Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ανοιχτή Ιδρυτική Συνέλευση Μηχανικοί ΣΥΡΙΖΑ

Φιλοξενούμε πρόσκληση σε σύσκεψη μηχανικών του χώρου του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σύντροφοι/ισσες,
βρισκόμαστε σε μια περίοδο που τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα καταλύονται, ο δημόσιος πλούτος της χώρας μας ξεπουλιέται, οι δημόσιες επιχειρήσεις ιδιωτικοποιούνται και η πρόσβαση όλου του πληθυσμού στα βασικά αγαθά τίθεται υπό αμφισβήτηση από τις πολιτικές του μνημονίου και της "εθνοσωτήριας" τρικομματικής κυβέρνησης.
Σε αυτό το πλαίσιο η συγκρότηση ενός μαζικού κινήματος μηχανικών, το οποίο θα συντονιστεί με τις ευρύτερες κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων για την ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών αποτελεί αναγκαιότητα.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω οι Μηχανικοί ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ καλούν σε ανοικτή ιδρυτική συνέλευση το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012, στις 11 πμ.
Αίθουσα συνεδριάσεων ΤΕΕ, Νίκης 4.
Επισυνάπτεται η αφίσα της εκδήλωσης.
Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την σελίδα μας και την εκδήλωση στο facebook.
Τέλος, σε μια προσπάθεια δημοκρατικής λειτουργίας, διαφάνειας, πραγματικής και ουσιαστικής διαβούλευσης επιλέγουμε να συνδιαμορφώσουμε μαζί με τους συμμετέχοντες το πλαίσιο συζήτησης της ανοιχτής συνέλευσης. Συνεπώς το επισυναπτόμενο κείμενο-κάλεσμα βρίσκεται υπό συνεχή διαβούλευση και μπορεί συνεχώς να εμπλουτίζεται από τις παρατηρήσεις όλων μας. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον σύνδεσμο για λεπτομέρειες. 
Συντροφικά,
Η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση ΣΥΡΙΖΑ-Μηχανικών

Κάλεσμα σε ανοικτή ιδρυτική συνέλευση – Μηχανικοί ΣΥΡΙΖΑ

Ποιοι είμαστε, τι επιδιώκουμε, τι προτείνουμε

Αγαπητοί συνάδελφοι, σύντροφοι και φίλοι, η Ελληνική οικονομία και κοινωνία βιώνουν μια πρωτοφανή σε ένταση και έκταση κρίση σε ειρηνική περίοδο, τη χειρότερη που έχουν υποστεί μεταπολιτευτικά .
Μέσα σε δύο χρόνια ακυρώθηκαν δικαιώματα δεκαετιών, οι εργαζόμενοι έχασαν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, πρόνοια και κοινωνικές παροχές καταρρέουν, η κοινωνία ισοπεδώνεται, ενώ η οικονομία έχει μπει σε ένα καθοδικό σπιράλ θανάτου.
Το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα ανίκανο, διεφθαρμένο και υποταγμένο στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αφού συνηγόρησε ασμένως σε αυτή την καταστροφή, εξαντλεί τα όριά του και αποσταθεροποιείται. Βιώνουμε το τέλος μιας εποχής.
Νιώθουμε βαθιά την ανάγκη να συσπειρωθούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα με την ελπίδα να ζήσουμε τις ωδίνες μιας νέας εποχής.
Μέσα σε αυτή τη συγκυρία οι μηχανικοί δε μείναμε αλώβητοι, αντίθετα αισθανόμαστε με προϊούσα ένταση τη μείωση των εισοδημάτων μας, την επίθεση στα ασφαλιστικά ταμεία, τη φορολογική επέλαση και τα χαράτσια, τη βαρβαρότητα της ανεργίας.
Οι μηχανικοί, ένα πολυκλαδικό επιστημονικό σύνολο, συμμετέχει με διαφορετικούς τρόπους στην παραγωγή, τη μελέτη, την οργάνωση, τη διεύθυνση και υλοποίηση, καθώς και στον τεχνικό και διοικητικό μηχανισμό της κεντρικής κρατικής και ευρύτερης διοίκησης. Συμμετέχουμε παραγωγικά και επιτελικά. Είναι επομένως οι μηχανικοί εργαζόμενοι, αλλά είναι και διευθυντικά στελέχη, εργοδότες, επιχειρηματίες, μεγαλοεργολάβοι. Είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και μισθωτοί του δημόσιου, αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Σήμερα όμως, οι μνημονιακές πολιτικές και η οικονομική κρίση, οδηγούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μηχανικών στη φτωχοποίηση, είτε αυτοί είναι μισθωτοί-εργαζόμενοι, είτε ελεύθεροι επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενοι.
Στη χειρότερη μοίρα απ’ όλους βρίσκεται η νέα γενιά μηχανικών, η οποία είτε δεν καταφέρνει καν να εισέλθει στο επάγγελμα, είτε μετατρέπεται σε τμήμα της τεράστιας στρατιάς ανέργων.
Όσοι συνάδελφοι έχουν την τύχη να εξακολουθούν να εργάζονται ακόμη, βαφτίζονται εργολάβοι και «απολαμβάνουν» καθολικά το καθεστώς του εργαζόμενου με ‘’μπλοκάκια’’ (χαμηλοί μισθοί/αμοιβές, υψηλή φορολογία/αυτασφάλιση, αδυναμία απεργίας, κατακερματισμός, κανένα δικαίωμα σε περίπτωση απόλυσης/«παύσης της συνεργασίας» κ.λπ.).
Τα εργαλεία που έχει ο τεχνικός κόσμος στη διάθεσή του (ΤΕΕ / κλαδικοί σύλλογοι) εμφανίζουν μια σειρά από προβληματικές (γραφειοκρατία / παραγοντισμός, στελέχωση με συνδικαλιστικά στελέχη των μνημονιακών κομμάτων κ.α.), οι οποίες σε συνδυασμό με την πολυμέρεια και την πολυδιάσπαση του χώρου μας, οδηγεί σε αποδιοργάνωση και αδυναμία χάραξης αποτελεσματικής στρατηγικής.
Μπροστά στην καθολική επίθεση που δεχόμαστε, η απάντηση που οφείλουμε να δώσουμε δεν μπορεί παρά να θέτει ως ελάχιστους αγωνιστικούς στόχους:
  • Τη μετάλλαξη του ΤΕΕ και των κλαδικών συλλόγων από γραφειοκρατικούς απομαζικοποιημένους χώρους, σε δημοκρατικές μαζικές συλλογικότητες που θα αποτελούν αιχμές στην προάσπιση του δημόσιου χώρου, των επαγγελματικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
  • Την επεξεργασία μιας στρατηγικής θέσης, η οποία θα απαντά πολιτικά, αλλά και τεχνικοοικονομικά, στο φλέγον θέμα της τράπεζας Αττικής με γνώμονα την ωφέλεια και την προάσπιση του ταμείου μας και όχι των τραπεζών.
  • Την ανατροπή της τεράστιας αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών (Ν.3986/2011).
  • Την άμεση δημιουργία ταμείου ανεργίας μηχανικών.
  • Την πλήρη υγειονομική κάλυψη για όλα τα μέλη του ΤΣΜΕΔΕ, ανεξάρτητα από χρέη – οφειλές.
Είναι φανερό ότι πρέπει να αντιδράσουμε μαζικά και αγωνιστικά, προκειμένου να περιφρουρήσουμε το δικαίωμά μας στην εργασία, την κοινωνική ασφάλιση και την υγεία.
Η συγκρότηση ενός μαζικού κινήματος βάσης μηχανικών, το οποίο θα συντονιστεί με τις ευρύτερες κινητοποιήσεις όλων των εργαζομένων για την ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών αποτελεί αναγκαιότητα.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο κοινωνικής συμμαχίας με τη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού, να συμβάλλουμε για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και της εξάρτησης, συμβάλλοντας παράλληλα με τις τεχνικοεπιστημονικές μας γνώσεις και την εμπειρία μας στο όραμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, για μια οικονομία των αναγκών ενάντια στην οικονομία του κέρδους, για μια αλληλέγγυα κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου