Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Εκλογών ΤΕΕ Συνέχεια (ΣΥΡΙΖΑ και κινήματα: σχέση θανάτου;)

Αναρτούμε άρθρο του συναδέλφου και μέλους της συσπείρωσης Γ. Οικονόμου (μέρος του οποίου δημοσιεύθηκε στην Εποχή)

ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΕΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

(ΣΥΡΙΖΑ και κινήματα: σχέση θανάτου;)


  1. Περίληψη από τα προηγούμενα 

Αυτό το άρθρο αποτελεί συνέχεια κάποιου κειμένου, η δημοσιοποίηση του οποίου ακολούθησε την εξής περιπετειώδη διαδρομή: Μετά από προφορική διαβεβαίωση του διευθυντή της Αυγής, θα έμπαινε στο φύλλο της Πέμπτης 21-11-2013 τρεις δηλαδή μέρες πριν τις εκλογές του ΤΕΕ (24-11-2013). Επειδή όμως κατά την διεύθυνση της εφημερίδας κρίθηκε ότι δεν ήταν σωστό τρεις μέρες πριν τις εκλογές των μηχανικών να ανοίξουν σημαντικά ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα (που είχαν να κάνουν με τη σχέση κόμματος και παρατάξεων αλλά και με την αντίληψή μας για τα κινήματα), προτάθηκε ως ημερομηνία δημοσίευσης η Τρίτη 26-11 (δύο μέρες δηλαδή μετά τις εκλογές). Τελικά το περί ού ο λόγος κείμενο, δεν δημοσιεύθηκε ποτέ στην Αυγή.

Αναρτήθηκε όμως στο site της Εποχής και (σε πλήρη έκδοση) στο site της Συσπείρωσης ΑριστερώνΜηχανικών της οποίας είμαι μέλος από αμνημονεύτων χρόνων.

Το μείζον ζήτημα που έθετε εκείνο το κείμενο, αφορούσε στις (περισσότερες από μία) παρατάξεις των μηχανικών στις οποίες συμμετέχουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και στην, ολωσδιόλου εκτός καταστατικού, παρέμβαση του σ. Βίτσα (Γραμματέα της Κεντρικής μας Επιτροπής) για το ποιαν από αυτές τις παρατάξεις έπρεπε να ψηφίσουν οι ανά το πανελλήνιον σύντροφοι και φίλοι μας μηχανικοί στις εκλογές της Κυριακής 24-11-2013.

  1. Οι συνδικαλιστικές «μας» παρατάξεις στους μηχανικούς



Είναι λίγο-πολύ γνωστές σε όλους οι ακραιφνώς κομματικές διαδικασίες που κατέληξαν στη δημιουργία της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών. Αυτή η παράταξη (την οποία ψήφισε το 10,92 % των συναδέλφων στις πρόσφατες εκλογές) μαζί με την Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών ( 5,69 %) και τον ανεξάρτητο (;) Αν. Πρωτονοτάριο (1,20 %), συνθέτουν τις παρατάξεις στις οποίες συμμετέχουν και τις οποίες ψήφισαν, μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ .

(Οπωσδήποτε, δεν στερείται ενδιαφέροντος το γεγονός ότι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ασκήθηκαν άνωθεν πιέσεις στα μέλη για να στηρίξουν σε αυτές τις εκλογές τα κομματικής υφής σχήματα της τελευταίας στιγμής, αντί εκείνων που είχαν κατά το μάλλον ή ήττον κινηματικά χαρακτηριστικά. Όταν δύο κομματικοί σχηματισμοί που έχουν σημαία τους την αυτονομία των κινημάτων κατασκευάζουν εν μια νυκτί κομματικές παρατάξεις, αντιλαμβανόμαστε εύκολα το μέγεθος του προβλήματος. Η νύχτα φαίνεται ότι είναι πολύ παγερή και πολύ μεγάλη.)



  1. Οι εφημερίδες μας και η στάση που τήρησαν μέχρι σήμερα



Ως γνωστόν οι κομματικές μας εφημερίδες είναι τρεις:


Δύο εβδομαδιαίες (Δρόμος της Αριστεράς και Εποχή) και μία καθημερινή (Αυγή).

Οι εβδομαδιαίες τήρησαν προεκλογικά την πρακτική των ίσων αποστάσεων δημοσιεύοντας από ένα κείμενο των δύο παρατάξεων (ΡΠΜ και ΣΑΜ) την ημέρα των εκλογών.

Δεν γνωρίζω τη λογική της επιλογής αυτής όσον αφορά στο Δρόμο της Αριστεράς. Όπως μου ειπώθηκε όμως από την σύνταξη της Εποχής, αυτό έγινε για να μην οξυνθούν περισσότερο τα πράγματα. Παρά την πλήρη διαφωνία μου σε αυτού του τύπου τις πρακτικές, περίμενα ότι θα αναδεικνυόταν και από τις δύο εφημερίδες το ζήτημα που έχει προκύψει, έστω μετά τις εκλογές. Δυστυχώς, δύο εβδομάδες μετά, το μόνο κείμενο που έπεσε στην αντίληψή μου ήταν ένα, τυπικά καθοδηγητικού τύπου και τετριμμένο κατά την κρίση μου μονόστηλο, του σ. Σ. Τριανταφυλλίδη στον Δρόμο της Αριστεράς.

Το περιβόλι όμως με τα άνθη είναι αποκλειστική ιδιοκτησία της Αυγής. Έπρεπε να υπάρξουν ένα σωρό αντιδράσεις από συντρόφους της ΣΑΜ μετά και από το άρθρο της σ. Πέρκα (που αποτελεί συνέχεια της «εγκυκλίου» του σ. Βίτσα), για να δοθεί χώρος και για κείμενο της ΣΑΜ στις 22-11. Φυσικά επί της ουσίας δεν αναφέρεται ούτε λέξη.

Όχι μόνον αυτό. Την ημέρα των εκλογών υπάρχει ρεπορτάζ για τις παρατάξεις όπου συμμετέχουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανεξάρτητοι κλπ. Φαίνεται όμως ότι ο συντάκτης του κειμένου (Λ.ΣΤ.) δεν άντεξε τόσο μεγάλη δόση ίσων αποστάσεων και μας ενημερώνει αμέσως πιο κάτω ότι η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών (ΡΠΜ) είναι μία εξαιρετική παράταξη στην οποία συμμετέχουν (εκτός από την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της πρώην Συνεργασίας Αριστερών Μηχανικών αλλά και πολλούς ανένταχτους αριστερούς) δεκάδες μέχρι τότε μέλη της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών (ΣΑΜ).

Αυτή η πληροφόρηση που φαίνεται μάλιστα ότι δεν προέρχεται από την εφημερίδα αλλά ότι εκπορεύεται από ανακοίνωση της ΡΠΜ (γνωστό δημοσιογραφικό τερτίπι για να λέμε την άποψή μας), δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός της άνωθεν καταδίκης ενός κειμένου σε προεκλογική σιωπή, όταν το ίδιο διάστημα μπήκαν στην Αυγή τα άρθρα, τόσο της πάντα αγαπητής μου Μπέττυς όσο και του σ. Ανέστη (23-11-2013).

Αυτά τα άρθρα καθώς και το επόμενο του Ανέστη αλλά και αυτό του σ. Γ. Πρωτονοτάριου (28-11), συνθέτουν την προβληματική που επέτρεψε η διεύθυνση της Αυγής να αναπτυχθεί περί το λεγόμενο ζήτημα των μηχανικών της χώρας. Ζητήματα πολύ πιο σοβαρά από τις κομματικές «εγκυκλίους» αλλά και από τα άρθρα γενικώς (όπως για παράδειγμα η σχέση κόμματος και κινημάτων) δεν φαίνεται να είναι στην ατζέντα της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ παραμονές της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας (τέτοια ώρα τέτοια λόγια).


  1. Συμπεράσματα-Προτάσεις



Συμφωνώ με την ταξική προσέγγιση του σ. Ανέστη Ταρπάγκου για την άμεση ανάγκη να επαναπροσδιορίσει η δική μας αριστερά τον ρόλο του ΤΕΕ σήμερα, περισσότερο από ποτέ. Θα υπενθυμίσω μόνο ότι τέτοιου τύπου ζητήματα ήταν πάντα στην προβληματική και στην πράξη της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών από την εποχή της ίδρυσής της.

Προφανώς ζητήματα που δεν ακουμπούν στον τύπο των ήλων όπως αυτά που θέτει η Μπέττυ αλλά και ο σ. Πρωτονοτάριος και φυλακίζουν το πρόβλημα της σχέσης μας με τα κινήματα στους τέσσερις τοίχους της κομματικής μας φυλακής, ειλικρινά δεν με αφορούν.

Με αφορά όμως το γεγονός ότι στηριζόμενος στην ντιρεκτίβα Βίτσα και στην αντίληψη «ένα είναι το κόμμα μία (πρέπει να) είναι η παράταξή του», στέλεχος της οργάνωσης Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σε σύσκεψη που είχαμε για τα δημοτικά πως δεν θα βοηθήσει την προγραμματισμένη μας εκδήλωση με τη σ. Πορτάλιου διότι η σ. ανήκει στην εκτός κομματικής γραμμής Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών.

Με αφορά βεβαίως το γεγονός ότι άλλος σύντροφός μας, σε σύσκεψη της ενιαίας τοπικής μας παράταξης Μηχανικών Δυτικής Κρήτης στο Ρέθυμνο, με απείλησε μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι θα θέσει ζήτημα διαγραφής μου από το κόμμα επειδή τριάντα χρόνια τώρα!

είμαι αμετανόητα μέλος της ΣΑΜ (όσο θα ήταν και ο σύντροφός μας ο Γιάννης Μπανιάς, που όλοι ξέρουν πολύ καλά το μέγεθος της συμβολής του στο κοινό μας εγχείρημα).

Με αφορά ακόμη το γεγονός ότι στην ενιαία παράταξή μας στη Δυτική Κρήτη (Ανεξάρτητο ΤΕΕ) ο μοναδικός Ρεθεμνιώτης από τους τέσσερις υποψήφιους της παράταξης για το πειθαρχικό, πήρε 39 ψήφους (από τους 98 που πήραμε στο Ρέθυμνο) διότι προφανώς όσοι ψήφισαν ΡΠΜ πανελλαδικά (55 ψήφοι), προτίμησαν να εκλεγούν στο τοπικό πειθαρχικό Χανιώτες αντί του Ρεθεμνιώτη, γνωστού μέλους της ΣΑΜ (του οποίου η υποψηφιότητα υποτίθεται ότι ήταν ομόφωνα αποδεκτή).

Με αφορά πρωτίστως το γεγονός ότι μετά την εκπληκτική χειρουργική επέμβαση του σ. Βίτσα και ενώ έχουν περάσει δεκαπέντε μέρες μετά τις εκλογές, κανένα ηγετικό όργανο δεν είχε την ευαισθησία να εξηγήσει στους ιθαγενείς της επαρχίας ποια επιτέλους είναι η κεντρική άποψη για τη σχέση κόμματος και κινημάτων, την σχέση εντέλει θεσμών έμμεσης και άμεσης δημοκρατίας.

Φαίνεται ότι οι διχαστικές ανοησίες οργάνων (Αυγή, Γραμματέας της ΚΕ) που τραυματίζουν τις σχέσεις των μελών του κόμματός μας για ζητήματα που υποτίθεται ότι έχει λύσει το καταστατικό που όλοι έχουμε ψηφίσει, δεν ενδιαφέρουν στο ελάχιστο την ηγετική μας ομάδα. Μήπως τελικά ήταν ένα τεράστιο λάθος η ψήφιση άρθρων όπως για παράδειγμα το άρθρο 24, ώστε να ξέρουμε στο κάτω-κάτω γιατί πρέπει να κρατάμε αποστάσεις από τον θανάσιμο εναγκαλισμό που και το δικό μας κόμμα προσπαθεί (sic) να επιβάλει στα κινήματα και στους μαζικούς χώρους;



Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα ασχοληθούν με αυτό το ευτελές πρόβλημα τα κεντρικά μας όργανα εκεί ψηλά στον Όλυμπο που κατοικοεδρεύουν (καλά προστατευμένα με τις πρόσφατες συνεδριακές αποφάσεις από ανεπιθύμητες διαδικασίες άμεσου ελέγχου των πράξεών τους). Περιμένω λοιπόν να σταλεί τουλάχιστον στην οργάνωση του Ρέθυμνου, κάποιο έγγραφο που να δικαιώνει με τη βούλα ορισμένους ζωντανούς και ορισμένους πεθαμένους για τις επιλογές μιας ζωής. Όχι γιατί το έχουμε και το έχουν ανάγκη τέτοιον καιρό, αλλά γιατί θα αποτελέσει, έστω και αργά, την αρχή για να αναστραφεί η εκτός ελέγχου συμπεριφορά της ηγετικής μας ομάδας τόσο ως τάσεων όσο και ως συνόλου. (Αν και, από ότι φαίνεται, η τελευταία έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει χωρίς ενδείξεις επιστροφής, τις παλιές, καλές, δοκιμασμένες διαδικασίες και συνταγές για την εδραίωση της εξουσίας της και την εξασφάλιση της αναπαραγωγής της.)




Γιώργος Οικονόμου (Μπελατσάος)

ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου

Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών



2 σχόλια:

  1. `"Η νύχτα φαίνεται ότι είναι πολύ παγερή και πολύ μεγάλη" όντως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου, Γιώργο.
    Αλήθεια, προβληματίζομαι για το αν πρέπει να σου δώσω συγχαρητήρια, επειδή ακόμα προσπαθείς να υπερασπιστείς την έννοια του "αυτονόητου" (πέραν των καταστατικών δεσμεύσεων) περί σχέσης κόμματος και κινημάτων, ή, να σε μαλώσω, επειδή -μετά από τόσα χρόνια και πολλές κοινές μας εμπειρίες- πιστεύεις ακόμα ότι τα κόμματα μπορούν να επιβιώσουν χωρίς μόνιμους μηχανισμούς ελέγχου σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς τους. Η αντίφαση αυτή, τραυματική για πολλούς από εμάς τους παλιότερους, οπωσδήποτε έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όχι μόνον από θεωρητική αλλά -για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρόνια- και από πρακτική άποψη, δεδομένης της σοβαρής πιθανότητας να "αναγκαστεί" να κυβερνήσει τη χώρα ένα αριστερό κόμμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Κουράγιο...
    Με συντροφικούς χαιρετισμούς.
    Γιάννης Γρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή