Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ιστορική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς

Από εδώ

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ
Ο λαός μίλησε και έδωσε καθαρή νίκη στο ΣΥΡΙΖΑ, μια νίκη πολύ μεγαλύτερων διαστάσεων από αυτήν που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις. Μια νίκη που την είχαν όμως δει να έρχεται όσοι άκουσαν την κοινωνία, γύρισαν τις γειτονιές, τις μικρές και μεγάλες πόλεις, την ύπαιθρο. Αυτοί αντιλήφθηκαν την κατάρρευση των μνημονιακών κομμάτων και την οργή μιας χτυπημένης κοινωνίας. Κατάλαβαν ότι κάτι βαθύ είχε συντελεσθεί στο λαό, ότι τα παλιά τείχη έπεσαν, ότι κάτι καινούργιο έβγαινε μέσα σ'αυτόν τον πολύ συμπυκνωμένο χρόνο της προεκλογικής εκστρατείας. Η “ελπίδα” δεν ήταν πια μόνο σύνθημα, άρχιζε να αποκτά σάρκα και οστά.
Οι ευθύνες που αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίστοιχες με την νίκη του, δηλαδή πραγματικά ιστορικές. Από αύριο αρχίζει το δύσκολο έργο της ανατροπής. Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι οι αντιστάσεις θα είναι ισχυρές, εντός και εκτός της χώρας. Η έκταση της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν και το μόνο ουσιαστικό επίδικο αυτής της Κυριακής, προκαλεί σεισμικού χαρακτήρα δονήσεις στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Οι κυρίαρχες δυνάμεις αισθάνονται την απειλή, θα αντιδράσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν. Ηδη έχουν στείλει σαφή μηνύματα ως προς τις “κόκκινες γραμμές” εντός των οποίων θέλουν να εγκλωβίσουν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυνάμεις της Αριστεράς και των κινημάτων θα πάρουν ώθηση και νέα ορμή, όπως έδειξαν και οι εντυπωσιακές σε αριθμό και μαζικότητα εκδηλώσεις αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό και τον ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ευρώπη.

Στην μάχη που αρχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλη επιλογή από την νίκη. Αυτό σημαίνει αποφασιστικότητα έναντι όλων των πιέσεων και των εκβιασμών, επιμονή μέχρι τέλους στο πρόγραμμά του, στήριξη στις λαϊκές δυνάμεις. Η εκλογική νίκη, ο σχηματισμός αριστερής κυβέρνησης, η πρώτη δέσμη μέτρων ρήξης με το μνημονιακό καθεστώς μπορούν και πρέπει να απελευθερώσουν δυνάμεις και να δημιουργήσουν τους όρους μιας αγωνιστικής, κινηματικής αντεπίθεσης. Είναι αυτονόητο ότι η λαϊκή στήριξη και κινητοποίηση αποτελεί πρωταρχικής σημασίας προϋπόθεση για την αλλαγή των συσχετισμών και το νικηφόρο προχώρημα του ίδιου του έργου της αριστερής κυβέρνησης.
Η Ελλάδα, και μαζί της η Ευρώπη, μπαίνουν σε νέα τροχιά. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές μπορούν να ανατραπούν. Οι δυνάμεις της Αριστεράς, του εργατικού και του κοινωνικού κινήματος καλούνται να γράψουν μια νέα, νικηφόρα σελίδα στην ιστορία των αγώνων για την κοινωνική απελευθέρωση. Η “ελληνική άνοιξη” άρχισε στις 25 του Γενάρη.
Στάθης Κουβελάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου