τη σύνθεση της κυβέρνησης; Μακριά από κάθε αντιμνημονιακή δύναμη, κυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ, με ταυτόχρονη εκδίωξη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ! Αυτή ήταν η μόνιμη αξίωσή τους από τον Αλέξη Τσίπρα όλο το προηγούμενο διάστημα. Όλα δείχνουν ότι η ηγετική ομάδα του νέου, μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει... βραδέως να ικανοποιήσει και αυτή την αξίωση των δανειστών, που συνοδεύει, κατά τα φαινόμενα, την υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη λαϊκή ψήφο «για να μην επιτρέψουμε να επιστρέψει στη χώρα το παλιό κατεστημένο». Ωστόσο, πριν αλέκτορα φωνήσαι, οι πιο στενοί συνεργάτες του αρχίζουν να προετοιμάζουν την κοινή γνώμη για τη συγκυβέρνηση με το «παλιό κατεστημένο», τους πολιτικούς εκπροσώπους των δανειστών, των μνημονίων και της διαπλοκής, αμέσως μετά τις εκλογές.
Με συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM, ο Νίκος Βούτσης άνοιξε διάπλατα τις πόρτες στο ενδεχόμενο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ. Αφού δήλωσε τα τυπικά, ότι δηλαδή το κόμμα του, όπως και κάθε κόμμα, θα προτιμούσε την αυτοδυναμία για να εφαρμόσει με λυτά τα χέρια του πρόγραμμά του (δηλαδή... το μνημόνιο!) πέρασε στο ψητό: «Από κει και πέρα, ο λαός θα δώσει όλο το παζλ και όλο το νέο σκηνικό». Κι όταν κλήθηκε να απαντήσει συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο κυβερνητικής σύμπραξης με ΠΑΣΟΚ- ΠΟΤΑΜΙ, δήλωσε: «Με το αποτέλεσμα των εκλογών, θα ενσκήψουμε όλοι για να το εξετάσουμε, διότι σε άλλες εκλογές δεν πρόκειται να πάμε... Το ''μόνοι'' μας προφανώς θα έχει ελαστικότητες, πολύ πέραν όμως του μεγάλου συνασπισμού με τη Ν.Δ. και θα το δούμε τότε. Μπορεί δηλαδή πολιτικές δυνάμεις που θα έχουν ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο ή διαφορετικές πολιτικές δεσμεύσεις να είμαστε υποχρεωμένοι τότε, όμως, επαναλαμβάνω, να τις αφουγκραστούμε».
Πέρα από την προφανή δυσκολία του Ν. Βούτση να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και τις αδέξιες, φραστικές του ακροβασίες, η ουσία είναι κάτι παραπάνω από σαφής: η «ελαστική» ηγετική ομάδα του μεταλλαγμένου ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει πλησίστια προς την ανοιχτή, επίσημη κυβερνητική σύμπραξη με κόμματα- ενεργούμενα των δανειστών, με τα οποία άλλωστε ψήφισε μαζί το τρίτο μνημόνιο. Σ 'αυτό το φόντο, η ψήφος στη «Λαϊκή Ενότητα» και η ανάδειξή της σε πολύ ισχυρό πολιτικό πόλο, μέσα κι έξω από τη Βουλή, αποτελεί εγγύηση για την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών σεναρίων και για το άνοιγμα ενός άλλου δρόμου, ελπίδας και προοπτικής.

2 σχόλια:

  1. E σιγά την είδηση πόσο καιρό έχει που φωνάζαμε κάποιοι για το μεταμφιεσμένο πασοκ που βαφτίστηκε σύριζα? Γιατί να μην συγκυβερνήσουν? Αφού έχουν όλοι κοινό πρόγραμμα, μνημόνιο 3 το λένε. Όσο για τη λαϊκή ενότητα αν κρίνω από το τι είδαμε οι μηχανικοί από το μεγαλοστέλεχος της Στρατούλη...μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά...
    Όσοι δεν το καταλάβατε δεν πάμε για τη κηδεία του κλάδου μας, πάμε για το μνημόσυνο του...

    ΑπάντησηΔιαγραφή