Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Οι δικηγόροι ανησυχούν για το ταμείο τους, Εμείς????

Τα χρηματικά αποθέματα του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), που είναι κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά έχουν πλήρη άγνοια για το πού έχουν επενδυθεί, αναζητούν εναγωνίως οι δικηγόροι.
  Ακόμη αναπάντητο παραμένει, αν και έχει περάσει ένας μήνας από την επίσημη υποβολή του, το έγγραφο αίτημα του αντιπροέδρου του ΕΤΑΑ Δ. Παξινού προς τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, προκειμένου να τον ενημερώσει για την τύχη και την πορεία των χρηματικών διαθεσίμων των ασφαλιστικών οργανισμών.
Το έγγραφο εστάλη στις 18 Ιουλίου 2011 και αποτυπώνει την ανησυχία του νομικού κόσμου, με δεδομένη την άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας και τις μεγάλες πιέσεις για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, για τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος και κυρίως εάν έχουν επενδυθεί σε κρατικά ομόλογα.
«Οφείλουμε να γρηγορούμε και να αναζητήσουμε τυχόν ευθύνες πάσης φύσεως από όσους διαχειρίζονται χρήματα τρίτων, δηλαδή των ασφαλισμένων μας» δηλώνει στην «Κ.Ε.» ο κ. Παξινός, παραπέμποντας στην κατάρρευση του ΝΑΤ, του πάλαι ποτέ υγιέστερου ταμείου.
«Η διαχείριση συνεπή οικογενειάρχη πρέπει να αποδεικνύεται σε κάθε φάση, με ενημέρωση των διοικήσεων των ταμείων, που και αυτά διαχειρίζονται χρήματα των ασφαλισμένων των επιστημονικών φορέων που συνυπάρχουν στο ΕΤΑΑ. Αποτελεί δικαίωμά μας, και αντίστοιχη υποχρέωση της Τράπεζας της Ελλάδος, να ελέγξουμε τον τρόπο διαχείρισης».
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αποδίδει σήμερα για τα χρηματικά αποθεματικά που διαχειρίζεται επιτόκια περίπου 3,5%, ενώ οι προθεσμιακές καταθέσεις στις τράπεζες κυμαίνονται αυτή την εποχή μεταξύ 6 και 6,5%. Την ίδια στιγμή, απαγορεύεται στις διοικήσεις των οργανισμών να επενδύουν σε προθεσμιακές καταθέσεις περισσότερο από το 5% του αποθεματικού.
Πάντως, ο κίνδυνος να οδηγηθούν και τα λεγόμενα ευγενή ταμεία σε χρεοκοπία είναι ορατός. Ηδη, σε εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, οι δικηγόροι καλούνται να καταβάλλουν αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες, όπως εκτιμούν, όχι μόνον δεν θα συμβάλουν στην ενδυνάμωση του ΕΤΑΑ αλλά είναι πιθανό να προκαλέσουν σημαντική οικονομική ζημιά, με απροσδιόριστες συνέπειες για την επιβίωσή του, αν λάβει κανείς υπόψη ότι οι νέοι κυρίως δικηγόροι δεν είναι σε θέση να καταβάλουν τις εισφορές.
Στην επιστολή του αντιπροέδρου του ΕΤΑΑ (δικηγόροι,γιατροί, μηχανικοί, φαρμακοποιοί) αναφέρεται:
«Τα χρηματικά διαθέσιμα των ασφαλιστικών οργανισμών, συνεπώς και του ΕΤΑΑ, είναι υποχρεωτικά κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία και τα διαχειρίζεται κατά την κρίση της. Δεν μπορούμε να αποκρύψουμε τη μεγάλη ανησυχία που μας διακατέχει σχετικά με την τύχη των χρημάτων των ασφαλισμένων μας ενόψει της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα και της πιθανολογούμενης ή κατά άλλους βέβαιης στο μέλλον διευθέτησης του δημόσιου χρέους. Η ανησυχία μας δε αυτή επεκτείνεται από το γεγονός ότι έχουμε πλήρη άγνοια σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των χρηματικών ποσών των ασφαλιστικών μας οργανισμών.
»Επειδή, αξιότιμε κ. Διοικητά, έχουμε γίνει δέκτες έντονων αιτημάτων εκ μέρους μεμονωμένων ασφαλισμένων, όσο και συνδικαλιστικών οργανώσεων ασφαλισμένων στους τομείς αρμοδιότητας της διοικούσας επιτροπής νομικών του ΕΤΑΑ, να τους ενημερώσουμε πού βρίσκονται επενδεδυμένα τα χρήματα, χωρίς να είμαστε σε θέση να τους παράσχουμε καμία πληροφόρηση, σας παρακαλούμε να διατάξετε τις υπηρεσίες της Τράπεζας να μας παράσχουν λεπτομερή σχετική ενημέρωση για το πού είναι επενδεδυμένα, ιδίως δε εάν έχουν επενδυθεί σε κρατικά ομόλογα και σε ποιο ύψος ανέρχονται οι τυχόν επενδύσεις σε αυτά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου