Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Ενιαία ρύθμιση για τις οφειλές σε εφορία - Ταμεία

Αναδημοσίευση από Πρώτο Θέμα

Στα τεχνικά κλιμάκια παραπέμφθηκε το θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία, μετά την εμπλοκή που διαπιστώθηκε στη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των επικεφαλής της Τρόικας, κυρίως όσον αφορά στο ύψος των προτεινόμενων δόσεων.
Τα κλιμάκια, στα οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας, θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία κοινή προσέγγιση, τόσο για την πάγια ρύθμιση οφειλών όσο και για τη ρύθμιση ύστατης ευκαιρίας, στην οποία, όσοι ενταχθούν, θα πρέπει να προσκομίσουν αποδεικτικό φερεγγυότητας της επιχείρησής τους.

Η Τρόικα ζήτησε να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση για τους οφειλέτες φόρων και εισφορών, όσον αφορά στις  προυποθέσεις, τις δόσεις, αλλά και την ελάχιστη μηνιαία καταβολή.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών παρέμειναν αμετακίνητοι στις θέσεις τους οι δόσεις για τους οφειλέτες να μην υπερβαίνουν τις 36, ενώ δεν έχει εγκριθεί η πρόβλεψη έκπτωσης για τις προσαυξήσεις.

Αντίθετα, στην πρότασή του το ΙΚΑ ζητά οι δόσεις να κυμαίνονται από 60 έως 72, με την προυπόθεση ότι καταβάλλονται κανονικά οι τρέχουσες εισφορές, ενώ η ελάχιστη μηνιαία καταβολή να μην είναι μικρότερη από 100 ευρώ .

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Μάρκ Φλάναγκαν, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την αποφυγή καταβολής των εισφορών σε πολλές κατηγορίες αυταπασχολούμενων, όπως οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί.

Ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης παρέδωσε στους δανειστές το σχέδιο της ρύθμισης για την αλλαγή του μηχανισμού για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού, ο οποίος από την 1η Απριλίου θα ορίζεται πλέον από την κυβέρνηση, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σε αυτό το σημείο οι δανειστές σχολίασαν τα δημοσιεύματα του Τύπου, στα οποία εκφράζεται η ανησυχία για περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού και τόνισαν, με φλεγματικό χιούμορ: «Αν υπάρξει θέμα μείωσης, θα έχει τεθεί από σας και όχι από μας».

Η ηγεσία του υπουργείου διαβεβαίωσε την Τρόικα ότι έως τις 10 Απριλίου θα έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως  δικαιούχοι και συντάξεις, ώστε να είναι δυνατή η περικοπή των συντάξεων βάσει των μνημονιακών νόμων και για τους συνταξιούχους  που δεν είχαν δηλώσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ .

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αξιωματούχοι της Τρόικας εκτίμησαν ως θετικό αποτέλεσμα την περικοπή 60.000 συντάξεων των συνταξιούχων-«φαντάσματα», που δεν εμφανίστηκαν κατά τις απογραφές και την εφαρμογή του συστήματος Αριάδνη, που εκτιμάται ότι θα αποφέρει στα ταμεία εξοικονόμηση 475 εκατ. ευρώ ετησίως.

Θετικές εντυπώσεις αποκόμισαν οι δανειστές και για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που συνδέει ΣΕΠΕ-ΙΚΑ- ΟΑΕΔ  με την οποία είναι δυνατή η παρακολούθηση προσλήψεων, απολύσεων, ωρών εργασίας και μισθοδοσίας των υπαλλήλων .

Στη συνάντηση επικαιροποιήθηκε επίσης η δέσμευση για δημιουργία ενιαίου εισπρακτικού μηχανισμού φόρων και εισφορών από  το 2017. Ως πρώτο βήμα από το Μάρτιο του 2014, το ΙΚΑ θα αναλάβει την είσπραξη των εισφορών για λογαριασμό και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων.

Επίσης, το υπουργείο προχωρά στην εφαρμογή του εργοσήμου και σε άλλους κλάδους, όπως σε κηπουρούς , καθαρίστριες και  διανομείς εντύπων, με στόχο να διευρύνει την εισφορσυλλεκτική βάση, ώστε να είναι δυνατή η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες έως το Νοέμβριο, βάσει της μνημονιακής δέσμευσης.

Τέλος, στη συνάντηση συζητήθηκε το σχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανακούφιση 400.000 οικογενειών, που δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου