Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2013

Το εργοστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής ανοίγει και λειτουργεί στα χέρια των εργαζομένων!

Αναδημοσίευση από AlterThess. Η συσπείρωση θα σταθεί δίπλα και θα βοηθήσει με όλες τις δυνάμεις της την πρωτοβουλία αυτή. Καλούμε όλους τους συναδέλφους μηχανικούς, κατασκευαστές, εργολήπτες, μελετητές κλπ καθώς και όλους τους φορείς (Σύλλογοι και Σωματεία Μηχανικών, ΤΕΕ) να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους, υποδεικνύοντας στα μέλη τους να επιλέξουν και να προτιμήσουν τα υλικά που παράγει το εργαστάσιο της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (πλακάκια, τσιμεντοκονία κλπ).

634891084971266000634891083400982188pic-0-norm_600_400_-1874295204.jpgΠράξη πρόκειται να κάνουν οι εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής το όνειρο για το οποίο αγωνίζονται εδώ και μήνες, να επαναλειτουργήσουν το εγκαταλελειμμένο από τον εργοδότη εργοστάσιο με όρους αυτοδιαχείρισης. Όπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι εργάτες δεν μπορούν άλλο να περιμένουν ποτέ το χρεοκοπημένο κράτος "θα κάνει πράξη τις άσκοπες εκφράσεις ενδιαφέροντος και συμπαράστασης (ακόμα και τα 1000 ευρώ έκτακτης ενίσχυσης που τους υποσχέθηκε το Υπουργείο Εργασίας κόλλησαν στην υπογραφή του... Στουρνάρα!)" και ότι "ήρθε η ώρα να ξαναλειτουργήσει η Βιομηχανική Μεταλλευτική -όπως και κάθε άλλο εργοστάσιο που έκλεισε, πτώχευσε ή απολύει- αλλά στα χέρια των εργατών της, και όχι στα χέρια των παλιών ή και νέων αφεντικών."
Οι εργαζόμενοι τονίζουν ακόμη ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε από τη γενική συνέλευση του σωματείου προκειμένου να μην αφεθούν στην σίγουρη ανεργία (που έχει σκαρφαλώσει στο 30%)αλλά να αγωνιστούν να πάρουν το εργοστάσιο στα χέρια τους και να το λειτουργήσουν οι ίδιοι. Υπενθυμίζουν ακόμη ότι απο τον Οκτώβριο του 2011 διεκδικούσαν να δημιουργήσουν έναν εργατικό συνεταιρισμό κάτω από τον πλήρη έλεγχο τους, απαιτώντας μάλιστα νομική κατοχύρωση τόσο για το δικό τους εγχείρημα, όσο και για όλα τα άλλα που θα ακολουθήσουν. Ταυτόχρονα διεκδικούσαν να τους δοθούν τα χρήματα που απαιτούνται για να βάλουν μπρος το εργοστάσιο, χρήματα που άλλωστε τους ανήκουν, καθώς είναι αυτοί που παράγουν τον πλούτο της κοινωνίας. Το σχέδιο που καταρτίστηκε, συνάντησε αρχικά την παγερή αδιαφορία του κράτους και των διάφορων συνδικαλιστικών γραφειοκρατιών. Όμως έγινε δεκτό με μεγάλο ενθουσιασμό από τον κόσμο του κινήματος, ο οποίος μέσω της δημιουργίας της Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Θεσσαλονίκη -και στην συνέχεια με πρωτοβουλίες σε πολλές πόλεις της χώρας- εδώ και 6 τουλάχιστον μήνες αγωνίζεται να μεταφέρει το μήνυμα της ΒιοΜε σε όλη την κοινωνία.
Τέλος επισημαίνουν ότι ο αγώνας δεν πρέπει να παραμείνει στην ΒιοΜε καθώς "για να γενικευτεί και να νικήσει πρέπει να εξαπλωθεί σε όλα τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που κλείνουν, γιατί μόνο με ένα δίκτυο κατειλημμένων και αυτοδιαχειριζόμενων εργοστασίων θα μπορέσει και η ίδια η ΒιοΜε να επιβιώσει και να γίνει ο πρωτεργάτης μιας άλλης οργάνωσης της παραγωγής και της οικονομίας, χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς ανισότητες και ιεραρχίες."
"Όταν τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο, οι άνεργοι πλησιάζουν τα 2 εκατομμύρια και οι συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καταδικάζεται σε φτώχεια και εξαθλίωση από την τρισυπόστατη κυβέρνηση της Τρόικας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, όπως και από τις προηγηθείσες κυβερνήσεις, το αίτημα να περάσουν τα εργοστάσια στους εργάτεςείναι η αναγκαία απάντηση στην καταστροφή που βιώνουμε κάθε μέρα, η μοναδική απάντηση στην ανεργία· και για αυτό ο αγώνας της ΒιοΜε είναι και δικός μας αγώνας." σημειώνουν ακόμη και καλούν 
 όλους τους ανέργους κι εργαζομένους· "όλους όσους έχουν βιώσει την κρίση στο πετσί τους, να σταθούν δίπλα στους εργάτες της ΒιοΜε και να τους στηρίξουν τώρα που θα αρχίσουν να κάνουν πράξη ότι εμείς οι εργάτες μπορούμε χωρίς αφεντικά!"
Τους καλούν να  συμμετέχουν σε ένα αντίστροφο πανελλαδικό Καραβάνι Αγώνα και Αλληλεγγύης με κατάληξη σε ένα τριήμερο αγώνα στη Θεσσαλονίκη. "Να συμμετέχουν στον αγώνα και να οργανώσουν την μάχη, στους χώρους που βρίσκονται, με αμεσοδημοκρατικές συνελευσιακές διαδικασίες, χωρίς γραφειοκράτες για να ανατρέψουμε με Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας όλους αυτούς που μας καταστρέφουν την ζωή! Για να περάσουν τα εργοστάσια και όλη η παραγωγή στα χέρια των εργατών και να οργανώσουμε την οικονομία και την κοινωνία που θέλουμε, μια κοινωνία χωρίς αφεντικά!" καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.
Οι δράσεις που περιλαμβάνει το τριήμερο αγώνα είναι οι εξής: Την Κυριακή 10/2 θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική  συνέλευση των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης στο cine Αλέξανδρος. Την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στις 17:00 πορεία στην Καμάρα και στις 20:00 συναυλία στο Ιβανώφειο με τους Θ.Παπακωνσταντίνου, Γ.Χαρούλη, Χαΐνηδες. Την Τρίτη 12/2 καλούν τους εργαζόμενους και τους πολίτες σε συγκέντρωση στο εργοστάσιο. Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα στις 11:00 στην Καμαρά και στις 12:00 στο ΙΚΕΑ.

2 σχόλια:

 1. ENFIN UNE NOUVELLE EPATANTE, UNE BONNE NOUVELLE - UN ESPOIR. L'usine de 'Viomichaniki Metalleftiki'(Metallurgique industrielle)ouvre et va de nouveau fonctionner en autogestion,par les travailleurs eux mêmes! ( Il nous manque un Jean Luc Godard pour suivre et enregistrer cette action paradigmatique..)
  Que toutes nos pensées et notre solidarité active les accompagnent, pour qu'ils gagnent le pari et deviennent un exemple pour toutes les usines et entreprises qui ferment. NOUS POUVONS GAGNER. Soyons solidaires. LEUR COMBAT EST LE NOTRE.
  Νάναι καλός ο άνεμος που σας συνοδεύει. Μπράβο σας!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Kαι ένα γνωστό εργοστάσιο στην Αργεντινή (Ζάνον)όπου μετά από το κλείσιμο απ' την εργοδοσία καταλήφθηκε και έγινε αυτοδιαχειριζόμενο, πλακάκια παρήγαγε!

  "Το εργοστάσιο στα χέρια τους αποφάσισαν να πάρουν οι εργάτες της Βιομηχανικής Μεταλλευτικής και να το επαναλειτουργήσουν, ύστερα από απόφαση της γενικής συνέλευσης του σωματείου των εργαζομένων του εργοστασίου. Με αφορμή αυτό το γεγονός το tvxs.gr προβάλει ένα ντοκιμαντέρ για το εργοστάσιο Ζανόν."

  tvxs.gr/node/117738

  ΑπάντησηΔιαγραφή