Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών από φέτος προωθεί στα μουλωχτά η συγκυβέρνηση




Ενημέρωση (Απρίλιος 2013): Ψηφίστηκε τελικά το επίμαχο νομοσχέδιο και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α' της 5ης Απριλίου 2013 ως Νόμος 4141/2013 (δείτε τον εδώ). Οι διατάξεις που καταργούν αναδρομικά τις φοροαπαλλαγές βρίσκονται στο Άρθρο 38, Παράγραφος 5(α) και 5(β) του ψηφισθέντα νόμου, κατά τροποποίηση του φορολογικού Νόμου 4110/2013.

Κατατέθηκε την Παρασκευή 1η Μαρτίου 2013 ένα νέο νομοσχέδιο για την κεφαλαιαγορά, με τίτλο «Επενδυτικά Εργαλεία Ανάπτυξης, Παροχή Πιστώσεων και Άλλες Διατάξεις». Στο νομοσχέδιο αυτό, στόχος του οποίου είναι να λειτουργήσει ως όχημα «ανάπτυξης» του χρηματιστικού κεφαλαίου, περιλαμβάνεται και μια διάταξη που τροποποιεί τον μόλις πριν από ενάμιση μήνα ψηφισθέντα Νόμο 4110/2013 με τον οποίο άλλαξε άρδην το φορολογικό καθεστώς.

Τι προβλέπει αυτή η διάταξη; Για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, υπενθυμίζουμε ότι με τον φοροληστρικό Ν. 4110/2013 (δείτε σχετικά κείμενά μας εδώ και εδώ), μεταξύ άλλων, καταργήθηκαν οι περισσότερες φοροαπαλλαγές, όπως το πρόσθετο αφορολόγητο για τα τέκνα, για τα πρόσωπα που παρουσιάζουν αναπηρία 67%, είναι τυφλοί, νεφροπαθείς, θύματα πολέμου κ.λπ., η έκπτωση φόρου για τα μισθώματα κύριας κατοικίας, η έκπτωση φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων για απόκτηση πρώτης κατοικίας και η έκπτωση φόρου για τα δίδακτρα των τέκνων. Διατηρήθηκε, μόνο για όσους υπάγονται στην φορολογική κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, η έκπτωση φόρου για τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και για τη διατροφή συζύγου.

Σύμφωνα, τώρα, με τη μεταβατική διάταξη του Ν. 4110/2013, η ισχύς των διατάξεων του Άρθρου 1, αναφορικά με τις νέες κλίμακες φορολογίας και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών, αρχίζει από το οικονομικό έτος 2014, ήτοι για τις φορολογικές δηλώσεις που αφορούν τη χρήση 2013 και εφεξής. Με το νομοσχέδιο, όμως, για την κεφαλαιαγορά τροποποιείται η παραπάνω μεταβατική διάταξη και επιβάλλεται στα μουλωχτά περαιτέρω μείωση των εισοδημάτων μέσω της φορολογίας. Πιο συγκεκριμένα, με την εισπρακτικού χαρακτήρα διάταξη του άρθρου 40 παρ. 5 περ. α΄ και β΄ του νομοσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα (και ενώ στην αιτιολογική έκθεση η νέα αυτή παρέμβαση αναφέρεται ως «διευκρινίσεις σε θέματα που έχουν ρυθμιστεί με τον Ν. 4110/2013»), τροποποιείται η έναρξη ισχύος της παρ. 3 του άρθρου 1 του Ν. 4110/2013 και προβλέπεται ότι η κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα ισχύσει τελικά από το οικονομικό έτος 2013 (χρήση 2012).

Έτσι λοιπόν, ενώ διατηρείται το πλήθος των φοροαπαλλαγών για τις επιχειρήσεις, μειώνεται η φορολόγησή τους και εξασφαλίζεται καθεστώς φορολογικής ασυλίας για τις τράπεζες, στον αντίποδα επιβάλλεται η αναδρομική κατάργηση των φοροαπαλλαγών, με αποτέλεσμα όλοι οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις για το έτος 2012 να έρθουν αντιμέτωποι με ακόμα πιο δυσβάσταχτους φόρους, τους οποίους μάλιστα δεν θα μπορούσαν καν να έχουν προϋπολογίσει. Δε μας προκαλούν απορία, ούτε μας ξενίζουν αυτές οι βουβές και δόλιες μεθοδεύσεις. Κάθε φορά που τα «νούμερά» τους δεν βγαίνουν και επικαλούνται «υστέρηση εσόδων» ξέρουμε πολύ καλά για ποιον χτυπάει η καμπάνα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου