Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η Τράπεζα Αττικής χρηματοδοτεί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Αναδημοσιεύουμε από το DealNews άρθρο που προσθέτει μια ενδιαφέρουσα οπτική στη διαχρονική συναλλαγή ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και παρατρεχάμενων τους, με το ΤΣΜΕΔΕ και τις θέσεις ευθύνης σε αυτό.

Πώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ξεδίψασαν από… κλειστές τραπεζικές κάνουλες

Την ώρα που οι τράπεζες κλείνουν τη στρόφιγγα των χρηματοδοτήσεων, φοβούμενοι το άγνωστο οικονομικά μέλλον, τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, ψάχνουν απεγνωσμένα τρόπο να αναζωογονήσουν τα ήδη υπερχρεωμένα ταμεία τους, καταφεύγοντας στη λύση των δανείων.
Πώς ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ξεδίψασαν από… κλειστές τραπεζικές κάνουλες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εξασφάλισαν το καλύτερο δανειακό deal ύψους 3 εκατ. ευρώ μέχρι το 2017 προκειμένου να καλύψουν τις «μαύρες τρύπες» τους.
Τα δύο κόμματα φαίνεται πως έχουν χάσει την αξιοπιστία τους και στην τραπεζική κοινότητα και κυρίως στις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Marfin και Πειραιώς αφού χρωστάνε συνολικά 290 εκατ. ευρώ. Για το λόγο αυτό βρήκαν σανίδα σωτηρίας στην Τράπεζα Αττικής.
Δεν είναι μόνο ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έχουν προεισπράξει μέρος των κονδυλίων που «δικαιούνται» έως το 2014, βάζοντας ως εγγύηση τα χρήματα που καλύπτουν τη χρηματοδότηση τους μέχρι τότε, αλλά και το ότι έχουν λάβει τα ποσά με βάση τα σημερινά ποσοστά που είχαν στις τελευταίες εκλογές του 2009: Το ΠΑΣΟΚ με βάση το 43% και η Ν.Δ. το 33%.
Για την ιστορία, το Β' τρίμηνο του 2011 το ΠΑΣΟΚ έλαβε περίπου 5,5 εκ ευρώ και η ΝΔ περίπου 4,2 εκ ευρώ.
Ενα εξίσου ενδιαφέρον παρασκήνιο, το οποίο διηγούνται βουλευτές, έχει να κάνει με την επιλογή της τράπεζας Αττικής. Τον έλεγχο της τράπεζας έχουν οι Μηχανικοί, πολλά από τα αποθεματικά του ταμείου των οποίων είναι τοποθετημένα εκεί. Ως εκ τούτου, παραδοσιακά πρόεδρος του Δ.Σ. εκλέγεται από το Τεχνικό Επιμελητήριο. Φαίνεται λοιπόν ότι, η υποστηριζόμενη από τη Νέα Δημοκρατία, ΔΑΚΕ Μηχανικών (ΔΚΜ-Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών) αναγκάστηκε να συναινέσει στην ανανέωση της θητείας του «πράσινου» προέδρου του ΤΣΜΕΔΕ και πολιτικού μηχανικού κ. Ιωάννη Γαμβρίλη (προέδρου του Δ.Σ. και εντεταλμένου συμβούλου της τράπεζας Αττικής), ως αντάλλαγμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων προκειμένου να συναινέσει στη χρηματοδότηση των δύο μεγάλων κομμάτων.

Σε ανακοίνωση της χθες η Attica Bank παραδέχεται ουσιαστικά ότι χρηματοδότησε τα δύο μεγάλα κόμματα τα οποία θεωρεί... φερέγγυους πιστωτές. Οπως αναφέρει η τράπεζα «από τη φύση της οφείλει προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, του νομικού προσώπου αυτής και των Μετόχων, να χορηγεί δάνεια σε όλους όσοι θεωρούνται και είναι φερέγγυοι και παρέχουν τις προβλεπόμενες από τον Νόμο και απαιτούμενες κατά την πάγια τραπεζική πρακτική εγγυήσεις και εξασφαλίσεις εμπρόθεσμης και καλής αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνουν».
Σημειωτέον ότι η κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων ΔΕΝ υπόκειται σε φόρο.
Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι τακτική χρηματοδότηση δικαιούνται με βάση το νόμο:
• Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, που εκπροσωπούνται στη Βουλή με βουλευτές εκλεγμένους στις γενικές βουλευτικές εκλογές από τους συνδυασμούς του ίδιου κόμματος ή συνασπισμού.
• Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, από τους συνδυασμούς των οποίων έχουν εκλεγεί αντιπρόσωποι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
• Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, τα οποία στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές είχαν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς, τουλάχιστον, στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκεντρώσει αριθμό ψήφων, τουλάχιστον, ίσο με το ένα κόμμα πέντε τοις εκατό (1.5%) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων της επικράτειας.
Επίσης, ας το κρατήσουμε για το μέλλον: Το ποσό κρατικής χρηματοδότησης, το οποίο δικαιούται συνασπισμός, κατανέμεται μεταξύ των κομμάτων που τον απαρτίζουν με βάση τη μεταξύ τους συμφωνία. Η συμφωνία γνωστοποιείται στον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης μέσα σε ένα (1) μήνα από τη διεξαγωγή των εκλογών.
Αν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, το ποσό κατανέμεται ισόποσα μεταξύ των κομμάτων που τον απαρτίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου