Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Έκρηξη οργής στις ΗΠΑ για τη μη παραπομπή σε δίκη αστυνομικού που δολοφόνησε 18χρονο

Από το Left.gr

Οι ένορκοι δεν βρήκαν πιθανή αιτία για την παραπομπή σε δίκη του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος πυροβόλησε θανάσιμα τον Μάικλ Μπράουν - Οργή ξέσπασε σε δεκάδες πόλεις των ΗΠΑ, με διαδηλώσεις: "Ο ρατσισμός σκοτώνει", "Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί", "Χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη"



Ηashtag στο twitter:  - 

Νεότερη ενημέρωση:
12:20 Πυρά από αυτόματα όπλα, πυρπολήσεις κτιρίων και οχημάτων και λεηλασίες πυροδότησε σχεδόν αμέσως στο Φέργκιουσον η ανακοίνωση της απόφασης να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος του αστυνομικού που είχε πυροβολήσει θανάσιμα τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν.
Mέχρι τα ξημερώματα, στα νοσοκομεία γύρω από το Φέργκιουσον είχαν φτάσει 13 τραυματίες στα επεισόδια, δύο εκ των οποίων είχαν δεχθεί πυροβολισμούς. Έγιναν 29 συλλήψεις και καταγράφηκαν 150 «σκόρπιοι» πυροβολισμοί στους δρόμους -σύμφωνα με την αστυνομία, όλοι οι πυροβολισμοί ήταν από πολίτες και όχι από τις δυνάμεις της.
Στην κοινότητα που έχει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, όπου είχαν προληπτικά αναπτυχθεί δυνάμεις της Εθνοφρουράς τις τελευταίες ημέρες, οι πρώτες φράσεις αγανάκτησης -όπως «δολοφόνοι»- στο άκουσμα της απόφασης ήταν το προοίμιο των επεισοδίων: Περιπολικά πυρπολήθηκαν, κτίρια παραδόθηκαν στις φλόγες, μαγαζιά λεηλατήθηκαν και το κλίμα των πρώτων ημερών μετά τον θάνατο του Μπράουν είχε επιστρέψει μέσα σε μερικά λεπτά.

Ήχοι πυροβολισμών ακούγονταν σποραδικά σε διάφορα σημεία του προαστίου. Τις πρώτες πρωινές ώρες (τοπική ώρα), η αστυνομία ανέφερε ότι πάνω από δέκα κτίρια μέσα και γύρω από το Φέργκιουσον πυρπολήθηκαν από τους διαδηλωτές. Τα περισσότερα καταστράφηκαν ολοσχερώς. 


Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού για να διαλύσουν τους διαδηλωτές. Η αστυνομία μίλησε, όπως μεταδίδει το Reuters το πρωί της Τρίτης, ακόμη και για «βαριά πυρά από αυτόματα όπλα» σε περιοχή του Φέργκιουσον κοντά στο σημείο του τραγικού περιστατικού.


Η αστυνομία της κομητείας του Σεντ Λούις επιβεβαίωσε ότι ένας αστυνομικός δέχθηκε πυροβολισμό στο χέρι και αναζητείται ο δράστης. Αφήνοντας αρχικά ανοικτό το εάν το περιστατικό σχετίζεται με την απόφαση για τον Ουίλνσον, στη συνέχεια ανέφερε πως «πιθανότατα δεν έχει σχέση» με τις ταραχές.


Η ένταση, και η ανησυχία των αρχών, ήταν τέτοια, που τα ξημερώματα η υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απαγόρευσε προσωρινά τις πτήσεις στο Φέργκιουσον ώστε «να υπάρξει ασφαλές περιβάλλον για την δραστηριότητα των αρχών ασφαλείας».
11:15 Η στιγμή που η μητέρα του Μάικλ Μπράουν μαθαίνει για την αθώωση του δολοφόνου του γιου της: Η γυναίκα περίμενε έξω από το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον για να μάθει την απόφαση των ενόρκων και κατέρρευσε όταν ενημερώθηκε για τη δικαστική απόφαση. Επιπλέον, η οικογένεια σε ανακοίνωσή της κάλεσε τους διαδηλωτές να αποφύγουν την εμπλοκή σε βίαια επεισόδια, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να διοχετεύσουν το αίσθημα απογοήτευσης σε μια εκστρατεία στόχος της οποίας είναι να επιβληθεί σε όλους τους αστυνομικούς των ΗΠΑ να φοράνε επάνω τους μία κάμερα.
  08:55 Προσωρινή απαγόρευση πτήσεων πάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον εξέδωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
_________________
Την απόφαση να μην ασκηθούν διώξεις κατά του αστυνομικού από το Μιζούρι των ΗΠΑ, ο οποίοςστις 9 Αυγούστου σκότωσε τον 18χρονο άοπλο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν ανακοίνωσε σήμερα το δικαστήριο της πόλης Σεντ Λιούις.
Οι ένορκοι δεν βρήκαν πιθανή αιτία για την παραπομπή σε δίκη του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος πυροβόλησε θανάσιμα τον Μάικλ Μπράουν.
«Κατέληξαν ότι δεν υπάρχει πιθανή αιτία για να ασκηθούν οποιεσδήποτε διώξεις εναντίον του αξιωματικού Ουίλσον», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εισαγγελέας του Σεντ Λιούις, Μπομπ ΜακΚάλοχ.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης της οικογένειας του Μπράουν ανέφεραν ότι ο νεαρός προσπάθησε να παραδοθεί όταν δέχτηκε πυρά από το όπλο του αστυνομικού. Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Ουίλσον ισχυρίστηκαν ότι ο αστυνομικός άνοιξε πυρ σε αυτοάμυνα καθώς φοβήθηκε για τη ζωή του. Ο Μπράουν πυροβολήθηκε τουλάχιστον έξι φορές και η δολοφονία του είχε πυροδοτήσει έντονες διαμαρτυρίες στο προάστιο Σεντ Λιούις, καθώς και οργή για τη μεταχείριση των μειονοτήτων από την αστυνομία.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, τα μέλη της οικογένειας του 18χρονου Μάικλ Μπράουν δήλωσαν «βαθύτατα απογοητευμένοι που ο δολοφόνος του παιδιού τους» δεν θα τιμωρηθεί, ενώ απηύθυναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση. «Ενώ κατανοούμε ότι πολλοί συμμερίζονται τον πόνο μας, σας ζητάμε να διοχετεύσετε την απογοήτευσή σας με τρόπους που θα φέρουν θετικές αλλαγές», αναφέρεται σε ανακοίνωση που διάβασε ένας από τους δικηγόρους της οικογένειας του Μπράουν.
Protesters stand atop a car outside the Ferguson Police Department in Ferguson, Missouri, November 24, 2014. REUTERS/Jim Young
Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς έξω από το αστυνομικό τμήμα του Φέργκιουσον αναμένοντας την απόφαση του δικαστηρίου. Μετά την ανακοίνωση πολλοί από αυτούς άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα, εκφράζοντας την οργή τους.
«Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη», φώναζαν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους του Φέργκιουσον μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, γεγονός που διέψευσε η αστυνομία για να αντιτείνει ότι αστυνομικοί έγιναν στόχος επίθεσης με βόμβα μολότοφ.
Embedded image permalink



Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς σκουέρ της Νέας Υόρκης κρατώντας μαύρα πανό που έγραφαν "Ο ρατσισμός σκοτώνει", "Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί". "Χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη", φώναζε το πλήθος που μεγάλωνε καθώς περνούσε η ώρα παραβάλλοντας την αστυνομία με την Κου Κλουξ Κλαν.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε επάνω από την περιοχή. Ο διοικητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επέλεξε να μεταβεί αυτοπροσώπως στην Τάιμς Σκουέρ, όπου κάποιος τού πέταξε ένα κόκκινο υγρό στο πρόσωπο.
Αλλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στη Γιούνιον Σκουέρ, νοτιότερα στο Μανχάταν, ενώ μία τρίτη πορεία επρόκειτο να φθάσει πεζή μέσω της 7ης λεωφόρου στο Χάρλεμ πίσω από πανό που έγραφε "Δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν".
Στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας "Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε" και κρατώντας πανό που έγραφαν "Σταματείστε τον ρατσισμό της αστυνομίας" και "Η Ζωή των Μαύρων μετράει". Το πλήθος των διαδηλωτών κατευθύνθηκε προς το Καπιτώλιο.
Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Βοστόνη, το Λος Αντζελες, τη Φιλαδέλφεια, το Ντένβερ, το Σιάτλ, το Οκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο, στο Σικάγο και το Σολτ Λέικ Σίτι.




«Υποχρέωση ενός σώματος ενόρκων είναι να διαχωρίσει τα γεγονότα από τη μυθοπλασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εισαγγελέας Ρόμπερτ ΜακΚάλοχ. Οι ένορκοι «κατέληξαν ότι δεν υπάρχει ικανός λόγος για τη δίωξη του αστυνομικού Ουίλσον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αστυνομικός Ουίλσον προκάλεσε τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «τραγικό θάνατο». «Οι δώδεκα ένορκοι, εννέα λευκοί και τρεις μαύροι, συνεδρίασαν επί τρεις περίπου μήνες, διεξάγοντας εις βάθος έρευνα», υπογράμμισε ο ίδιος.
Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ ανακοίνωσε ότι η ομοσπονδιακή έρευνα για το γεγονός συνεχίζεται, και ότι αυτή «είναι εξ αρχής ανεξάρτητη σε σχέση με την τοπική έρευνα και έτσι θα παραμείνει».


Έκκληση Ομπάμα για ψυχραιμία
Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. «Είμαστε μία χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγα λεπτά αφού η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει τους διαδηλωτές στο Φέργκιουσον.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε επίσης αναφορά στην τάση απόκρυψης των προβλημάτων που συνδέονται με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταη στο Φέργκιουσον παραπέμπει στα σημαντικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη πάντα η χώρα μας. Υπάρχει μία βαθειά περιφρόνηση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και στις έγχρωμες κοινότητες», είπε αναφερόμενος «στην κληρονομιά των φυλετικών διακρίσεων». «Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Φέργκιουσον, είναι πρόβλημα της Αμερικής», είπε.
«Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα αυτά και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αλλά αυτό δεν θα γίνει πετώντας μπουκάλια, σπάζοντας τζάμια αυτοκινήτων και σίγουρα όχι επιτιθέμενοι εναντίον οποιουδήποτε», προειδοποίησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου