Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Κοντά σε συμφωνία με ευρωπαϊκό εταίρο η Attica Bank

Αναδημοσίευση από Ελευθεροτυπία. Από το πρωί συγκέντρωση μηχανικών στο ΤΣΜΕΔΕ ενάντια στις ληστρικές αυξήσεις εισφορών. Υπάρχει κάλεσμα να παρεβρεθεί κόσμος και στις 3μμ στο ΤΣΜΕΔΕ (Κολοκοτρώνη) όπου συνεδριάζει η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ.
 
konta-se-sumfwnia-me-eurwpaiko-etairo-h-attica-bankΚοντά σε συμφωνία με επενδυτικό σχήμα ή ασφαλιστικό ταμείο βρίσκεται η Attica Bank, προκειμένου να ξεπερασθεί το εμπόδιο που δεν επιτρέπει στο ΤΣΜΕΔΕ (Ταμείο Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων) να ξεπεράσει το 50% του μετοχικού κεφαλαίου, που θα προκύψει μετά την αύξηση και την έκδο­ση ομολογιακού δανείου.
Το ΤΣΜΕΔΕ με 42,5% είναι σήμερα ο μεγαλύτερος μέτοχος της Attica Bank, ενώ με 22,5% συμ­μετέχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, με 19,5% το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων (ΤΠ&Δ), ενώ το υπόλοιπο είναι στη διάθεση του επενδυτικού κοινού.
Δεδομένης της μη συμμετοχής του Ταμι­ευτηρίου και της ανάλογης στάσης, που πιθανότα­τα θα τηρήσει το ΤΠ&Δ στην επικείμενη αύξηση κε­φαλαίου (ύψους 199,4 εκατ. ευρώ), το βάρος «πέ­φτει» στο μεγαλύτερο μέτοχο. Το ΤΣΜΕΔΕ είναι εύ­ρωστο ταμείο, διαθέτει οικονομική επάρκεια και σύμφωνα με τον πρόεδρο του, Ιωάννη Γαμβρίλη, προτίθεται να συμμετάσχει όχι μόνο στο μερίδιο που του αναλογεί αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του αγοράζοντας μέρος από τα δικαιώμα­τα που θα μείνουν αδιάθετα.
Στην περίπτωση που Τ.Τ. και ΤΠ&Δ δεν συμ­μετάσχουν τελικά στην επικείμενη διαδικασία (προφανώς τα ποσοστά τους θα μειωθούν στο περίπου 9% και 6-7% αντίστοιχα), το ΤΣΜΕΔΕ θα καλύψει το δικό του μερίδιο και ένα μέρος μέ­χρι του ποσοστού 49,9% στο νέο μετοχικό κε­φάλαιο. Αυτό γιατί, σύμφωνα με κοινοτική ρή­τρα, δεν επιτρέπεται σε ασφαλιστικό ταμείο να συμμετέχει με πάνω από 50% στο μετοχικό κε­φάλαιο τράπεζας. Για να υπερκερασθεί αυτό το... νομικό εμπόδιο η διοίκηση της Attica Bank έχει προχωρήσει ήδη σε επαφές σε αγορές της δυτι­κής Ευρώπης αλλά και στο εσωτερικό. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές έχει σχεδόν «κλεί­σει» η συμμετοχή νέου εταίρου, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις με άλλους εν­διαφερόμενους.
Η τράπεζα προχωρεί στην αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να βελτιώσει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Στη Γενική Συνέλευση (της 5 Φεβρουαρίου) θα προταθεί αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών για την άντληση 199,4 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης νέων κοινών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου