Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Στο fast track το Κάβο Σίδερο

Θυμάστε την «αμαρτωλή» υπόθεση της επένδυσης πάνω στα 26 χιλιάδες στρέμματα της Μονής Τοπλού; Μετονομάστηκε σε fast track «Ίτανος Γαία» λες και απευθύνονται σε λωτοφάγους. Για την ακρίβεια «βαφτίστηκε» όπως στη «καλογερική» σαρακοστή από «κρέας» σε «ψάρι» και ήδη άρχισαν τα «πανηγύρια» ενός νέου επενδυτικού «Ελντοράντο»  στη Κρήτη!!!
Την Πέμπτη, με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη, αποφασίστηκε η ένταξη σε διαδικασία fast track της επένδυσης «΄Ιτανος Γαία» στην περιοχή Κάβο Σίδερο στο Λασίθι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πρόκειται για μια τουριστική επένδυση 267 εκατ. ευρώ για την κατασκευή πέντε ξενοδοχείων και γηπέδου γκολφ 18 οπών σε έκταση 26 χιλ. στρεμμάτων που βρίσκεται δίπλα στο φοινικόδασος του Βάι. Επενδυτής είναι η βρετανική εταιρεία «Loyalward Ltd.», θυγατρική του Ομίλου Minoan Group Plc, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά AIM(αγορά υψηλού ρίσκου επενδύσεων) του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Η επένδυση προβλέπεται να δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου και την προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη και του κ. Μηταράκη, πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο και για επενδύσεις που πάνε κόντρα στον άνεμο.
Υπέροχα όλα αυτά, μακάρι να γίνει καμιά επένδυση να πέσει και χρήμα στην Ελλάδα. Όμως το συγκεκριμένο έργο δεν είναι κάτι καινούργιο, έχει μια μακρά ιστορία που θα πρέπει να σας τη διηγηθούμε θέτοντας ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα στην κυβέρνηση που πιστεύει ότι μπορεί με διαδικασίες «άρπα κόλλα» να εξαγνίσει ένα πιθανό σκάνδαλο με το πρόσχημα της ανάγκης για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Η έκταση αυτή των 26.000 στρεμμάτων βρίσκεται σε μια εκπληκτική περιοχή στην Κρήτη, γνωστή και ως Κάβο Σίδερο. «Ανήκε» στην Μονή Τοπλού η οποία το 1992 έκανε ένα διαγωνισμό και το 1998 υπέγραψε τη σύμβαση με τους Βρετανούς οι οποίοι ήρθαν ως μεγάλοι επενδυτές στην Ελλάδα. Για σχεδόν δέκα χρόνια προσπαθούσαν να ξεμπλοκάρουν την επένδυση η οποία στο αρχικό της σχέδιο ήταν της τάξης του 1,2 δις ευρώ και προέβλεπε ξενοδοχεία, γκολφ και τουριστικά χωριά με 5.000 τουριστικές κατοικίες για πλουσίους.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής ήταν μεγάλες. Υπήρχαν ενστάσεις για το αν υπάρχει νερό για το γκολφ, αν καταστρέφεται η φυσική ομορφιά, αν την τεράστια επένδυση μπορεί να την αντέξει το νησί κ.λπ. Αφού πέρασε πολλούς κάβους η Loyalward πήρε το 2007 την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τον Απρίλιο του 2009 η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε άκυρη την υπουργική απόφαση του 2007, μετά από προσφυγή κατοίκων από τους δήμους Ιτάνου και Σητείας και περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού. Στις 31 Μαρτίου 2011 η εταιρία υπέβαλε νέο φάκελο στο Invest in Greece και τώρα αποφασίστηκε η ένταξή της στο fast track. Αυτή είναι η φανερή ιστορία διότι υπάρχει και η κρυφή.

Για παράδειγμα, η αξιοποίηση της έκτασης είναι χαρακτηριστεί ως το «Βατοπέδι της Κρήτης» διότι η έκταση δεν είναι και τόσο καθαρή, υπάρχουν μεγάλες ενστάσεις για το αν ανήκει στο Μοναστήρι Τοπλού ή στο ελληνικό κράτος και αν υπάρχουν ξεκάθαροι τίτλοι.
Επίσης, εδώ και χρόνια για τους Βρετανούς ακούγονταν διάφορα περίεργα, όπως για παιχνίδια με τη μετοχή στο Λονδίνο, άδηλους χρηματοδότες, περίεργες συναλλαγές και σχέσεις με πολιτικούς εδώ στην Ελλάδα. Άλλωστε η εμπεριστατωμένη έρευνα του νομικού Φειδία Κοντεμενιώτη, κατέδειξε και το διάτρητο του ιδιοκτησιακού, αλλά και τις αποικιοκρατικές συμβάσεις επί της έκτασης με τους Άγγλους «επενδυτές» , αποκαλύπτοντας πως ακόμη και τα γραφεία τους δεν ήταν παρά μία οικιακή θυρίδα σε κάποια γειτονιά του Λονδίνου. Οι ίδιοι οι Άγγλοι στη ουσία με το συμβόλαιο ανά χείρας της παραχώρησης των εκτάσεων από την Μονή, ξεκίνησαν ανά την γη την ρευστοποίηση του συμβολαίου μέσω μετοχών για να αποκτήσουν κεφάλαια… Η υπόθεση έχει τέτοιες πτυχές σκανδάλων, που κατά καιρούς κατηγορούμενοι έχουν βρεθεί τόσο το Δ.Σ. του Ιδρύματος που διαχειρίζεται την περιουσία της Μονής, όσο και αρμόδιοι κρατικοί υπάλληλοι που χειρίστηκαν την υπόθεση. Για το ίδιο θέμα ο άλλοτε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς ε΄χιε διατάξει κατ επείγουσα έρευνα , που όμως στη διαδρομή μπλέχτηκε στις ελληνικές καλένδες, ενώ και ο αείμνηστος Οικονομικός Επιθεωρητής Μανώλης Χριστοδουλάκης, είχε εκδώσει πόρισμα για σωρεία παρανομιών , μαύρου χρήματος και εκχωρήσεων που θέτουν ακόμη και θέματα εθνικής ασφάλειας.
Η υπόθεση προσπάθησε να περάσει και το 2011 στο νόμο fast track και τότε είχε κατηγορηθεί ξεκάθαρα ο Χ. Παμπούκης ότι αν και έχει σχέσεις νομικού χαρακτήρα με τους Βρετανούς, προωθούσε την επένδυση.Η νομική σύμβουλος των Βρετανών και της Μονής είχε γραφτεί τότε, έγινε μέλος της επιτροπής fast trak , προερχόμενη από το δικηγορικό γραφείο των κ.κ. Παμπούκη-Φλογαίτη.  Ποτέ φυσικά δεν αποδείχθηκε τίποτε. Τώρα δόθηκε το πράσινο φως, αν και υπήρξαν μικρές αλλαγές. Η επένδυση από Κάβο Σίδερο έγινε ΄Ιτανος Γαία, κόπηκαν οι τουριστικές κατοικίες και το 1,2 δις πριν μερικά χρόνια έγινε 267 εκατ. Το μόνο που δεν άλλαξε ήταν τα 26 χιλ. στρέμματα που ενώ τότε χωρούσαν χωρίς πρόβλημα και μερικές χιλιάδες κατοικίες, τώρα απλά θα κτιστούν 5 ξενοδοχεία.
Η κυβέρνηση, λοιπόν, που αποφάσισε να δώσει το «οκ» έχει ερευνήσει καλά την υπόθεση η οποία στο νησί είναι γνωστή ως «Βατοπέδι της Κρήτης»; Εχει ξεκαθαρίσει η υπόθεση της ιδιοκτησίας;
Άλλο ερώτημα: Πέρυσι είχαν ασκηθεί ποινικές διώξεις για κακουργήματα σε βάρος του ηγούμενου της μονής και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων για η απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, άμεση συνέργεια σε απάτη εκ μέρους δασικών υπαλλήλων και πραγματογνωμόνων, ψευδής βεβαίωση εκ μέρους υπαλλήλων της δασικής υπηρεσίας κ.α. Τότε ο ηγούμενος είχε στείλει ένα υπόμνημα με το οποίο εμμέσως απειλούσε με αποκαλύψεις που θα οδηγούσαν στο σκαμνί ανώτερους δικαστικούς, Εφέτες και Αρεοπαγίτες, όπως έλεγε. Με βάση το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι σε αυτό το «κρητικό Βατοπέδι» είχαν σκοπό να παραπλανήσουν τους δικαστές που μελετούσαν τις υποθέσεις αυτές και να επηρεάσουν την κρίση τους προς όφελος της μονής Τοπλού, ώστε η τελευταία να αποκτήσει ανύπαρκτο δικαίωμα κυριότητας ιδιαίτερα μεγάλης αξίας σε βάρος της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου.
Αυτό λοιπόν το κατηγορητήριο που είναι; Το ερεύνησε η Διϋπουργική επιτροπή; Επίσης, ερεύνησε γιατί το ΣτΕ είχε ακυρώσει την επένδυση; Ερεύνησε γιατί οι Κρητικοί της περιοχής είναι στα κάγκελα εδώ και χρόνια;
Ερεύνησαν τις σχέσεις με δικηγορικά γραφεία της Ελλάδας που είχαν προσβάσεις στην εξουσία και σχέσεις με τους Βρετανούς; Ακόμη όπως αποκαλύφθηκε στην υπόθεση υπήρξαν και κοινά πρόσωπα διαχείρισης στην Αθήνα με υποθέσεις όπως το Βατοπέδιο  και έμποροι οπλικών συστημάτων. Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε αναλάβει στο παρελθόν ως μόνιμο καμβά σκανδάλου να το φένρει διαρκώς στη Βουλή, ως βουλευτής Ηρακλείου και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Αλαβάνος, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης  που το χαρακτήρισε το «Βατοπέδιο  της Κρήτης» και για αυτό το λόγο από υποστηρικτές της συγκεκριμένης επένδυσης στη Σητεία χαρακτηρίστηκε ανεπιθύμητος στη περιοχή δεχόμενος σφοδρή επίθεση. Ειρωνεία των συμπτώσεων, ότι στη διυπουργική της Πέμπτης που ενέκρινε με fast trak  την επένδυση, παρούσα και με έγκριση ήταν η Υπουργός Τουρισμού όλγα Κεφαλογιάννη, της οποίας ο αείμνηστος πατέρας και από τους κορυφαίους πολιτικούς της Κρήτης, είχε χαρακτηρίσει την «επένδυση» ως το μεγαλύτερο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο πάνω στη Κρήτη τα τελευταία 30 χρόνια.
Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να δηλώσει ότι είναι κατά των επενδύσεων, ιδίως στη περιοχή της Σητείας , που είναι από τις πλέον καθυστερημένες σε ανάπτυξη. Αλλά έδώ μιλάμε για μία εταιρεία που επί 20 χρόνια «πρωταγωνιστεί» μαζί με παράγοντες της Εκκλησίας και της Μονής σε σωρεία διαδικασιών κάθε άλλο πα΄ρα διαφανών.
Μήπως λοιπόν αντί για πανηγυρισμούς γύρω από την έγκριση της επένδυσης με fast trak  και ταρατατζούμ  Υπουργών και τρικομματικών στελεχών, θα πρέπει να ξανασκεφτούν για ποια εταιρεία έβαλαν τις υπογραφές τους; H ΔΗ.ΜΑΡ ειδικότερα που προβάλλεται ως Αριστερά της ευθύνης τι έχει να πει για το θέμα, μήπως ο τοπικός βουλευτής της ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης  πρέπει να υποδείξει στον κ. Κουβέλη, ότι εδώ πρόκειται για επένδυση στα όρια ΕΟΖ και μάλιστα με αποικιοκρατικά παραχωρητήρια γης από την Μονή στην αμφιβόλου προελεύσεως «επενδυτική ετιαρία»; Αν σε κάποιους η υπόθεση του Βατοπεδίου , που ως σκάνδαλο παρέσυρε την κυβέρνηση Καραμανλή επιταχύνοντας την πτώση της με το «νόμιμο και ηθικό» δεν έγινε παράδειγμα προς αποφυγή, τότε να θυμούνται πως το «δις εξαμαρτείν…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου