Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Δύο ενδιαφέροντα ψηφίσματα της συνέλευσης αρχιτεκτόνων Αττικής

Αναρτούμε δύο ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από την πρόσφατη γενική συνέλευση του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ. Το πρώτο αφορά στην επέμβαση του Δήμου και της αστυνομίας στην Δημοτική Αγορά της Κυψέλης και το δεύτερο στο θέατρο Εμπρός. Και για τα δύο αυτά θέματα έχουμε ήδη αναφερθεί μέσα από το blog μας. Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι ένας σύλλογος δείχνει ευρύτερο ενδιαφέρον για κοινωνικά - πολιτιστικά θέματα. Επόμενη σύγκλιση  Γενικής Συνέλευσης στην Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2012 στις 17:30μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4, 1ος όροφος).

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ΓΙΑ ΤΟ “ΕΜΠΡΟΣ”

Το ΕΜΠΡΟΣ, ένα ιστορικό κτήριο και σημαντικό θέατρο στο κέντρο της Αθήνας που παρέμενε κλειστό κι ανενεργό για χρόνια, τέθηκε εκ νέου σε λειτουργία το Νοέμβρη του 2011 (με την πρωτοβουλία ενεργοποίησης του χώρου από την Κίνηση Μαβίλη, μια ένωση καλλιτεχνικών ομάδων καθαρά μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, και με τη συμμετοχή και στήριξη της Κίνησης Κατοίκων Ψυρρή και πάρα πολλών καλλιτεχνών και θεωρητικών των παραστατικών τεχνών, της μουσικής, των εικαστικών) με στόχο και προοπτική την δημιουργία ενός πρότυπου δημόσιου κέντρου έρευνας για το θέατρο, τον χορό και τις παραστατικές τέχνες, με ερευνητικό, εκπαιδευτικό και όχι εμπορικό χαρακτήρα.

Mετά από σχεδόν ένα χρόνο καλλιτεχνικών δράσεων στο θέατρο Εμπρός, η νεοσυσταθείσα ΕΤΑΔ (πρώην ΚΕΔ -εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του Δημοσίου) προβαίνει στο κλείσιμο του καλλιτεχνικού και κοινωνικού χώρου του Εμπρός την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου με την συνδρομή της Αστυνομίας .

Σε μια κρίσιμη για τη χώρα χρονική στιγμή το Εμπρός αποτελεί ένα κέντρο πολιτισμικής άνθησης και δημιουργικής συνάντησης για ποικίλες κοινωνικά ομάδες. 'Ενα παράδειγμα αισιοδοξίας και δημιουργικότητας, ανταλλαγής, διαλόγου και έρευνας, ένα κέντρο Τεχνών με ανοιχτή δωρεάν πρόσβαση.

Υπό τις παρούσες συνθήκες όπου και ο πολιτισμός βάλλεται από παντού, δηλώνουμε απερίφραστα την στήριξη μας στο χώρο του Εμπρός ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία του ως ένας Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού με καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και με ανοικτή πρόσβαση σε όλες τις πολιτισμικές και κοινωνικές ομάδες της πόλης.

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 25/10/2012 στις 10.00 το πρωί έξω από το Εμπρός (Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή).


ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

Τους τελευταίους μήνες, η δημοτική αρχή με επικεφαλής τον κ. Καμίνη, έχει ξεκινήσει μια οργανωμένη προσπάθεια να πάρει τη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης από τα χέρια των κατοίκων, προφασιζόμενη μια κενή λόγου απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, στην οποία δεν περιγράφει καν τους στόχους και τις επιδιώξεις για το συγκεκριμένο χώρο. Αποκορύφωμα αυτού του συντονισμένου σχεδίου αποτέλεσε η επέμβαση των ΜΑΤ τα ξημερώματα του Σαββάτου 18 Αυγούστου, που με εντολή του Δήμαρχου Αθήνας Καμίνη, επιχείρησαν να θέσουν τέλος στη λειτουργία της αυτοδιαχειριζόμενης Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, βάζοντας λουκέτο και απαγορεύοντας την είσοδο σε αυτή των βιοκαλλιεργητών στην προγραμματισμένη βδομαδιάτικη Λαϊκή Αγορά των προϊόντων τους.
Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, λειτουργεί με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής ως ανοιχτός αυτοδιαχειριζόμενος και αντιεμπορικός χώρος. Αποτελεί μια πραγματική κυψέλη επικοινωνίας για τη γειτονιά μας. Είναι ένα ζωντανό κύτταρο άμεσης δημοκρατίας, αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης, ένας ελεύθερος χώρος έκφρασης, ζύμωσης και σύνθεσης των απόψεων εργαζομένων και κατοίκων, καθώς και αντίδρασής τους στις ανελέητες οικονομικές επιθέσεις, που δέχονται τα τελευταία χρόνια από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.

Στα σχεδόν 6 χρονιά λειτουργίας της έχουν φιλοξενηθεί πάνω από 600 πολιτιστικές εκδηλώσεις (θεατρικές παραστάσεις, μουσικά δρώμενα και συναυλίες, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, συλλογικές κουζίνες, εκδηλώσεις δημόσιων σχολείων, χαριστικό παζάρι κ.τ.λ.) και πολλές επίκαιρες θεματικές συζητήσεις. [Αλήθεια στα δημοτικά πολιτιστικά κέντρα πόσες έχουν γίνει;] Τον περασμένο Ιούνιο πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο της απογράφης, εβδομαδιαίο σεμινάριο για την επαρκή κατάρτιση των απογραφέων του 6ου διαμερίσματος. Η Δημοτική Αγορά της Κυψέλης λειτουργεί, επίσης, ως χώρος συνέλευσης εργαζομένων και τοπικών κινήσεων, φιλοξενώντας, μεταξύ άλλων, λαϊκές συνελεύσεις, συνελεύσεις ενάντια στα χαράτσια, συνελεύσεις εργαζομένων και ανέργων κτλ. Κάθε Τρίτη πραγματοποιούνται παρουσιάσεις λογοτεχνικών βιβλίων και κάθε Τέταρτη προβάλλονται κινηματογραφικές ταινίες. Σε καθημερινή βάση γίνονται μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες και λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη. Τέλος, κάθε Σάββατο γίνεται αγορά βιοκαλλιεργητών.
Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι μια δημοτική αρχή που διαλύει κάθε κοινωνική δομή θέλει να αξιοποιήσει τη Δημοτική Αγορά για την υλοποίηση κοινωνικής πολιτικής και υπέρ των πολιτών. Η κίνηση αυτή λοιπόν δεν είναι τυχαία, αλλά ενορχηστρώνεται από την συγκυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) και το δήμαρχο Καμίνη, σε αγαστή συνεργασία με τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις της κυβερνητικής συμμαχίας και τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, ενάντια σε κάθε ελεύθερο χώρο διακίνησης ιδεών και αντίστασης στις κυρίαρχες πολιτικές, συνεχίζοντας τον εξοντωτικό πόλεμο ενάντια στα εργατικά και λαϊκά στρώματα. Άλλωστε, μιλάμε για την ίδια δημοτική αρχή, η οποία διαλύει τις δημοτικές δομές πρόνοιας, κλείνει δημόσια ιατρεία, σχολεία και νηπιαγωγεία, απολύει συμβασιούχους, κόβει το νερό στους ελάχιστους χώρους πρασίνου (βλέπε πάρκο Κύπρου & Πατησίων), συμπεριφέρεται στους αστέγους σαν της γης τους κολασμένους, στηρίζει τα πογκρόμ της αστυνομίας ενάντια στους κατατρεγμένους μετανάστες και θέλει να απαγορεύσει τις διαδηλώσεις.

Ως Τμήμα Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών καταγγέλλουμε την επέμβαση των ΜΑΤ και τις μεθοδευμένες πρακτικές ενάντια τόσο στο ζωντανό κύτταρο της αγοράς και δηλώνουμε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη μας στην ΑΝΟΙΚΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΚΥΨΕΛΗΣ.
Επίσης ως αρχιτέκτονες, κάτοικοι κι εργαζόμενοι της Αθήνας, δηλώνουμε ότι για το χώρο της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης και τη λειτουργία του αναγνωρίζουμε ως μόνο αρμόδιο φορέα την Ανοικτή Συνέλευση των κατοίκων που τη διαχειρίζονται και που με το μεράκι και τη συλλογική δημιουργικότητά τους δημιούργησαν ένα ζωντανό χώρο, ανοικτό προς όλους και όλες, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο ένα εγκατειλλημμένο κέλυφος, και όχι το Δήμαρχο κ.Καμίνη και τις δημοτικές αρχές που μετά τη διαχρονική στάση αδιαφορίας τους, στέλνουν τις ορδές των ΜΑΤ για να καταστείλουν κάθε συλλογικό εγχείρημα των κατοίκων στην πόλη.
Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
ΚΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ
ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου