Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Στάση Εργασίας του ΣΜΤ στις 18/6


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
(ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ, ΓΕΩΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ, ΤΕΧΝΙΚΩΝ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΩΝ)
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ 18 ΙΟΥΝΗ, στάση εργασίας 9.00-13.00
Συγκέντρωση στις 9:00 στο ΤΣΜΕΔΕ (Κολοκοτρώνη 4) και στη συνέχεια πορεία στο Υπουργείο Εργασίας

Η επίθεση της κυβέρνησης–ΕΕ-ΔΝΤ και κεφαλαίου κατά του κόσμου της δουλειάς συνεχίζεται αμείωτη. Ο ανελέητος κοινωνικός πόλεμος ισοπεδώνει τους μισθούς και τις ζωές μας ενώ στο παραμύθι της «ανάπτυξης» της τροικανής κυβέρνησης των μνημονίων, προστίθενται άνεργοι, διαθέσιμοι προς απόλυση, συγχωνεύσεις και διάλυση σχολείων και νοσοκομείων και καταστολή και τρομοκρατία ακόμη και όταν οι εργαζόμενοι δικαιώνονται στα δικαστήρια όπως έγινε με τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών.

Οι τεχνικοί, βιώνουμε την επίθεση κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου, σαν εργαζόμενοι με απληρωσιά, εξαντλητικά ωράρια και αυταρχισμό στους χώρους εργασίας, σαν άνεργοι και υποαπασχολούμενοι χωρίς βασικά δικαιώματα, χωρίς δικαίωμα σε ταμείο ανεργίας και ανασφάλιστοι αφού δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις τεράστιες αυξήσεις των εισφορών, συχνά οδηγούμαστε στην μετανάστευση.
Η διευκόλυνση των απολύσεων, τα ελαστικά ωράρια και μια σειρά άλλων νόμων τροφοδοτούν παραπέρα την κατάσταση. Από την άλλη πλευρά χιλιάδες άνεργοι συνάδελφοί μας καλούνται να δουλέψουν στις νέες μορφές «εργασίας», στα «κοινωφελή» προγράμματα και τα Voucher, αποδεχόμενοι να δουλέψουν για 5 μήνες, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, με αμοιβές κάτω των 500€. Σε σχέση με το ασφαλιστικό  δρομολογείται η κατάργηση της ασφάλισης. Δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί και τεχνικοί στερούνται ιατροφαρμακευτικής κάλυψης, ενόσω είναι άνεργοι, τα χρέη στο ταμείο (ΤΣΜΕΔΕ και ΟΑΕΕ για τα μπλοκάκια) διαρκώς διογκώνεται, ενώ πλέον δρομολογείται η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων για οφειλές σε ταμεία μέσω του ΚΕΑΟ.
Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) υπονομεύει οποιαδήποτε διαπραγματευτική  δυνατότητα είτε στους μισθούς, είτε γενικά στην εργασία, ενώ ο εκβιασμός για ατομική συμφωνία και υποταγή στους όρους της εργοδοσίας είναι καθημερινός. Με την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ, ο εργοδοτικός-υποταγμένος συνδικαλισμός της ΓΣΕΕ δήλωσε υποταγή στους εργοδότες. Επιβεβαίωσε άμεσα το πάγωμα των τριετιών και των κατώτατων μισθών πείνας, 586 ευρώ μεικτά και 511 για τους νέους, όπως επιβλήθηκαν από τα μνημόνια μέχρι το 2017. Συν-εταιρίστηκε με τον ΣΕΒ πιο μακροπρόθεσμα στην προώθηση της πολιτικής της ανταγωνιστικότητας, της επιχειρηματικότητας, των ειδικών οικονομικών ζωνών και της πριμοδότησης του κεφαλαίου με χρήμα και δωρεάν δουλειά. Της πολιτικής που στραγγαλίζει τη δημόσια εκπαίδευση, επιβάλλει ευελιξία και διαρκή πιστοποίηση σαν προϋπόθεση άσκησης της τέχνης ή του επαγγέλματος, χωρίς επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα, που ανακυκλώνει κακοπληρωμένους άνεργους - απασχολήσιμους χωρίς δυνατότητα συλλογικής αντίστασης και διαπραγμάτευσης. Της πολιτικής που καθιερώνει την προσωρινότητα «τύπου γαλέρας» όχι σαν έκτακτο μέτρο αλλά σαν κυρίαρχο εργασιακό θεσμό διαλύοντας τον εργαζόμενο την αμοιβή και τη ζωή μέσα σ’ αυτόν.

Όμως αυτή η επίθεση δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος της. Την επόμενη περίοδο, δρομολογούνται νέα μέτρα (πολλά εκ των οποίων σχεδιάζεται να ψηφιστούν από τα θερινά τμήματα της βουλής) όπως η απελευθέρωση των απολύσεων, η μείωση συντάξεων, η συγχώνευση ταμείων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των φυσικών πόρων.

Να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας.
Η απάντηση μας πρέπει να δοθεί μέσα από το μαζικό εργατικό κίνημα στους δρόμους.

Η εκκωφαντική σιωπή τους της γραφειοκρατίας της ΓΣΕΕ, όλο το προηγούμενο διάστημα, σε μια σειρά δυναμικών εργατικών και κοινωνικών αγώνων αντίστασης απέναντι στη διάλυση εργατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, δείχνει ότι δεν θέλουν και δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Αντιθέτως, λειτουργούν σαν εργαλείο των εργοδοτών εξασφαλίζοντάς τους φθηνό εργατικό δυναμικό, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, βάζοντας τη βούλα στη μετατροπή της εργασίας σε «απασχόληση» καθώς με πρόσχημα την ανεργία, αναγνωρίζουν και διακηρύσσουν ότι θα προωθήσουν το καθεστώς των μαθητειών και των «ωφελειών».

Ο συνδικαλισμός και οι εργατικοί αγώνες δεν είναι υπόθεση κάποιων «ειδικών», αλλά υπόθεση όλων των εργαζομένων. Και παράλληλα αποτελεί ευθύνη όλων μας η όποια τύχη μπορεί να έχουν οι αγώνες αυτοί, τόσο στον κλάδο μας όσο και γενικότερα στο εργατικό κίνημα. Ήρθε η ώρα, οι εργαζόμενοι και άνεργοι τεχνικοί, να ξαναβγούμε στο δρόμο, προσπερνώντας αυτή την απραξία της ηγεσίας της ΓΣΕΕ για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά στους χώρους εργασίας. Ήρθε η ώρα να συντονιστούμε με τα σωματεία του κλάδου, αλλά και τα πρωτοβάθμια σωματεία, να διαμορφώσουμε ένα μέτωπο αγώνα μαχόμενων σωματείων και ομοσπονδιών και να δώσουμε ξανά δυναμικά και ανυποχώρητα τις μάχες απέναντι στην τρόικα, την κυβέρνηση αλλά και την εργοδοσία. Να δώσουμε ξανά τη μάχη για αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, πιάνοντας το νήμα από τους επίμονους αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, από τον αγώνα των 595 καθαριστριών του Υπ. Οικονομικών για επαναπρόσληψή τους, αλλά και όλων των συναδέλφων που σηκώνουν ανάστημα στους χώρους δουλειάς μην υποκύπτοντας στον εκφοβισμό της εργοδοσίας.
Η απεργιακή κινητοποίηση της 18ης Ιούνη να σηματοδοτήσει τους αγώνες στη νέα κατάσταση να εκφράσει τις αγωνίες μας, την απαίτησή μας για αξιοπρεπή ζωή, τη συλλογική αντίσταση που πρέπει να προτάξουμε στον κλάδο ώστε να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο αγώνα για την ανατροπή της επίθεσης κυβέρνησης –ΕΕ-κεφαλαίου.

Διεκδικούμε:
·         Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις και άρση όλων των περικοπών που επιβλήθηκαν από τον Γενάρη του 2010. Κατάργηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας, της ελαστικής και μαύρης εργασίας. Να πληρωθούν άμεσα από την εργοδοσίας, όλα τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων. Κανονικές προσλήψεις – κατάργηση του ΔΠΥ.
·         Κατάργηση των Κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας και των Voucher. Πλήρη αναγνώριση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, κανονικές προσλήψεις από τους οργανισμούς και τις εταιρίες που χρησιμοποιούν τέτοια προγράμματα.
·         Άμεσα μέτρα ανακούφισης και επιβίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων - Αναγνώριση των άνεργων και υποαπασχολούμενων τεχνικών. Διαγραφή των χρεών τους προς το ταμείο και όσων αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας με επέκτασή του για όλο το διάστημα της ανεργίας, προνοιακές παροχές. Απαλλαγή από την καταβολή εισφορών για το διάστημα της ανεργίας.
·         Ταμεία για τους ασφαλισμένους και όχι για τις τράπεζες. Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο. Κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας. Μόνιμη ανάκληση των υπέρογκων αυξήσεων εισφορών για τους μηχανικούς. Δραστική μείωση τους. Να πληρώσουν κράτος, τράπεζες, εργοδότες. Όχι στις κατασχέσεις. Κατάργηση του ΚΕΑΟ.
·         Να μην κλείσει κανένα νοσοκομείο και σχολείο, καμία δημόσια ή δημοτική υπηρεσία. Υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, να μην περάσει το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Δωρεάν, δημόσια και ποιοτική υγεία και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
·         Να μην περάσει καμία απόλυση και διαθεσιμότητα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. 35ωρο/5θήμερο/7ωρο
·         Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και λαϊκών ελευθεριών, ενάντια στον εργοδοτικό δεσποτισμό, την κρατική καταστολή και τη φασιστική βία.
·         Ανατροπή της πολιτικής και του μαύρου μετώπου: ΕΕ – ΔΝΤ – ΣΕΒ και της κυβέρνησης. Μονομερής κατάργηση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων με άμεση εκδίωξη της τρόικας και ακύρωση όλων των βάρβαρων μέτρων σε βάρος των εργαζομένων.

Καλούμε σε
στάση εργασίας την Τετάρτη 18 Ιουνίου 9πμ-1μμ,
συγκέντρωση και παράσταση διαμαρτυρίας στις 9:00 στο ΤΣΜΕΔΕ (Κολολοκοτρώνη 4) με στόχο τη σφράγιση των βιβλιαρίων ανέργων και υποαπασχολούμενων συναδέλφων
 πορεία στο Υπουργείο Εργασίας και το Υπ. Οικονομικών
για τα αιτήματά μας, μαζί με άλλους αγωνιζόμενους κλάδους και συμπαραστεκόμενοι στις 595 αγωνιζόμενες καθαρίστριες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου