Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ερχονται τα πρώτα 24 σχολεία ΣΔΙΤ

sxoleio

«Ενοίκιο» περίπου 8 εκατ. ευρώ θα καταβάλλει το Δημόσιο σε εργολάβους επί 25 χρόνια για 24 σχολικά συγκροτήματα στην Αττική, που θα καλύψουν τις ανάγκες 5.500 μαθητών .
Εργολάβοι αναλαμβάνουν την ανέγερσή τους και τη συντήρηση-φύλαξη για 27 χρόνια. 135 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός
Της Χαράς Τζαναβάρα από την ΕφΣυν
54 
«Ενοίκιο» περίπου 8 εκατ. ευρώ θα καταβάλλει το Δημόσιο σε εργολάβους επί 25 χρόνια για 24 σχολικά συγκροτήματα στην Αττική, που θα καλύψουν τις ανάγκες 5.500 μαθητών. Τα έργα, που θα κατασκευαστούν με το σύστημα ΣΔΙΤ (σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα), έχουν συνολικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 72 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και χρηματοδοτήσεις του κοινοτικού προγράμματος «Jessica», ενώ οι ιδιώτες θα συνεισφέρουν «ζεστό» χρήμα 20 εκατ. ευρώ και τραπεζικά δάνεια (18,7 εκατ. ευρώ). Οι ιδιώτες οφείλουν να ολοκληρώσουν τα κτίρια μέσα σε μια διετία, ενώ θα έχουν για 27 χρόνια την ευθύνη για τη συντήρηση αλλά και τη φύλαξη των σχολείων.

Αναλαμβάνουν επίσης την αποκατάσταση ζημιών σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, όπως είναι οι σεισμοί. Την πρώτη διετία λειτουργίας των σχολείων το Δημόσιο δεν θα καταβάλλει ενοίκια. Πρόκειται για σχολεία που στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια ή λειτουργούν σε διπλοβάρδιες.

Από Σεπτέμβριο

Οι συμβάσεις εγκρίθηκαν τις τελευταίες ημέρες και ήδη έχουν κατατεθεί από τους αναδόχους οι πρώτες αρχιτεκτονικές μελέτες για την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Οι εργασίες κατασκευής προβλέπεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ηρακλής Δρούλιας, πρόεδρος της κρατικής εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές», που προήλθε από τη συνένωση του ΟΣΚ και της ΔΕΠΑΝΟΜ, του φορέα που είναι αρμόδιος για την κατασκευή νοσοκομείων.

«Είναι τα πρώτα έργα που ξεκινούν με κοινοτικά κονδύλια μετά την οικονομική κρίση», τόνισε και παραδέχθηκε ότι δεν θα προχωρήσει πρόγραμμα ύψους 800 εκατ. για νοσοκομειακές μονάδες, ενώ με πρόσφατη απόφαση της διυπουργικής επιτροπής ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Πειραιά για το οποίο υπήρχε και ανάδοχος. Γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν 12 εκατ. ευρώ για το σχολείο ευρωπαϊκής παιδείας στην Κρήτη, όπου έχει γίνει ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Σε εκκρεμότητα είναι το τρίτο πακέτο σχολικών κτιρίων με το σύστημα ΣΔΙΤ στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Ο Α. Ανδρεούλης, από την κοινοπραξία ΑΤΕΣΕ-Δομική Κρήτης που έχει αναλάβει το πακέτο των 14 σχολείων, απέφυγε να δώσει στοιχεία για θέσεις εργασίας και αρκέστηκε να πει ότι στη φάση κατασκευής θα προβλέπονται 5.000 ημερομίσθια τον μήνα με προοπτική να φτάσουν τα 10.000 κατά την πλήρη ανάπτυξη των εργοταξίων. Την περίοδο λειτουργίας θα υπάρχουν 150-200 θέσεις εργασίας. Τις άλλες 10 μονάδες ανέλαβε η «J&P-Αβαξ».

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Καταλήψεις: νόμιμες μεν, αλλά…

Η νέα μέθοδος κατασκευής των σχολείων θα αλλάξει και τα δεδομένα στη σχολική ζωή. Οι καταλήψεις δεν θα απαγορεύονται, αλλά οι εργολάβοι, με το σύστημα φύλαξης που θα εγκαταστήσουν, θα εκκενώνουν τα σχολεία και θα στέλνουν τον… λογαριασμό στο Δημόσιο για ενδεχόμενες φθορές στα κτίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου