Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας για Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ασφαλιστικό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Π. ΣΟΥΛΟΥ 11, 30100 ΑΓΡΙΝΙΟ

Τηλ: (26410) 55755 , 56789 Fax: 31506

Email: tee_ait@tee.gr
Αριθμ. πρωτ. 708
Αγρίνιο 30-6-2014

Προς
1. Πρόεδρο ΤΕΕ κο Χρήστο Σπίρτζη
2. Μέλη Διοικούσας Επιτροπής


Θέμα: Εξετάσεις Ενεργειακών Επιθεωρητών και Ασφαλιστικό

Συνάδελφε Πρόεδρε,

Συνάδελφοι Μέλη της Δ.Ε

Τα φλέγοντα θέματα των εξετάσεων των Ενεργειακών Επιθεωρητών και του Ασφαλιστικού, απασχόλησαν την Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος κατά την 12η συνεδρίασή της, την Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014.
Η σύγκλιση της Δ.Ε πραγματοποιήθη την ανωτέρω ημερομηνία προκειμένου να προηγηθεί η σύσκεψη των Προέδρων (Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014) ώστε να υπάρχει επαρκής ενημέρωση.
Η Διοικούσα Επιτροπή έλαβε την απόφαση κατά πλειοψηφία (8 προς 1) να αποσταλεί η παρούσα επιστολή.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ

Κατά την συνεδρίαση ετέθησαν υπ’ όψιν από τον υπογράφοντα, προς τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής οι λόγοι για τους οποίους το ΤΕΕ, δεν είναι δυνατόν να είναι ενάντιο στην διενέργεια των εξετάσεων, όπως αυτοί εξάλλου αναπτύχθησαν στην σύσκεψη των Προέδρων, ήτοι:
  1. Από την έκδοση του Π.Δ. 100/2010 οπότε και προβλεπόνταν σε αυτό η σύσταση του Μητρώου Μονίμων Ενεργειακών Επιθεωρητών, προβλέπονταν υποχρεωτική κατάρτιση και εξετάσεις.
  2. Το ΤΕΕ διεκδίκησε να είναι αυτό που θα διενεργήσει τις εξετάσεις και όχι άλλος φορέας.
  3. Το ΤΕΕ συμμετείχε με εκπρόσωπό του στην επιτροπή καθορισμού της εξεταστέας ύλης.
  4. Το ΤΕΕ «κατηγορήθηκε» σε αυτό το χρονικό διάστημα για το αντίθετο, δηλαδή ότι δεν επιδείκνυε την πρέπουσα σπουδή ώστε να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να μπορούν να δραστηριοποιούνται έως τότε μόνο οι Προσωρινοί Ενεργειακοί Επιθεωρητές, και να δημιουργούνται έτσι – κατά αυτή την ανάγνωση – συνθήκες «κλειστού επαγγέλματος».
  5. Το Μητρώο των Μ.Ε.Ε. στελεχώθηκε με την αίρεση η οποία αφορούσε κάθε μέλος του, ότι εντός έτους θα έχει πραγματοποιήσει επιτυχώς την εξεταστική διαδικασία .
  6. Για τα διαπιστευμένα πρόσωπα όπως είναι και οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές είναι εξ ορισμού υποχρεωτικές η κατάρτιση και οι εξετάσεις. Ευθέως ανάλογο παράδειγμα αποτελούν οι διαμεσολαβητές (Νομικοί) για τους οποίους ισχύει υποχρεωτική κατάρτιση και εξετάσεις.
Ο υπογράφων δήλωσε, ότι οι μεγάλες αντιδράσεις οφείλονται σήμερα, κυρίως στο είδος της εξεταστέας ύλης (μεγάλο θεωρητικό υπόβαθρο, ερωτήσεις μη χρηστικές – πρακτικές) γεγονός που οδηγεί ήδη έμπειρους συναδέλφους τόσο στα Ενεργειακά όσο και στις Επιθεωρήσεις, να εκφράζονται με έντονη δυσαρέσκεια για το θέμα και αυτό πρέπει να είναι το σημείο στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε.
Έτερο γεγονός το οποίο δρα σήμερα αρνητικά είναι το μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο υπήρξε μεταξύ της κατάρτισης και των εξετάσεων. Δυστυχώς και οι δυο αιτίες είχαν προβλεφτεί στην από 2/7/2012 επιστολή του υπογράφοντος (συν. 1) ως ικανές να δημιουργήσουν το σημερινό πρόβλημα, προτείνοντας ταυτόχρονα (τότε) δράση που θα δρούσε αποτρεπτικά ως προς τη δημιουργία του προβλήματος.

Το κάλεσμα όμως για αποχή του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλ. Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, η γνωστοποίηση προς τη Δ.Ε από συναδέλφους του Τμήματος της ύπαρξης υπογραφών για μη συμμετοχή στις εξετάσεις (συν. 2), η πρόταση της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (συν. 3) για την μη διενέργεια εξετάσεων για τους Μόνιμους Επιθεωρητές και το ταυτόχρονο κάλεσμα για αποχή από τη διαδικασία των εξετάσεων αποτελούν γεγονότα που δεν είναι φρόνιμο να παραβλεφθούν και για το λόγο αυτό προτάθηκε από τον υπογράφοντα η αποστολή της παρούσης με την οποία :
  1. Μεταφέρεται προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Δ.Ε. η έντονη αναστάτωση – κινητικότητα των συναδέλφων γύρω από το ζήτημα και καλούμε το θέμα να απασχολήσει την Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ και να υπάρξει ανάλογη και πλήρης ενημέρωση.
  2. Το ΤΕΕ να προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να λειτουργήσει πραγματικά ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΥΠΕΚΑ (ΕΥΕΠΕΝ) ως προς το έργο των Ενεργειακών Επιθεωρητών καθώς παρατηρούνται όλο και περισσότερο φαινόμενα παραβατικότητας.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Κατά την τακτική συνεδρίαση της Δ.Ε και μετά από αίτημα του Προέδρου της Αντιπροσωπείας συναδέλφου Παναγιώτη Ψυλλιά συζητήθηκε το ασφαλιστικό και ανεδείχθη πρόδηλα ότι η πίεση των συναδέλφων από αυτό, είναι πράγματι η μεγαλύτερη, η οποία συνδυαζόμενη με την δραματική μείωση του κύκλου εργασιών αλλά και την φορολογική αντιμετώπιση δημιουργεί εκρηκτικό μίγμα το οποίο δρα εξοντωτικά κυρίως για τους αυτοαπασχολούμενος συναδέλφους.

Η Διοικούσα Επιτροπή του Τμήματος θέλοντας να δράσει σωρευτικά στο εν λόγω ζήτημα ως προς το ΤΕΕ τις αποφάσεις του και τις ενέργειές του μεταφέρει τα κυρίαρχα και αγωνιώδη αιτήματα των συναδέλφων τα οποία πρέπει να ικανοποιηθούν:
  • Μη αποστολή κατάστασης οφειλετών στο ΚΕΑΟ
  • Πραγματικά ευνοϊκές ρυθμίσεις ως προς τις οφειλές
  • Αύξηση του οικογενειακού εισοδήματος για παροχή του Κλάδου Υγείας του ταμείου
  • Μη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών

Συναδελφικά

Για τη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ - Αιτωλ/νίας

Ο Πρόεδρος


Κων/νος Ρόκος



Κοινοποίηση:
  1. Πρόεδρο ΑντιπροσωπείαςTEE
  2. Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου