Τετάρτη 12 Αυγούστου 2015

Προχωρά ακάθεκτο το Kilada Hills με τις ευλογίες του ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε την έγκρισή του για να προχωρήσει η επένδυση του μεγαλύτερου τουριστικού χωριού στην Ερμιονίδα, χωρίς να εκφράσει καμία παρατήρηση επί της ουσίας.
Το «πράσινο φως» για τη δημιουργία του μεγαλύτερου τουριστικού χωριού στην Ελλάδα, στην περιοχή της Ερμιονίδας, έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν εξέφρασε καμία παρατήρηση επί της ουσίας, ούτε προέβαλε αντιρρήσεις για το μέγεθος της σχεδιαζόμενης πολεοδόμησης (320 επαύλεις, 100 βίλες, 28 κατοικίες και ξενοδοχείο) σε σχέση με την επάρκεια των υδατικών πόρων στην περιοχή. Στάθηκε όμως ιδιαίτερα αυστηρό απέναντι στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων που βρίσκονται εμβόλιμες στην έκταση ή συνορεύουν με αυτήν, προκειμένου να... προστατευθεί η εκτός σχεδίου περιοχή.
Σε συνέχεια λοιπόν των Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων (στρατηγικών επενδύσεων ή δημοσίων ακινήτων, γνωστά με τα κακόηχα αρκτικόλεξα ΕΣΧΑΣΕ και ΕΣΧΑΔΑ) για τον Ερημίτη της Κέρκυρας και το ακρωτήριο Σίδερο στο Λασίθι, το Ε΄ Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου ενέκρινε το ΕΣΧΑΣΕ της επένδυσης «Killada Hills» στην περιοχή Κοιλάδα Ερμιονίδας. Στην εξέταση του σχεδίου προεδρικού διατάγματος, το οποίο εγκρίνει το χωροταξικό, πολεοδομικό και περιβαλλοντικό σχέδιο της επένδυσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας περιορίζεται σε αναφορές στις επιμέρους γνωμοδοτήσεις των κρατικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις οποίες το τουριστικό χωριό δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Το σημαντικότερο από τα περιβαλλοντικά ζητήματα της επένδυσης, δηλαδή η δημιουργία εκατοντάδων κατοικιών και γηπέδου γκολφ 768 στρεμμάτων σε μια άνυδρη περιοχή, εξετάζεται πολύ συνοπτικά.
Η τουριστική εγκατάσταση θα αναπτυχθεί σε έκταση 2.079 στρεμμάτων, η οποία δεν έχει ενιαίο χαρακτήρα, αλλά είναι κατακερματισμένη σε τρία σημεία της ίδιας περιοχής, ανάμεσα στα οποία μεσολαβούν άλλες ιδιοκτησίες. Το ΣτΕ εξαντλεί την αυστηρότητά του για τις ιδιοκτησίες αυτές: «Προκειμένου η έγκριση του παρόντος να μην οδηγήσει στη δημιουργία νέων, οικοδομήσιμων γηπέδων εκτός της προς πολεοδόμηση έκτασης, πρέπει να οριστεί ρητώς ότι παρά το κοινό όριο δημιουργούνται υποχρεωτικά κοινόχρηστοι χώροι και όχι οδικό δίκτυο», ενώ «η κυκλοφοριακή σύνδεση των ιδιοκτησιών τρίτων που περιβάλλονται πανταχόθεν από την έκταση του ΕΣΧΑΣΕ δεν επιτρέπεται να γίνεται κατά τρόπο που θα οδηγούσε στη δημιουργία νέων άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων», αναφέρεται. Ετσι ουσιαστικά αφήνει τις ιδιοκτησίες αυτές ως «τοπίο» της πολεοδομημένης έκτασης που τις περιβάλλει. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος θα πρέπει να επανυποβληθεί προς έλεγχο, με τις υπογραφές βέβαια των υπουργών της νέας κυβέρνησης.
Την επένδυση, ύψους 418 εκατ. ευρώ, δρομολογεί η Mindcompass Overseas, θυγατρική της Dolphin Capital Investors.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου