Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Μπροστά στη νέα επιδρομή της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού


συσπειρωση αριστερων μηχανικων


Μπροστά στη νέα επιδρομή της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού
Όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο (τουλάχιστον σε όσους έχουν ακόμα το μυαλό τους στη θέση του και δε ζουν στην εικονική πραγματικότητα των media), η συγκυβέρνηση των πρόθυμων ετοιμάζεται γοργά για το νέο γύρο επιδρομής σε όσα δικαιώματα και κατακτήσεις έχουν απομείνει από τις προηγούμενες. Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, το βαρέλι δεν έχει πάτο, όσο τους αφήνουμε θα ρημάξουν τα πάντα. Όσο οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να μασάνε τα παραμύθια περί «ανάπτυξης», «επαναδιαπραγμάτευσης», «μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας», αυτοί θα προχωρούν ανενόχλητοι στο ξεπούλημα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, στη διαμόρφωση του "λευκού κινέζου" εργαζόμενου, με εμάς ως πρώτο δείγμα του.

Το μεγάλο κόλπο της αξιολόγησης και οι προσυνταξιοδοτικές απολύσεις
Είναι γνωστή η μνημονιακή δέσμευση για μείωση κατά 150.000 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2015. Οι χιλιάδες αυτές απομακρύνσεις (σε ένα σύνολο 450.000 εργαζομένων στη δημόσια διοίκηση, μια και οι ένστολοι εξαιρούνται), πρακτικά ένας στους τρεις εργαζομένους, προφανώς δε θα έρθουν με συνήθεις συνταξιοδοτήσεις. Απαιτούν δεκάδες χιλιάδες απολύσεων και μόνος τρόπος για να επιβληθούν είναι η χρήση μιας διαδικασίας «νομιμοποίησης» τους όπως η αξιολόγηση. Η αξιολόγηση έρχεται για να διχάσει και να διασπάσει τους εργαζόμενους ώστε να μη μπορέσουν να αντιδράσουν ενωτικά. Μόνιμοι εναντίον αορίστου, παλιοί εναντίον νέων, με ΑΣΕΠ ή χωρίς, με «προσόντα» ή άνευ, «άξιοι» και «ανάξιοι». Για να μη σχολιάσουμε τις αστειότητες περί τεστ πολλαπλών επιλογών να ρωτήσουμε ρητορικά: αν κριθούμε ως «ανάξιοι» και απολυθούμε θα καταργηθούν και όλες οι «ανάξιες» διοικητικές πράξεις και αποφάσεις που θα έχουμε πάρει ως τώρα? Άλλο ένα βήμα στη διαμόρφωση του δουλικού δημοσίου υπαλλήλου που τόσο έχουν ανάγκη για να στηρίζει τις άθλιες πολιτικές τους. Πιθανότερα θύματα προς σφαγή, όπως έδειξε και το πρόσφατο παρελθόν, οι συνάδελφοι που είναι κοντά στη σύνταξη, καθώς οι πρόθυμοι της ΔΗΜΑΡ, «αντιδρούν» στις απευθείας απολύσεις.

Η οριστική κατάργηση των υπολοίπων από τα δώρα
Τα υπόλοιπα των επιδομάτων χριστουγέννων, πάσχα και αδείας που έχουν περισσέψει (δηλαδή 1000 € μεικτά αντί 13ου και 14ου μισθού) είναι σίγουρο ότι καταργούνται πλήρως. Μια κίνηση τεράστιας κοινωνικής αδικίας δεδομένου ότι πλήττει περισσότερο αυτούς με χαμηλές αποδοχές (ο νεοδιόριστος υπάλληλος χάνει έτσι πάνω από το 10% των ετήσιων αποδοχών του) αλλά και με τεράστιο πολιτικό συμβολισμό. Η πλήρης κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο (και σχεδόν σίγουρα και των αντίστοιχων συντάξεων) ανοίγει το δρόμο για την πλήρη κατάργησή τους τόσο στον ιδιωτικό τομέα, όσο και στις υπόλοιπες συντάξεις. Όλοι θυμόμαστε τους «πανυγηρισμούς» των προηγούμενων κυβερνήσεων ότι «διέσωσαν» τα δώρα (για να περικόψουν βέβαια τελικά ακόμα παραπάνω τους κατώτατους μισθούς κατά 22%). Τώρα αφού περιέκοψαν τους μισθούς, θα καταργήσουν και τα δώρα σε όλους (μισθούς και συντάξεις). Εδώ είμαστε και περιμένετε το επόμενο πακέτο μέτρων να το δούμε. Επίσης κανείς μη θεωρεί δεδομένες τις υπόλοιπες αποδοχές αφού το κράτος απλούστατα αναπροσαρμόζοντας το βασικό μισθό του δημοσίου (επί του οποίου υπολογίζονται οι μισθοί ανά βαθμό και κατηγορία) μπορεί να οδηγήσει σε νέα μεγάλη μείωση. Ότι υπόλοιπο μισθού απομείνει θα είναι φυσικά μετά στο έλεος των απανωτών φορολογικών χαρατσιών.

Κλείσιμο και Αναδιοργάνωση Οργανισμών
Επόμενο δεδομένο, η μνημονιακή δέσμευση για κλείσιμο εκατοντάδων οργανισμών και φορέων του δημοσίου και η αναδιοργάνωση των υπολοίπων, ώστε να μειωθούν οι οργανικές τους μονάδες κατά τουλάχιστον 30%. Το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση οργανισμών, υπήρχε έτοιμο προεκλογικά και αποσύρθηκε προσωρινά αλλά θα επανέλθει σύντομα βελτιωμένο (απλά θα πρέπει να βολέψει πλέον και τους συνεταίρους της ΔΗΜΑΡ καθώς και να αναπροσαρμόσει τη σχέση μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ). Το κλείσιμο του ΟΕΚ και του ΟΕΕ και η άγνωστη ακόμα μοίρα των υπαλλήλων του, δείχνει τι περιμένει τους υπαλλήλους, αλλά και το πού στοχεύει η κίνηση αυτή. Στην εξαφάνιση όποιου κοινωνικού κράτους και κοινωνικών παροχών υπήρχαν.

Κλοπή Συντάξεων
Όσον αφορά το ασφαλιστικό των μηχανικών τα πράγματα επιδεινώνονται τραγικά. Πρώτον και σημαντικότερο, η περικοπή της δεύτερης σύνταξης κατά 35% τουλάχιστον. Θυμίζουμε ότι όλοι οι μηχανικοί έχουν δύο κύριες συντάξεις (ΚΣ ΤΣΜΕΔΕ και Ειδική Προσαύξηση ή ΚΣ ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο). Και για τις δύο αυτές συντάξεις έχουν καταβληθεί εισφορές επί τουλάχιστον 35 έτη και τώρα έρχονται οι ληστές να τις περικόψουν δραστικά. Αν συνυπολογιστούν και οι γενικές περικοπές (που θα ισχύσουν για όλες τις συντάξεις), οι συνταξιούχοι συνάδελφοι (και όλοι μας αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο) θα χάσουν πάνω από 600 € το μήνα. Ακολουθούν από κοντά οι περικοπές σε επικουρικά (ΤΕΑΔΥ ή επικουρικό ΤΣΜΕΔΕ) και σε εφάπαξ (Δημοσίου ή ΤΣΜΕΔΕ) πάνω από 20%. Να δούμε τώρα τι θα λένε οι φωστήρες του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ που με τη συναίνεση τους στον άθλιο Ν.3518/06 αύξησαν υπέρογκα τις εισφορές μας για να πηγαίνουν σήμερα υπέρ τοκογλύφων (μιας και θα πληρώνουμε μια ζωή εισφορές για μια σύνταξη που με νόμο θα είναι πετσοκομμένη).

Να ξαναπιάσουμε το νήμα των περσινών αγώνων
Όπως πέρυσι τον Οκτώβρη, έτσι και τώρα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα κινητοποιήσεις. Η απουσία του λαϊκού παράγοντα όλους αυτούς τους μήνες, επιτρέπει στη συμμορία των εταίρων της συγκυβέρνησης να κινούνται με άνεση. Με απεργίες αλλά κυρίως με καταλήψεις υπουργείων, δήμων και όλων των χώρων εργασίας πρέπει οι εργαζόμενοι να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας για να μην καταντήσουμε «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα». Η ΕΜΔΥΔΑΣ, οι Ομοσπονδίες, τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να πάρουν άμεσα πρωτοβουλίες. Καμία βελτίωση της θέσης των ΔΥ μηχανικών δε μπορεί να προκύψει χωρίς ευρύτερες ανατροπές. Να ανοίξει ο δρόμος ώστε  οι εργαζόμενοι και ο λαός να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους.
·         Ανυποχώρητοι αγώνες για να διώξουμε ΕΕ – ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις τους.
·         Να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση. Στάση πληρωμών σε δανειστές και κερδοσκόπους και διαγραφή του χρέους.
·         Να ακυρωθούν όλοι οι, κατ’ επιταγή του Μνημονίου, Νόμοι και Συμβάσεις.
·         Καμία θυσία για το ευρώ, ρήξη με την ΕΕ.
·         Άρνηση-ανυπακοή στην πληρωμή όλων των χαρατσιών.
·         Εθνικοποίηση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.
·         Κατάργηση όλων των συμβάσεων, νόμων, μνημονίων της τελευταίας διετίας.
·         Συμπόρευση με το αγωνιζόμενο κίνημα όλων των ργαζομένων και όχι με τις απαξιωμένες ηγεσίες των ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ.
·         Αντίθεση στο φασισμό και στους νεοναζί, υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων που συνθλίβονται.
·         Ούτε μια απόλυση εργαζομένου, όχι στην "αξιολόγηση".
·         Επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα αξιοπρέπειας που ίσχυαν πριν απ την επιδρομή με ομογενοποίηση αποδοχών.
·         Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και έργα σε όφελος της κοινωνίας και όχι σε όφελος τραπεζών και επενδυτών. Όχι στα ΣΔΙΤ, στις συμβάσεις παραχώρησης, στην κατάργηση των πολεοδομιών.
·         Όχι στο ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών (ρεύμα – νερό – συγκοινωνίες). Δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, συγκοινωνίες.
·         Να επιστραφούν τα κλεμμένα του ΤΣΜΕΔΕ, καμία αύξηση εισφορών. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
·         Υπεράσπιση της εργασίας, του αντικειμένου μας, των δημόσιων αγαθών, του περιβάλλοντος.
·         Συνεργασία με το υπόλοιπο κίνημα των εργαζομένων, με κινήσεις πολιτών, λαϊκές συνελεύσεις και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου