Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Μανιτάκης: Ολοταχώς για διάλυση Οργανισμών του Δημοσίου

ΕΤΟΙΜΗ ΕΝΤΟΣ ΜΑΪΟΥ Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ !
 ΒΑΠΤΙΖΟΥΝ "ΠΕΡΙΤΤΟΥΣ" ΤΟΥΣ ΥΠΟ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ/ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ!

Εντός του προσεχούς Μαΐου, θα έχει ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο εντοπισμός των δημόσιων οργανισμών «οι οποίοι δεν είναι απολύτως αναγκαίοι, δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και πρέπει να καταργηθούν», ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο Α. Μανιτάκης.

Αν και κρίνει αναγκαίες για τον εξορθολογισμό του κράτους τις συγχωνεύσεις ή καταργήσεις οργανισμών ο κ. Μανιτάκης εφιστά την προσοχή κατά την υλοποίησή τους, διευκρινίζοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν με τρόπο οριζόντιο αλλά με προηγούμενη αξιολόγηση και με κριτήρια λειτουργικότητας, σκοπιμότητας, υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα εκταμιευθεί η δόση, και η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει την λίστα με τους καταργούμενους φορείς.

«Την προεργασία Πάγκαλου τη μελετάμε και επειδή δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε ισοπεδωτικές καταργήσεις, προχωράμε συστηματικά. Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να εντοπίσουμε, εντός του Μαΐου, αυτούς που δεν είναι απολύτως αναγκαίοι και να καταργηθούν και μετά θα προσχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις σε δεύτερη φάση», είπε ο Α. Μανιτάκης, ο οποίος δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για τις συγχωνεύσεις.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μανιτάκης σημείωσε ότι μετά την πρώτη φάση συγχωνεύσεων 197 νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα και τη κατάργηση 8 φορέων, έπεται μια δεύτερη φάση.

Η μείωση του ποσοστού των δημοσίων υπηρεσιών υπερβαίνει ήδη κατά πολύ το 30% που ήταν αρχικός στόχος της μελέτης και φθάνει σε πολλές περιπτώσεις το 50%. Το έργο διεκπεραιώνεται, από τους γενικούς διευθυντές, στη βάση λεπτομερούς οδικού χάρτη που συντάχθηκε με τη βοήθεια της Task Force και την παροχή τεχνογνωσίας από Γάλλους εμπειρογνώμονες.

Εν τω μεταξύ, να κηρυχθεί αντισυνταγματική η «κινητικότητα στο μέτρο που φέρνει στα δικαστήρια δημοσίους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ζητούν με προσφυγή τους στο ΣτΕ οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Μετά τις συγχωνεύσεις των φορέων και των οργανισμών θα γίνει επιλογή των υπαλλήλων. Θα υπάρξει αξιολόγηση και οι υπάλληλοι που δεν κριθούν ικανοί για να συνεχίσουν την εργασία τους θα απολυθούν.

Επίσης θα απομακρύνονται από το Δημόσιο οι υπάλληλοι οι θέσεις των οποίων καταργούνται και δεν μπορούν να απορροφηθούν σε άλλη θέση του Δημοσίου.

Σε προγενέστερη συνέντευξή του στο Σκάι, στις 17 Απριλίου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει τις καταργήσεις φορέων από τα ΝΠΙΔ του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Αναφερόμενος στον αριθμό των υπαλλήλων που θα αξιολογηθούν από τους φορείς που είναι είτε υπό συγχώνευση, είτε υπό κατάργηση, ή υπό αξιολόγηση εκτίμησε ότι μπορεί να είναι 50.000 με 70.000, σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρόχειρη εκτίμηση.

Είπε ακόμα ότι οι υπάλληλοι της κεντρικής διοίκησης στα 17 Υπουργεία οι οποίοι θα καταγραφούν και θα αποτυπωθούν τα προσόντα τους προκειμένου να επανατοποθετηθούν στις νέες διευθύνσεις ή να μετακινηθούν σε άλλο υπουργείο ή σε άλλη διεύθυνση, είναι 58.000. Ο υπουργός χαρακτήρισε «τιτάνιο» το έργο της αξιολόγησης.

Πηγή: Ίσκρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου