Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Στον αέρα το Εθνικό Κτηματολόγιο!

Από εδώ. Τα τέλη των ιδιοκτητών έγιναν πρωτογενές πλεόνασμα? Σωστά όσα επικαλούνται οι εργαζόμενοι, τα διαπιστευτήρια όμως στους "δανειστές" και στην Task Force δε μας άρεσαν.

ktimatologio

Τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του Εθνικού Κτηματολογίου κρούουν το Επαγγελματικό Σωματείο Τεχνικών Επιστημόνων Κτηματολογίου (ΕΣΤΕΚ) και ο Σύλλογος Δικηγόρων στην Κτηματολόγιο (ΣΥΔΙΚ). Το θέμα επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο, Μάρκος Μπουγιουκλάκης, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο Crashonline για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν, προκειμένου να μην απαξιωθεί πλήρως το έργο.
«Τις αμέσως επόμενες ημέρες, το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο, θα έχει σειρά επαφών με τη διοίκηση της ΕΚΧΑ ΑΕ, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και όλα τα κόμματα και τους φορείς, προκειμένου να φέρει στην επιφάνεια και να πάρουν όλοι θέση για ένα θέμα που κάποιοι θέλουν να κρύψουν κάτω από το χαλί:  Την προοπτική του Εθνικού Κτηματολογίου, τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΚΧΑ ΑΕ και την ομαλή λειτουργία του κρατικού φορέα που έχει αναλάβει το έργο» μας είπε ο κ. Μπουγιουκλάκης και συνέχισε:
«Πρόκειται για ένα μεταρρυθμιστικό έργο ύψιστης σημασίας για την ανάπτυξη, την προστασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Ένα έργο που ανήκει σε όλο τον ελληνικό λαό, πέρα και πάνω από κάθε είδους πολιτικά, οικονομικά, κομματικά και συντεχνιακά συμφέροντα.
Όσοι μεθοδεύουν την απαξίωση της εταιρίας και του έργου, διά της οικονομικής αφυδάτωσης και του γραφειοκρατικού στραγγαλισμού του, θα μας βρουν απέναντί τους και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Καλούμε από σήμερα, εδώ και τώρα, τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος να λύσουν το πρόβλημα και εγκρίνουν τον προϋπολογισμό του έργου, πριν είναι αργά»
Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο επιβεβαιώνουν ουσιαστικά όσα αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι τεχνικοί επιστήμονες και οι δικηγόροι.
«Σήμερα τα έργα του Κτηματολογίου έχουν ‘παγώσει’, η δε εταιρεία του Εθνικού Κτηματολογίου έχει προβεί σε στάση πληρωμών έναντι των πελατών και προμηθευτών της» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Επισημαίνουν ότι από τον Απρίλιο το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΧΑ Α.Ε. έχει σταματήσει να συνεδριάζει, με αποτέλεσμα να «παγώσει» οποιαδήποτε λήψη απόφασης και δη των θεμάτων που αφορούν στις τρέχουσες μελέτες (Κτηματογραφήσεων, Κατάρτισης  Δασικών Χαρτών, Ίδρυσης και Λειτουργίας Οριστικών Κτηματολογικών Γραφείων), αλλά και την εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την ανάθεση των νέων μελετών για την κτηματογράφηση των υπολοίπων περιοχών της χώρας.
«Την δεδομένη στιγμή υφίσταται ο πραγματικός κίνδυνος της αδυναμίας ανάθεσης των προγραμματισμένων για το τρέχον έτος συμβάσεων αλλά και της  παύσης εργασιών των ήδη υπό εκτέλεση έργων, ενδεχόμενα γεγονότα που θα επιφέρουν καθυστέρηση στο σύνολο του Έργου.
Kυρίως θα πλήξουν την αξιοπιστία του Ελληνικού Δημοσίου σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των Ελλήνων Πολιτών, των πελατών του, των προμηθευτών του αλλά και έναντι των δανειστών του, με τους οποίους, μάλιστα, σε συνεργασία με την Task Force, η εταιρεία «Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.» έχει ήδη ολοκληρώσει τον σχεδιασμό και την οργάνωση της λειτουργίας της (Project Management), προκειμένου να επιτύχει χρονικά τους στόχους της» υπογραμμίζουν τεχνικοί επιστήμονες και δικηγόροι.
Αναρωτιούνται γιατί και από ποιούς δημιουργούνται συνεχώς εμπόδια που οδηγούν στην απαξίωση του Έργου και της εταιρείας που τα διαχειρίζεται, με δεδομένο ότι τα έργα του Κτηματολογίου έχουν μπει σε τελική τροχιά υλοποίησης και ολοκλήρωσής τους, εντός του χρόνου που προβλέπεται στο μνημόνιο.
«Αναρωτιέται κανείς, αν τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράχτηκαν και εισπράττονται ακόμα από τους πολίτες διατίθενται για τους εκ του νόμου σκοπούς ή διατίθενται προς εξυπηρέτηση αλλότριων και άσχετων με τα έργα του Κτηματολογίου σκοπούς» σημειώνουν, αναμένοντας, όπως λένε, απαντήσεις που να δικαιολογούν μια ακόμα μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου.
Προσθέτουν ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Ε.Κ.ΧΑ. Α.Ε.», παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, θα συνεχίσουν την προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου τους, ο οποίος δεν είναι άλλος από την άμεση υλοποίηση των Έργων του Εθνικού Κτηματολογίου για όλη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου