Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Απόφαση Γενικού Συμβουλίου ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ - Στάση εργασίας την Παρασκευή


Αναρτούμε την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ (που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα). Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ καλεί επίσης αύριο Παρασκευή 3/2 στάση εργασίας από τις 11πμ και μετά και στην Αθήνα σε συμμετοχή στην Παντεχνική Συγκέντρωση στις 11:30πμ στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου) μαζί με τα σωματεία, τους συλλόγους μηχανικών και το ΤΕΕ. Η συσπείρωση πρότεινε απεργία αυτή τη μέρα αλλά μειοψήφησε. Η παρακάτω απόφαση ενσωμάτωσε κάποιες από τις παρατηρήσεις αλλά όχι το σύνολο  και ως εκ τούτου ψηφίσαμε λευκό.

Αθήνα, 23 / 1 / 2012
Αρ. Πρωτ. : 6329
Απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ
και του Γενικού Συμβουλίου (24/1/2012)
Συνάδελφοι,

Η αγριότητα των μέτρων που εδώ και δύο περίπου χρόνια βιώνουμε μέσα από αλλεπάλληλα κύματα κυβερνητικών αποφάσεων, σε πλήρη υποταγή των μνημονιακών δεσμεύσεων της τρόϊκας και όλων των συνοδοιπόρων τους ξένων και ντόπιων, όχι μόνο συνεχίζεται αλλά αυξάνεται και επεκτείνεται και από την νέα κυβερνητική τρικομματική σύνθεση με την συμμετοχή μάλιστα και της Ακροδεξιάς και τον διορισμένο τραπεζίτη πρωθυπουργό.
Η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, εργαζόμενοι Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, συνταξιούχοι, μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες, αγρότες και το σύνολο της νεολαίας, κάθε μέρα και περισσότερο πτωχεύει, ενώ από την άλλη τραπεζίτες, χρηματιστικό κεφάλαιο και μεγάλοι επιχειρηματίες και παράγοντες του πλούτου, που χρόνια απομυζούν το Δημόσιο και τους εργαζόμενους, καρπώνονται κάθε είδους παροχές και διευκολύνσεις, διαπλεκόμενοι με το πολιτικό σύστημα, μόνιμοι φοροκλέφτες και καταπατητές κάθε έννοιας νομιμότητας, πλουτίζουν ασύστολα στις πλάτες μας.
Σ΄ αυτό το πρωτόγνωρο τοπίο, που πριν δύο-τρία χρόνια, θα φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας και στον πλέον καχύποπτο πολίτη αυτής της χώρας, γίνεται πια συνείδηση σ΄ ολοένα και μεγαλύτερα στρώματα της κοινωνίας καθώς και στους συνδικαλιστικούς φορείς που τα εκφράζουν, ότι ο κεντρικός στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος, από το να ανατραπεί αυτή η πολιτική, η Κυβέρνηση και όσοι την στηρίζουν, να φύγει η τρόϊκα και τα μνημόνιά τους και να γίνουν άμεσα εκλογές που αποτελούν τη μόνη δημοκρατική εγγύηση για διέξοδο της χώρας από την κρίση.
Χωρίς να απεμπολούμε τα Κλαδικά μας αιτήματα, στην παρούσα φάση, απαιτείται η ανάδειξη των μεγάλων γενικών αιτημάτων που αφορούν στο σύνολο των εργαζομένων, ώστε να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο η προσπάθεια ανάπτυξης ενός μεγάλου, μαζικού και πλατιού μετώπου του κόσμου της εργασίας, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Αυτό το μεγάλο, πλατύ και μαζικό μέτωπο της πλειοψηφίας των εργαζομένων και όχι μόνο, πρέπει να στοχεύει στους παρακάτω κεντρικούς άξονες, κοινό τόπο για όλους και συγκεκριμένα :
  • Ενάντια στην εργασιακή ανασφάλεια, τις εφεδρείες, τις απολύσεις, την ανεργία και την κατάργηση κάθε εργασιακού δικαιώματος, διεκδικούμε :
Καμία απόλυση εργαζομένου άμεση ή έμμεση (εφεδρεία, μείωση ημερών και ωρών εργασίας κ.λ.π.) και κατάργηση των ρυθμίσεων που διέλυσαν τα εργασιακά δικαιώματα. Όχι στην άρση της Μονιμότητας, η οποία διασφαλίζει το Δημόσιο Συμφέρον παρεμβαίνοντας ως θεμαφύλακας σε πάσης φύσης εξωτερικές παρεμβάσεις.
  • Ενάντια στην επίθεση στο εισόδημά μας, του οποίου οι απώλειες μέχρι σήμερα φθάνουν στο 50% με περικοπές στους μισθούς, κατάργηση των επιδομάτων, φόρους και χαράτσια έκτακτα και μόνιμα που δεν έχουν τέλος, διεκδικούμε :
Κατάργηση στη πράξη του Ν. 4024/11, καμιά παραπέρα μείωση του εισοδήματός μας και αναπλήρωση των αποδοχών που μας έχουν περικοπεί.
Τέλος στα έκτακτα και μόνιμα χαράτσια που μας επιβάλλουν γιατί δεν τα οφείλουμε, δεν έχουμε και δεν θέλουμε να τα πληρώσουμε, διότι δεν ευθυνόμαστε για ένα χρέος που δημιουργήθηκε ερήμην μας και κάτω από αδιαφανείς και προσχεδιασμένες διαδικασίες.
  • Ενάντια στην συνεχή συρρίκνωση και ουσιαστικά διάλυση του Δημόσιου τομέα, τη διευρυνόμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων του στον ιδιωτικό τομέα και το ξεπούλημα κάθε μορφής δημόσιας περιουσίας, διεκδικούμε :
Δημόσιο τομέα, σύγχρονα οργανωμένο και παραγωγικό, που να καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας με προτεραιότητα στα δημόσια αγαθά, όπως η παιδεία, υγεία, υποδομές, κοινωνικές παροχές, συγκοινωνίες, ενέργεια, περιβάλλον κλπ.
  • Ενάντια στην αποδόμηση της κοινωνικής ασφάλισης, τη νέα μεγάλη ληστεία των αποθεματικών των Ταμείων με το κούρεμα των Ομολόγων και τις δυσβάστακτες αυξήσεις των εισφορών, την εγκατάλειψη των ασφαλιστικών Ταμείων, τους διαδοχικούς νόμους που καταδικάζουν τους εργαζόμενους σε συντάξεις-βοηθήματα στα βαθιά γεράματα και παράλληλα τις καταργήσεις παροχών υγείας, διεκδικούμε :
Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, στήριξη των Ταμείων, επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών τους. Συντάξεις αξιοπρεπούς διαβίωσης και πλήρεις παροχές υγείας και εφάπαξ για όλους τους ασφαλισμένους, χωρίς κανένα κούρεμα των αποθεματικών των ταμείων.
Τα παραπάνω αποτελούν το απαραίτητο ενωτικό πλαίσιο που αγκαλιάζει και καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στη χώρα μας και η επιτυχία στην διεκδίκησή του, προϋποθέτει την ανατροπή της σημερινής άδικης, ανάλγητης και βαθιά ταξικής κυβερνητικής πολιτικής.
Συνάδελφοι,
Για να υπηρετηθεί ο στόχος που θέσαμε παραπάνω, πρέπει να συνυπάρξουν οι παρακάτω απαραίτητες προϋποθέσεις :
α) Μεγιστοποίηση της πίεσης στις δύο τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ) να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνοντας τις ιστορικές τους ευθύνες, για να υπηρετήσουν και να στηρίξουν ένα πλατύ και μαζικό ενωτικό μέτωπο των εργαζομένων ανάλογο και αντίστοιχο με την σκληρότητα και το μέγεθος της Κυβερνητικής επίθεσης
β) Συντονισμό των αγωνιστικών δράσεων της Ομοσπονδίας με άλλες μεγάλες Ομοσπονδίες και Α΄ βάθμια Σωματεία του Δημοσίου (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΟΕΝΓΕ κ.λ.π.), προκειμένου να διευρυνθεί το μέτωπο να γίνει πιο μαζικό και αποτελεσματικό.
γ) Αντίστοιχες προσπάθειες συντονισμού πρέπει να γίνουν και προς την κατεύθυνση του ΤΕΕ και των Φορέων των Μηχανικών. Παρά τις δυσκολίες και τις αντιθέσεις που υπάρχουν εμείς πρέπει να συνεχίσουμε με υπομονή και επιμονή την προσπάθειά μας για συνεργασία, χωρίς όμως να επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να τρωθεί το κύρος της ΕΜΔΥΔΑΣ και τα συμφέροντα και η αξιοπρέπεια των Μηχανικών μελών μας.
δ) Καλά σχεδιασμένο και οργανωμένο πλαίσιο αγωνιστικών δράσεων, που θα περιλαμβάνουν : απεργίες, στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της χώρας, καθώς και κάθε άλλη μορφή που θα αποδειχτεί χρήσιμη και αποτελεσματική για την επιτυχία του στόχου, όπως επίσης και κάθε προσπάθεια που απαιτείται για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία.
Στην κατεύθυνση αυτή το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας είναι ανοιχτό σε κάθε πρόταση που θα κατατεθεί στο Γενικό Συμβούλιο, στις Γ.Σ. των Α΄βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ, στις περιοδείες κ.λ.π και θα εμπλουτίζει το αγωνιστικό μας οπλοστάσιο.
Συνάδελφοι καταλήγοντας, αφού συνοπτικά περιγράψαμε τις συνθήκες, το πλαίσιο και την επιτακτική ανάγκη να ορθώσουμε ένα πλατύ, ενωτικό και μαζικό μέτωπο πολύμορφου αγώνα, προτείνουμε κατ΄ αρχάς για τον Φεβρουάριο κάποιες δράσεις, εκτιμώντας ότι στην πορεία θα εμπλουτιστούν και με άλλες που θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των εργαζομένων και θα είναι αποτελεσματικές :
  1. 4ωρη Πανελλαδική Στάση Εργασίας και συμμετοχή στην Παντεχνική κινητοποίηση που έχει οριστεί για τις 3 Φεβρουαρίου.
2. Συμμετοχή στην επικείμενη Γενική Απεργία που πρόκειται να αποφασιστεί από ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ, για τον Φεβρουάριο.
Παραμένει η δυνατότητα στο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, για απόφαση απεργιακής κινητοποίησης του Κλάδου από κοινού με άλλες Ομοσπονδίες και Σωματεία.
  1. Γενικές συνελεύσεις όλων των Α΄βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ, ή όπου κριθεί δόκιμο, περιοδείες και συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα επαφή και συνεργασία σε τοπικό επίπεδο σε κάθε χώρο ευθύνης των Α΄βάθμιων ΕΜΔΥΔΑΣ, με τους αντίστοιχους Φορείς που σε κεντρικό επίπεδο είμαστε σε συνεργασία με στόχο τον συντονισμό της δράσης τους.
  2. Σχεδιασμός για απεργία-αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα σε τομείς που θα κριθεί ότι πιέζουν την Κυβέρνηση, με την προϋπόθεση ότι θα συμμετάσχουν και οι άλλοι Φορείς των Μηχανικών για να έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και αποτελεσματικότητα η δράση.
  3. Ολοκλήρωση των προσφυγών που αφορούν στον Ν. 4024/11 και έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς και κάθε άλλης νομικής ενέργειας, με ταυτόχρονη ενημέρωση του συνόλου του Κλάδου προκειμένου να ενταχθούν στις προσφυγές και όσοι άλλοι Μηχανικοί το επιθυμούν.
  4. Οργάνωση συγκεκριμένων δράσεων, αν εκτιμηθεί και αγωνιστικών, για τη διεκδίκηση των δύο Κλαδικών μας στόχων στην παρούσα φάση που αφορούν :
α) στην διατήρηση του 6‰
β) στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας από την ημερομηνία απόκτησης της άδειας άσκησης επαγγέλματος.
  1. Κινητοποιήσεις η μορφή των οποίων θα συναποφασιστεί με όλους τους Φορείς των Μηχανικών και με στόχο την διασφάλιση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ καθώς και την απόσυρση των ρυθμίσεων του Μεσοπρόθεσμου με τις οποίες επιβάλλονται δυσβάστακτες αυξήσεις στις εισφορές.
  2. Εισήγηση προς το συντονιστικό των Ομοσπονδιών και των Α΄βάθμιων Σωματείων για την από κοινού πρόταση προς ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ για εξαγγελία και διοργάνωση εβδομαδιαίας γενικής πολιτικής απεργίας για την επόμενη περίοδο προκειμένου να καταδειχθεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η αντίθεση του συνόλου των εργαζομένων της χώρας στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική και η αταλάντευτη απόφασή τους για την ανατροπή της.
Συνάδελφοι, τώρα είναι η ώρα του αγώνα όλων, για την επιβίωσή μας, την αξιοπρέπειά μας και την παρακαταθήκη που οφείλουμε να αφήσουμε στις επόμενες γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου