Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Η ώρα της κρίσης για την Attica Bank

Αναδημοσίευση από http://www.sofokleousin.gr/. "Χρειάζεται αλλαγή διοίκησης για να εμπεδωθεί η αλλαγή πολιτικής" γράφει το άρθρο.
 

Προοπτική ουσιαστικής αναβάθμισης του ρόλου της Attica Bank δημιουργείται πλέον καθώς η τράπεζα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του οικονομικού και αναπτυξιακού επιτελείου, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης της οικονομίας. Η Attica Bank αναμένεται να πρωταγωνιστήσει σε αυτή την προσπάθεια αποκτώντας το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, φρέσκο χρήμα από τον βασικό μέτοχο και επεκτείνοντας το δίκτυό της μέσα από τις συνεταιριστικές τράπεζες.

Για την υλοποίηση όμως αυτού του φιλόδοξου και αναγκαίου σχεδιασμού η Attica Bank πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί, να αναδιαρθρωθεί διοικητικά και οργανωτικά ώστε να είναι σε θέση να παίξει το ρόλο της.

Σε αυτή τη φάση όμως οι διοικητικές δυσαρμονίες έχουν καθηλώσει την τράπεζα, ενώ επικίνδυνες μεθοδεύσεις αυξάνουν το ρίσκο και προκαλούν αβεβαιότητα στους εργαζομένους.

Οι αλλαγές στη διοικητική ομάδα της τράπεζας τον Φεβρουάριο του 2013, κατ' εντολή της τράπεζας της Ελλάδας δημιούργησαν ένα δυσλειτουργικό σχήμα, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επέβαλαν τον Γκίκα Μάναλη στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, παρά την αντίθετη γνώμη του βασικού μετόχου, ο οποίος είχε προτείνει τον Αλέξανδρο Αντωνόπουλο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή CEO.

Η ύπαρξη δυο εκτελεστικών διευθυνόντων συμβούλων σε συνδυασμό με την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων σε πολλά επίπεδα της τράπεζας έχει οδηγήσει σε έμφραγμα στη λειτουργία της.

Η έλευση του Γκίκα Μάναλη στη διοίκηση της τράπεζας δεν εξυπηρετούσε όμως μόνο πολιτικές ισορροπίες, οι οποίες σήμερα έχουν εκλείψει, αλλά και άλλους σχεδιασμούς για το μέλλον της Attica Bank.

Οι σχεδιασμοί της Τράπεζας της Ελλάδος και του οικονομικού επιτελείου τότε ήθελαν την Attica Bank να περιορίζεται στα όρια της συντεχνιακής τραπεζικής, εξυπηρετώντας κυρίως το ΤΣΜΕΔΕ. Η επιλογή αυτή βέβαια θα ανέβαζε το ρίσκο κάθετα και θα οδηγούσε την τράπεζα σε κλυδωνισμούς.

Το οικονομικό επιτελείο αυτής της κυβέρνησης όμως έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι έχει διαφορετικό σχεδιασμό, στα πλαίσια του οποίου η Attica Bank θα κληθεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αυτοί οι σχεδιασμοί επείγει να αποτυπωθούν στη διοίκηση της τράπεζας, άμεσα, ώστε να μπορέσει η τράπεζα να ξεπεράσει τα προβλήματά της και να κινηθεί ταχύτερα προς τη νέα εποχή.

Του Χρήστου Φράγκου

1 σχόλιο:

  1. Όταν έπρεπε να δημιουργήσω υποχρεωτικά λογαριασμό στην Attica bank υπάλληλος μου ζήτησε να μάθει αν έχω γραμμένο σπίτι στο όνομα μου. Αρνήθηκα στην αρχή να απαντήσω αλλά μου είπε ότι χρειάζονται να το ξέρουν και είναι υποχρεωτικό και απάντησα. Βέβαια δεν μου ζήτησε επίσημα χαρτιά οπότε μάλλον ήμουν βλάκας ή πολύ καλοπροαίρετος που απάντησα.
    Έχει δικαίωμα μια τράπεζα να μας κάνει τέτοιες ερωτήσει επειδή είμαστε υποχρεωμένη να κάνουμε τον λογαριασμό ΤΣΜΕΔΕ εκεί; Για ποιον λόγο το κάνει αφού δεν είναι δάνειο ή πιστωτική. Αν έχουμε μεγάλο χρέος στο ταμείο να ξέρει τί να κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή