Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η "εισφορά αλληλεγγύης" στη μαύρη τρύπα του χρέους

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία. Πινγκ πονγκ οι ευθύνες για τα 600 εκατ. του ΟΑΕΔ
Την ώρα που οι άνεργοι συνωστίζονται στα γραφεία του ΟΑΕΔ και ο διοικητής του οργανισμού, Η. Κικίλιας αναζητεί κονδύλια, η κυβέρνηση «υπεξαιρεί» 600 εκατ. από την εισφορά αλληλεγγύης για τους ανέργους Μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και αμήχανη σιωπή στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε η αποκάλυψη της «Ε» ότι «έκανε φτερά» η εισφορά αλληλεγγύης 600 εκατ. ευρώ για τον ΟΑΕΔ.
Την ώρα που οι άνεργοι συνωστίζονται στα γραφεία του ΟΑΕΔ και ο διοικητής του οργανισμού, Η. Κικίλιας αναζητεί κονδύλια, η κυβέρνηση «υπεξαιρεί» 600 εκατ. από την εισφορά αλληλεγγύης για τους ανέργους Την ίδια στιγμή που ο διοικητής του οργανισμού επιβεβαιώνει το δημοσίευμα, παραδεχόμενος ότι απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση των δράσεων για την ανεργία, αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλά για σκάνδαλο.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα λέγοντας ότι «ο ΟΑΕΔ χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό» και δεν είναι ο μόνος φορέας που δρα κατά της ανεργίας (!).
Το non paper
Ο διοικητής του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερη χρηματοδότηση και να διευρύνει τις δράσεις για την ανεργία, απέστειλε τις συγκεκριμένες προτάσεις, που περιέχονται με τη μορφή non paper, στους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ), στελέχη των οποίων συμμετέχουν στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ.
Το θέμα της ειδικής εισφοράς (2%) που χάθηκε στη «μαύρη τρύπα» του ελλείμματος και ουδέποτε αποδόθηκε για το σκοπό που παρακρατήθηκε από τους εργαζομένους στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, δηλαδή την ενίσχυση της απασχόλησης, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Ε», κίνησε για πρώτη φορά με επερώτηση στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Π. Μουτσινάς.
Στο βουλευτή απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, παραπέμποντας το θέμα ως αρμοδιότητα του υπουργείου Εργασίας.

Στις 16 Ιανουαρίου 2013 ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, παραδέχεται στη Βουλή ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας «ορίζεται ότι το ποσό της ανωτέρω εισφοράς αποτελεί έσοδο και αποδίδεται στον Κωδικό Αριθμό Εσόδων (ΚΑΕ) 0828 "έσοδα από ειδική εισφορά αλληλεγγύης (2%) για την καταπολέμηση της ανεργίας"».
Ομως αναφέρει ότι «το ποσό της εισφοράς αποτελεί έσοδο και δεν αποδίδεται στον ΟΑΕΔ, παρά μόνο το ποσό το οποίο εγκρίνεται σε ετήσια βάση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό για την ενίσχυση των αποθεματικών ανεργίας-στράτευσης». Δηλαδή, και την πίτα ολόκληρη και τα κομμάτια να τα κατανέμουν όπως θέλουν κάθε φορά και να «κλείνουν τρύπες» του προϋπολογισμού, αγνοώντας την ανεργία, η οποία τα δύο τελευταία χρόνια έχει χτυπήσει «κόκκινο». Σημειωτέον ότι για κάθε χρόνο από το 2011 που θεσπίστηκε η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να αποδίδονται περί τα 300 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΔ (δηλαδή 600 εκατ. ευρώ τα δύο χρόνια) πέραν της κρατικής χρηματοδότησης.
Ο Η. Κικίλιας
Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που ξεσήκωσε η αποκάλυψη της «Ε», ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, επιβεβαιώνει το περιεχόμενο της ανεπίσημης επιστολής, όμως λέει ότι ουδέποτε έστειλε το συγκεκριμένο σημείωμα στον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς. Στην απάντησή του ο κ. Κικίλιας αναφέρει ότι:
1. Ο οργανισμός, στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, διαμορφώνει τις θέσεις του τόσο για τις ομάδες-στόχους του πληθυσμού που πλήττονται με οξύτητα από την ανεργία και χρήζουν στήριξης όσο και για τις δράσεις που πρέπει να εφαρμοστούν. Ταυτοχρόνως, προτείνει τρόπους και ενδεχόμενες πηγές χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών, μεταξύ των οποίων είναι η ανακατανομή των πόρων του ΕΣΠΑ, αλλά και τα έσοδα που προέρχονται από την «εισφορά αλληλεγγύης».
2. Τα έσοδα του ΟΑΕΔ προέρχονται από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, το πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, αλλά και από τον τακτικό κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος υποστηρίζει την κοινωνική παρέμβαση του οργανισμού με ετήσια τακτική χρηματοδότηση ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ. Ωστόσο σήμερα, με δεδομένες τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της ανεργίας, είναι προφανές ότι απαιτούνται επιπλέον πηγές χρηματοδότησης των δράσεων του οργανισμού.
3. Η συνολική κρατική επιχορήγηση ανήλθε σε 455 εκατ. ευρώ για το 2009, 901 εκατ. ευρώ το 2010, 1.010 εκατ. ευρώ το 2011 και 650 εκατ. ευρώ το 2012.
Ωστόσο σήμερα, με δεδομένες τις διαστάσεις που έχει λάβει το πρόβλημα της ανεργίας, είναι προφανές ότι απαιτούνται επιπλέον πηγές χρηματοδότησης των δράσεων του οργανισμού.
Αντιδράσεις
«Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους», χαρακτηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημήτρης Στρατούλης, «τη μη απόδοση από την κυβέρνηση στον ΟΑΕΔ ούτε ενός ευρώ από τα 600 εκατομμύρια που έχουν συγκεντρωθεί από την εισφορά αλληλεγγύης». Τονίζει επίσης ότι αποτελεί «εμπαιγμό στους επιβαρυνόμενους υπαλλήλους, στους ανέργους και τις οικογένειές τους».
Ο κ. Στρατούλης επισημαίνει επίσης ότι ο ίδιος, μαζί με άλλους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είχε καταθέσει για το συγκεκριμένο θέμα ερώτηση στη Βουλή.
* Ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των ΑΝ.ΕΛ., Π. Χαϊκάλης τονίζει:
«Σε μια περίοδο που η ανεργία ξεπερνάει το 30% και η Ελλάδα τελεί υπό ανθρωπιστική κρίση, 600 εκατομμύρια ευρώ κάνουν "φτερά"».
* Την αντίθεσή του στην πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα εξέφρασε στην «Ε» και ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Δημήτρης Κροκίδης, τονίζοντας ότι «όλες οι παρακρατήσεις που είναι ειδικού σκοπού πρέπει να πηγαίνουν για το σκοπό τον οποίο προορίζονται».
* «Ακόμη αναζητούνται τα 3 δισ. από τις εισφορές των εργαζομένων υπέρ ΟΕΚ» που εισέπραξε το ΙΚΑ και ουδέποτε απέδωσε» αναφέρει ο πρόεδρος των εργαζομένων στον πρώην ΟΕΚ, Ηλίας Αθανασίου. Προσθέτει δε ότι προφανώς εξυπηρέτησαν άλλες τρύπες του δημοσιονομιού χρέους..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου