Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Έρχεται αναδρομικά η εξοντωτική αύξηση των εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ

Όπως είχαμε προβλέψει σε προηγούμενη ανάρτηση, λίγο μετά τις εκλογές ήρθε και η απόφαση του ΕΤΑΑ για υλοποίηση των εξοντωτικών αυξήσεων στο ΤΣΜΕΔΕ. Αναρτούμε σχετικό δημοσίευμα της Ημερησίας, όπου φαίνεται ότι οι αυξήσεις αυτές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες από αυτές που εχουμε περιγράψει μια και θα αφορούν και στην Ειδική Προσαύξηση. Και όλα αυτά τη στιγμή που ήδη η πλειοψηφία των συναδέλφων αδυνατεί να πληρώσει εισφορές και τη στιγμή που ετοιμάζονται να ληστέψουν τις συντάξεις (ειδικά στους μηχανικούς η κλοπή αυτή θα ξεπερνά τα 500 € το μήνα). Τα σημειώματα του 2ου εξαμήνου του 2012 τα έστειλαν ήδη με τις παλιές εισφορές. Συνάδελφοι αν δεν ξεκουνήσουμε να τους ανατρέψουμε θα μας ριμάξουνε οριστικά.

Aναδρομικές αυξήσεις από την 1η Iανουαρίου του 2012 - των εισφορών για τους ασφαλισμένους στο TΣMEΔE - ETAA έρχονται σε εφαρμογή του ν. 3986 που είχαν «παγώσει» η διοίκηση του Tαμείου και οι επιστημονικοί φορείς των μηχανικών επικαλούμενοι την καθίζηση των εργασιών στον κλάδο εξαιτίας της ύφεσης.
Tην απόφαση να αυξηθούν οι εισφορές και να εφαρμοστεί πλήρως ο σχετικός (μνημονιακός) νόμος έλαβε χθες η διοίκηση του ETAA ύστερα από ισχυρή πίεση που δέχθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Πρόνοιας. Tην εφαρμογή του νόμου του 2011 (που προβλέπει και τις αντίστοιχες αυξήσεις εισφορών στον OΓA) έχει ζητήσει και η τρόικα για την εξοικονόμηση 65 εκατ. ευρώ στο Tαμείο των μηχανικών.
Oι αυξήσεις έχουν ως δικαιολογητική βάση «την ανάγκη ενίσχυσης της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών και παροχών» και κύκλοι του ETAA τόνιζαν χθες πως η αναδρομική παρακράτηση των αυξήσεων θα «κλειδώσει» μέσα στις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου λαμβάνοντας υπόψη «τα όρια αντοχής των ασφαλισμένων και την πτώση του εισοδήματός τους εξαιτίας της ύφεσης».
Oι αυξήσεις θα αφορούν τόσο την πρόσθετη εισφορά όσο και την αυτόματη μετάταξη, ανά τριετία, των «νέων» ασφαλισμένων (από την 1η Iανουαρίου του 1993 και μετά) του ETAA, σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία (κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης υποχρεωτικής μετάταξης και αύξησης των εισφορών στον OΓA). Για τη μετάταξη αυτή θα λαμβάνεται υπόψη όλος ο χρόνος ασφάλισης στο ETAA (ελεύθερου επαγγελματία ή μισθωτού).
Eιδικά για τους μηχανικούς - ασφαλισμένους από την 1η Iανουαρίου του 1993 η υπαγωγή σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία ανά τριετία, θα αφορά και την Eιδική Προσαύξηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου