Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Το Όχι που γίνεται Ναι...

Πηγή
Σε ένα άρθρο, με αγγλικό κείμενο, με αφαίρεση κάθε μέτρου φορολογίας του κεφαλαίου, με απόλυτα νεοφιλελεύθερης αντίληψης μέτρα που θα οδηγήσουν στο γνωστό φαύλο κύκλο ύφεσης-νέων μέτρων και με εντελώς αόριστες "δεμεύσεις" για "διαπραγμάτευση" πιθανής "αναδιάρθρωσης" του χρέους μετά το 2022. 

Μείζον θέμα ηθικής τουλάχιστον τάξεως συνιστά για την κυβέρνηση το «πακέτο» των μέτρων τα οποία κατέθεσε στη Βουλή το βράδυ της Πέμπτης, προκειμένου οι αρμόδιοι της διαπραγμάτευσης να λάβουν εξουσιοδότηση του Σώματος, μετά μάλιστα από κατεπείγουσα διαδικασία και μεθοδεύσεις που προκαλούν έντονα ερωτηματικά, ώστε να να τα διαπραγματευθούν με τους δανειστές.

Η πρόταση της κυβέρνησης υιοθετεί με ελάχιστες εξαιρέσεις την πρόταση του προέδρου της Κομισιόν κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, της 28ης Ιουνίου 2015, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την πρόταση των δανειστών και απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία (61,31%) από την ελληνικό λαό στο δημοψήφισμα.

Επιπλέον, όμως, το νέο πακέτο προτάσεων περιλαμβάνει και «ρήτρες» σε περίπτωση που πέσουν έξω τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά. Αν δεν επιτευχθούν οι προβλεπόμενες εισπράξεις φόρων, τότε θα ληφθούν μέτρα όπως:

(i) αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα έσοδα από ενοίκια, σε 15% αντί 11% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ετησίως για πρόσθετα έσοδα 160 εκατομμύρια ευρώ σε 35% από 33% στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ, για επιπλέον έσοδα 40.000.000 ευρώ.

(ii) ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα αυξηθεί κατά επιπλέον ποσοστιαία μονάδα (δηλαδή από 28% έως 29%), που θα οδηγήσει σε πρόσθετα έσοδα ύψους 130.000.000 ευρώ.

Με τις νέες προτάσεις βαίνει προς πλήρη ιδιωτικοποίηση και ο ΟΤΕ, θα εφαρμοστούν τα μέτρα (toolkit) που προτείνει ο ΟΟΣΑ, μειώνονται οι μισθοί των νεοπροσλαμβανομένων στο δημόσιο, δεν αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στο δημόσιο (παρά εμμέσως μόνον μέσω της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων) και μειώνονται οριακά κατά 100 εκατ. φέτος και 200 εκατ. το 2016 τα ανώτατα όρια αμυντικών δαπανών.

Η πρόταση των δανειστών, λοιπόν, η οποία απορρίφθηκε στην ουσία με συντριπτική πλειοψηφία από τον ελληνικό λαό, βαφτίστηκε ως «ελληνικής πρόταση» και έρχεται πλέον από το «παράθυρο», υπό το μανδύα της «εθνικής συναίνεσης» για να καταστεί νόμος του κράτους. Οι πολιτικές δυνάμεις, μ΄ άλλα λόγια, οι οποίες ηττήθηκαν στο δημοψήφισμα κατά κράτος και η τακτική των δανειστών που αποδοκιμάσθηκε στην πράξη, επιβραβεύονται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υπέκυψε – αν μη τι άλλο-, υπό την απειλή του Grexit.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου