Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

«Πάγωσαν» οι προσεισμικοί έλεγχοι σε σχολικά κτίρια

Του Γιωργου Λιαλιου από την http://news.kathimerini.gr/. Μπορεί στις άλλες περιπτώσεις που στοχοποιήθηκαν μηχανικοί (όπως Υπ. Άμυνας, Πανεπιστήμια, ΙΚΑ, Υπ. Ναυτιλίας κλπ) για διαθεσιμότητα αυτοί προσωρινά εξαιρέθηκαν, στο ΥΠΙΜΕΔΙ όμως δεκάδες συναδέλφων οδεύουν σε διαθεσιμότητα με τεράστιες επιπτώσεις την προσεισμική και μετασεισμική προστασία της χώρας.
 
Στο «ψυγείο» έχει μπει το πρόγραμμα προσεισμικών ελέγχων σε σχολικά κτίρια ελλείψει πιστώσεων και προσωπικού. Οπως προκύπτει από στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, οι προσεισμικοί έλεγχοι ουσιαστικά σταμάτησαν το 2011, οπότε και καλύφθηκαν όλα τα σχολεία που ανεγέρθησαν μέχρι το 1959. Ταυτόχρονα το υπουργείο Υποδομών αποφάσισε να απολύσει το προσωπικό των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) ανά την Ελλάδα, μεταθέτοντας την αρμοδιότητα, αλλά όχι και τους μηχανικούς, στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
Η κατάργηση των ΤΑΣ, που δημιουργήθηκαν σε όλη την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της «επόμενης ημέρας» ενός σεισμού (έλεγχοι στατικότητας, καταγραφή ζημιών κ.ά.) και η απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι μηχανικοί τους, περιλαμβάνονται σε τροπολογία που συμπεριελήφθη στο σχέδιο νόμου για τα ΚΤΕΛ. Οπως ορίζεται, τα ΤΑΣ θα επανιδρυθούν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, με ισάριθμες θέσεις εργαζομένων, οι οποίες θα καλυφθούν από τη «δεξαμενή» της διαθεσιμότητας (σημειώνεται ότι με τον ίδιο τρόπο καταργούνται και άλλες υπηρεσίες, όπως η ΕΥΔΕ Κάρλας, η ΕΥΔΕ Ρόδου και το τμήμα Εργων Συντήρησης Αυτοκινητοδρόμων Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας).
Παράλληλα, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή (σε ερώτηση των βουλευτών Γ. Δημαρά και Γ. Αβραμίδη), οι προσεισμικοί έλεγχοι στα σχολεία έχουν σταματήσει από το 2011. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι έχει πραγματοποιηθεί πρωτοβάθμιος έλεγχος από μηχανικούς του ΟΣΚ σε 5.041 σχολικές μονάδες στις οποίες περιλαμβάνονται 6.464 κτίρια. Πρόκειται για τα σχολεία που έχουν ανεγερθεί έως το 1959, δηλαδή πριν από τον πρώτο αντισεισμικό κανονισμό (καθώς και όλα τα σχολεία Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Λευκάδας και τα προ του 1986 σε Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κέρκυρα και Καστοριά). Οι αριθμοί αυτοί παραμένουν σταθεροί από το 2011, οπότε και ανακοινώθηκε από τον ΟΣΚ η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του προγράμματος.
Αυτοψίες
Η έναρξη της δεύτερης φάσης προσεισμικών ελέγχων θα αφορούσε τα σχολικά κτίρια που ανεγέρθησαν την περίοδο 1960-1985 (κτίρια που κατασκευάστηκαν με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959), ήτοι περί τις 4.200 σχολικές μονάδες που περιλαμβάνουν 8.000-9.000 κτίρια. Ωστόσο δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς ο ΟΣΚ υποχρεώθηκε σε δραστική μείωση προσωπικού και κονδυλίων στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσής του. Ο ΟΣΚ σήμερα έχει περιοριστεί στην πραγματοποίηση αυτοψιών σε σχολεία έπειτα από σεισμούς (από το 2006 έχει ελέγξει 760 σχολικές μονάδες ύστερα από κάποιον ισχυρό σεισμό) ή από αιτήματα φορέων (από το 2006 έχει ελέγξει επιπλέον 116 σχολικές μονάδες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου