Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Ανακοίνωση της συσπείρωσης για τη ΓΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής

συσπειρωση αριστερων μηχανικων
Πλήρης πολιτική μετάλαξη ή μια συνειδητή επιλογή;
Τάδε έφη: Αντώνης Μανιτάκης, περιοδικό "Ο Πολίτης", τχ 1, Μάης 1976, σελ. 10-11
«
Οι πρόσφατες απεργίες που ξέσπασαν στη χώρα μας βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια σχετικά νέα κατάσταση. Πλάι στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας και στην αποφασιστικότητα της Αστυνομίας προστέθηκε και μια καλά "στημένη" απεργοσπαστική κίνηση [...]Η εργοδοσία και οι απεργοσπάστες είναι εκείνοι που παρεμποδίζουν παράνομα την ακώλυτη άσκηση του δικαιώματος της απεργίας, και δεν είναι οι απεργοί εκείνοι που προσβάλλουν την ελευθερία της εργασίας. Όταν επομένως η πολιτική εξουσία τάσσεται ανεπιφύλακτα, στο όνομα της ελευθερίας της εργασίας, με το μέρος της εργοδοσίας, το εργατικό κίνημα νομιμοποιείται να προασπίσει τα κατακτημένα "κοινωνικά του δικαιώματα" προτάσσοντας το Νόμο που υπηρετεί το δίκιο του εργάτη». Σήμερα ο ίδιος, απολύει χιλιάδες υπαλλήλων από τη μια και από την άλλη στο Υπουργείο του φροντίζει για να μην απολυθεί η σύζυγος Λοβέρδου!!!
Η συγκυβέρνηση των πρόθυμων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ)
με το μνημόνιο 3 αποφάσισε να προχωρήσει στην πλήρη εξόντωση της κοινωνίας και των εργαζομένων για να σώσουν τα κέρδη των τραπεζών και των αφεντικών. Πιστοί στα βήματα του ΓΑΠ και του Παπαδήμου, σε άμεση συνεννόηση με ΕΕ-ΔΝΤ και ντόπια αφεντικά μας θυσιάζουν για να αγοράσουν λίγο χρόνο (μια και όλα δείχνουν ότι ανά εξάμηνο το πρόγραμμα θα πέφτει έξω και «νέα μέτρα» θα απαιτούνται. Το μενού αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει: Χιλιάδες απολύσεων στο Δημόσιο, πέρα από τα όρια του συντάγματος και με γκανγκστερικές - απάνθρωπες μεθόδους (λ.χ. με το πάτημα ενός πλήκτρου «delete» στα κομπιούτερ του Υπουργείου, παρακάμπτοντας το κατ΄ όνομα αυτοδιοίκητο των Περιφερειών, των Δήμων και των Πανεπιστημίων, καταργώντας την βασική διοικητική αρχή, ο υπογράφων την πρόσληψη, Υπουργός, Περιφερειάρχης, Δήμαρχος, Πρύτανης κ.λπ., να είναι και αυτός που έχει την αρμοδιότητα της όποιας υπηρεσιακής μεταβολής, διαθεσιμότητας, απόλυσης κλπ). Την ΠΝΕ προσυπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που δηλώνει κατά τα άλλα ότι λυπάται για την άσχημη κατάσταση που έχουν περιέλθει μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αλλαγές των οργανισμών όλων των φορέων με στόχο να μειωθούν οι θέσεις των υπαλλήλων και να μειωθεί το αντικείμενο των υπηρεσιών (το δε Τεχνικό αντικείμενο να εξαφανιστεί πλήρως). •Επιπλέον μείωση στις αποδοχές μας, οι οποίες έχουν μειωθεί ήδη μεσοσταθμικά 50% μέσα σε δύο χρόνια. Έφτασαν στο σημείο να καταργήσουν ακόμα και τα υπόλοιπα των δώρων. Εκχώρηση - κρίσιμων για το δημόσιο συμφέρον - λειτουργιών στους ιδιώτες προκειμένου αυτοί να κερδοσκοπήσουν ανεμπόδιστα (βλέπε διαχείριση απορριμάτων, ενέργεια, έλεγχος δόμησης, ΣΔΙΤ, συμβάσεις παραχώρησης, fast track). Ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της δημόσιας γης για ένα κομμάτι ψωμί Νέα φοροεπιδρομή, με έμφαση στους μισθωτούς, τους εργαζόμενους με ΔΠΥ, τους γονείς. Νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Νέα Κλοπή των αποθεματικών του Ταμείου (είτε με την επαναγορά ομολόγων, είτε με νέο «κούρεμα»), αύξηση των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ και των ορίων ηλικίας, επί της ουσίας κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης με τον ΕΟΠΥΥ.
Κανένας διάλογος δε μπορεί να γίνει με τη συγκυβέρνηση των προθύμων για το πως θα ξεχαρβαλωθεί περαιτέρω το δημόσιο. Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να έχουμε για το ρόλο του ΤΕΕ που στην πράξη συναινεί και συνδιαλλέγεται μαζί τους για το πως θα μας σφάξουν καλύτερα (πρόσφατα μάλιστα αποφάσισε να δώσει επιπλέον 400 εκατ € από τα αποθεματικά μας στη μαύρη τρύπα της Τράπεζας Αττικής). Το θράσος και η αναλγησία της τρικομματικής κυβέρνησης δεν έχουν όριο! Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από το Ν. 4093 που ψήφισαν οι 153 «εθνοσωτήρες» μας, και τα παπαγαλάκια της τρικομματικής κυβέρνησης ξαμολύθηκαν για να μας πείσουν ότι «δεν μας αφορά». Ότι δεν θα απολυθούμε «εμείς», ότι θα εξαιρεθούμε, ότι δεν πιάνουμε το μέτρο, ότι δεν είναι απολύσεις, ότι θα μας σώσουν με μια «καλή μετάταξη». Θέλουν να συνεχίσουν να μας κοιμίζουν, για να περάσουν αυτά που έχουν ήδη ψηφίσει: 2.000 απολύσεις μέσα στο 2012, 25.000 μέσα στο 2013, 150.000 απολύσεις τα επόμενα τρία χρόνια (μέχρι το 2015)

Μετά την ψήφιση του Ν. 4093 είμαστε όλοι υπό απόλυση: μόνιμοι, αορίστου χρόνου, συμβασιούχοι, κάθε κλάδου και ειδικότητας, με όποιον τρόπο κι αν έχουμε προσληφθεί, μπορούμε να βρεθούμε σε διαθεσιμότητα-απόλυση-αργία με μια απλή απόφαση που θα καταργεί τη θέση εργασίας μας: είτε με τις αλλαγές οργανισμών, είτε με τις συγχωνεύσεις υπηρεσιών, είτε με την «αξιολόγηση δομών και φορέων», είτε με την «αξιολόγηση υπαλλήλων», είτε με θέση σε αργία λόγω ποινικών ή πειθαρχικών διώξεων. ΔΕΝ ΕΞΑΙΡΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ! Απλώς η απόλυσή μας μετατίθεται στο χρόνο. Αν σήμερα επιτρέψουμε τις απολύσεις «γιατί δεν μας αφορούν», αύριο θα έρθει η δική μας ώρα, η ώρα όλων μας.
Το δημόσιο που ετοιμάζουν θα είναι εφιαλτικό: με ελάχιστο μισθό και το φόβο της απόλυσης και των πειθαρχικών μέτρων, με υποχρεωτικές μετακινήσεις που ισοδυναμούν με στέρηση μισθού, οι λίγοι υπάλληλοι που θα απομείνουν, θα δουλεύουν σιωπηλά για να υλοποιούν όσα (καταστροφικά για την κοινωνία) τους διατάζουν. Άλλωστε, το «λιγότερο κράτος» πάει χέρι χέρι με την καταστροφή του κοινωνικού κράτους, με την απόδοση των έργων, του ελέγχου, της καθαριότητας, της διοίκησης, της είσπραξης φόρων και άλλων λειτουργιών στους ιδιώτες, για να κερδοσκοπούν εις βάρος όλων μας. «Λιγότερο κράτος» σημαίνει ένα δημόσιο που θα είναι εχθρικό στο λαό και φιλικό στους εργοδότες. Σήμερα, δεν καταργούν απλώς τη μονιμότητα στον δημόσιο τομέα. Διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Φτιάχνουν ένα τοπίο ζούγκλας για όλους τους εργαζόμενους, που θα πρέπει να δουλεύουν πλέον χωρίς κανένα δικαίωμα.
Κάποιοι νομίζουν ότι «θα τη βολέψουν» σε αυτό το σκηνικό; Ότι ο δήμαρχος, ο Υπουργός, ο καλός συνδικαλιστής θα τους σώσει; Όποιος το πιστεύει αυτό, ανοίγει το δρόμο στην απόλυσή του και στην απόλυση του διπλανού του.
Με νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 237/Α/5-12-12), την 3η κατά σειρά που (ξανα)αλλάζει τις διατάξεις του κατάπτυστου Ν. 4093/2012, η τρικομματική κυβέρνηση αποφασίζει και διατάζει ότι χωρίς διαπιστωτικές πράξεις μπορούν να μας απολύουν με το πάτημα του delete στο μητρώο (apografi.gov.gr) από το Υπ. «Διοικητικής Μεταρρύθμισης! Με τον τρόπο αυτό, βέβαια, παρακάμπτεται ακόμη και το αυτοδιοίκητο των οργανισμών και των ΟΤΑ, όπως περιγράφεται στο Σύνταγμα –αλλά δεν είναι και η μόνη σελίδα του Συντάγματος που έχει κουρελιαστεί ως τώρα από τους «έγκριτους» νομικούς και Συνταγματολόγους της κυβέρνησης! Το ίδιο ακριβώς πράττουν με την κατάργηση του τεκμηρίου της αθωότητας σε όσους εκκρεμούν πειθαρχικές διώξεις (πολύ συνηθισμένο στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων των μηχανικών) οι οποίοι βγαίνουν σε αργία και στιγματίζονται χωρίς να δικαστούν.
Με ανυποχώρητους αγώνες να τους διώξουμε πριν μας διώξουν
Καμία συζήτηση για τον "Αναπτυξιακό ρόλο του Δημοσίου" δε μπορεί να γίνει με την τρόϊκα και τους εγχώριους εκπροσώπους της (συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ). Προϋπόθεση είναι η ανατροπή τους, με ανυποχώρητους αγώνες να διώξουμε ΕΕ – ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις τους. Για να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση, με στάση πληρωμών σε δανειστές και κερδοσκόπους και διαγραφή του χρέους. Για να καταργηθούν όλοι οι, κατ’ επιταγή του Μνημονίου, Νόμοι και Συμβάσεις. Να ανοίξει ο δρόμος ώστε οι εργαζόμενοι και ο λαός να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Τότε πράγματι πρέπει να συζητήσουμε το πως θα φτιάξουμε ένα δημόσιο τομέα που να λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και του περιβάλλοντος. Με ισχυρές και λειτουργικές δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες προσανατολισμένες στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και όχι τροχονόμους ιδιωτικών συμφερόντων. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί, να σταματήσουμε τη λαίλαπα που μας έχουν ετοιμάσει. Με απεργίες και συλλογικές διαδικασίες. Με καταλήψεις, μπλοκαρίσματα και ανυπακοή. Με απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς. Με συντονισμένη δράση με όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αυτά που πρέπει να αποφασίσουμε στη σημερινή μας Γενική Συνέλευση: Να σταματήσει κάθε λειτουργία του δημοσίου. Να μη φύγει καμία λίστα της ντροπής, καμιά διαπιστωτική πράξη!
http://syspeirosiaristeronmihanikon.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου