Τετάρτη, 2 Μαΐου 2012

Οι άνθρωποι της συσπείρωσης για τις εκλογές - 4

ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΩ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι εκλογές της 6ης Μαίου είναι ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές από τη μεταπολίτευση, ίσως και από τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Αυτές διεξάγονται σε περίοδο όπου το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα περνάει την μεγαλύτερη κρίση του από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

Σε διεθνές επίπεδο αυτή έχει εκδηλωθεί από το 2008 ,- χρονικό διάστημα Οκτωβρίου –Νοεμβρίου και ενώ σε πρώτη φάση φάνηκε ότι οι χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού απέφυγαν μία διεθνή χρηματιστηριακή κατάρρευση στην πραγματικότητα τα στοιχεία και οι αιτίες που την προκάλεσαν είναι ακόμα υπαρκτά.

Η υπέρβασή της -όπως και όλων των προηγούμενων- επιχειρείται να γίνει με την ανατροπή ενός συνόλου κοινωνικών κατακτήσεων των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων που δεν χαρίστηκαν αλλά κερδήθηκαν έπειτα από σκληρούς λαϊκούς και εργατικούς αγώνες όπου η ένταση και η έκταση της ταξικής πάλης ήταν ατό που καθόρισε το νικηφόρο αποτέλεσμά τους.

Στην Ελλάδα η κρίση μεταφέρθηκε με μία σχετική υστέρηση αλλά με πολύ μεγαλύτερη ένταση.

Η συνταγή για την το ξεπέρασμά της είναι η συνηθισμένη: Η διατήρηση και εκβάθυνση των βασικών σταθερών του νεοφιλελευθερισμού συνθλίβοντας τα λαϊκά και εργατικά στρώματα και πολώνοντας ακόμα περισσότερο προς τη μεριά της εργατικής τάξης τα μεσαία στρώματα καθώς και τα στρώματα της διανοητικής εργασίας με κυρίαρχη τάση την εξαφάνισή τους. Η στρατηγική επιλογή της Ελληνικής αστικής τάξης για την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αντιφατική ενσωμάτωσή της σε αυτή αποδείχθηκε πόσο λάθος ήταν για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Η κρίση μεταφέρθηκε ραγδαία και στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου , που υφίσταται τις επιπτώσεις της ανισόμετρης ανάπτυξης και της αντιφατικής ενσωμάτωσης του στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

Η κρίση αυτή στη Ελλάδα έφερε ανατροπές στο υπάρχον πολιτικό σύστημα τόσο στο συσχετισμό δυνάμεων σε πολιτικό επίπεδο , όσο και στο επίπεδο της ταξικής πάλης . Σε πολιτικό επίπεδο εκφράστηκε με την αποδιάρθρωση των παραδοσιακών κομματικών σχηματισμών ΠΑΣΟΚ -Ν.Δ. εκφραστών της στρατηγικής και των συμφερόντων της αστικής τάξης , που ήταν αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της έντασης της ταξικής πάλης.

Στο επίπεδο της ταξικής πάλης με τους πρωτοφανείς σε ένταση έκταση και μορφή αγώνες που έδωσαν οι εργαζόμενοι κάτω από ένα δυσμενές πεδίο καταστολής βιαιότητας διλλημάτων και εκβιασμών που εφαρμόζει και θέτει ακόμα και αυτή τη στιγμή η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της (ΜΜΕ) προκειμένου να περάσουν και να εφαρμόσουν ακόμα πιο σκληρά και δυσβάσταχτα μέτρα τον Ιούνιο, μέτρα που ήδη έχουν υπογράψει ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Κάτω από αυτό το πρίσμα και με βάση την πολιτική πρόταση και τον καθοριστικό σε μεγάλο βαθμό που έχει ρόλο που έχει παίξει σε όλες αυτές τις μάχες του τελευταίου διαστήματος η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πιστεύω ότι είναι η δύναμη που μπορεί να παίξει επίσης καθοριστικό ρόλο και το επόμενο χρονικό διάστημα και να ταράξει τα νερά ακόμα και μέσα στη βουλή.

Γιατί σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις που επιμένουν στο δρόμο του απομονωτισμού και της καταγγελειολογίας αποστρεφόμενες κάθε εκρηκτική καμπή του κινήματος ή με άλλες που καλλιεργούν αυταπάτες για λύση μέσα στη ΕΕ και ΟΝΕ καθώς και για την αλλαγή συσχετισμών μέσα στην ΕΕ ΟΝΕ (βλέπε ΟΡΛΑΝ σοσιαλδημοκρατία) έχει πρόταση ανατροπής.

Ως προς την πολιτική πρόταση που κατά τη γνώμη μου είναι μία πρόταση που πρέπει να επεξεργαστεί και να προτάξει ολόκληρη η αριστερά, γιατί πιστεύω ότι είναι μία ξεκάθαρη πολιτική πρόταση για το σήμερα και όχι για τη «Δευτέρα παρουσία» και θέτει με εμφατικό και αδιαπραγμάτευτο τρόπο την ΡΗΞΗ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε. που κατά τη γνώμη μου είναι μία κομβική και αδιαπραγμάτευτη θέση που πρέπει να έχει μία αριστερή πολιτική σήμερα για να μπορέσει να φέρει την ανατροπή στην αστική πολιτική και στο προσκήνιο του εργαζόμενους.

Κι αυτό γιατί το εγχείρημα ΕΕ και της ΟΝΕ δεν δημιουργήθηκε για τους εργαζόμενους. Είναι εξ’ ορισμού το πιο φιλόδοξο εγχείρημα των αστικών τάξεων της Ευρώπης προσπαθώντας να φτιάξουν ένα δυνατό Ιμπεριαλιστικό μπλόκ.

Η πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμπυκνώνεται στα παρακάτω σημεία που τα θεωρώ κομβικά:

Ρήξη με την ΕΕ-ΟΝΕ

Στάση πληρωμών διαγραφή του χρέους και εθνικό νόμισμα

Εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων παραγωγικών μονάδων

Επιβολή ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων για να αποφευχθεί η φυγή τους στο εξωτερικό

Δραστική φορολόγηση του κεφαλαίου και των εύπορων εισοδηματικά στρωμάτων με περιστολή της φοροδιαφυγής και της εισφοροαποφύγής.

Ελεγχόμενη διολίσθηση της ισοτιμίας του νομίσματος έτσι ώστε να διευκολυνθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα σε συνδυασμό με ένα σύστημα ελέγχου των τιμών

Εν κατακλείδι η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ ώστε να μπεί στη βουλή είναι ψήφος που μπορεί να ταράξει τα νερά να τους χαλάσει το συσχετισμό και να μετατοπίσει το τοπίο προς τα αριστερά.

Είναι ψήφος αγώνων και προοπτικής

ΜΠΑΛΑΤΣΑ ΙΩΑΝΝΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Α’ ΑΘΗΝΑΣ

ΜΕΛΟΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ

ΜΕΛΟΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου