Τρίτη 26 Απριλίου 2011

«Οι μελετητικές εταιρείες συμβούλευαν υπουργούς και περιφερειάρχες»

Αναδημοσιεύουμε από την "Κ.Ε."

Λογάριαζαν χωρίς... την Κερατέα όσοι δημιούργησαν το αδιέξοδο για τα σκουπίδια, υποστηρίζει ο τέως δήμαρχος Κερατέας Σταύρος Ιατρού σε δηλώσεις του στην «Κ.Ε.».
Ο λόγος του καταγγελτικός, επιχειρεί μια «ακτινογραφία» των αιτίων που, κατά την άποψή του, οδήγησαν στον ξεσηκωμό των κατοίκων. «Στελέχη των εταιρειών που πραγματοποίησαν τις μελέτες της Κερατέας ήταν στο παρελθόν ή εξακολουθούν να είναι σύμβουλοι άτυποι ή θεσμοθετημένοι υπουργών και φορέων που εποπτεύουν το έργο» υποστηρίζει.
«Το αδιέξοδο που προέκυψε ήταν αναμενόμενο και οφείλεται στον λανθασμένο και φωτογραφικό σχεδιασμό. Μέρος ευθύνης φέρουν οι τρεις μελετητικές εταιρείες ΕΠΕΜ-ENVIROPLAN-Φραντζής Γ., οι οποίες έχουν μονοπωλήσει σ'όλη την Ελλάδα τις μελέτες και ταυτόχρονα είναι στενοί συνομιλητές υπουργών και Περιφερειαρχών. Επέλεξαν αρχαιολογικό χώρο στην Κερατέα, ενώ γνώριζαν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, καθώς και συγκεκριμένες μεθόδους -βιοξήρανση- που εξυπηρετεί συγκεκριμένα μονοπώλια» τονίζει.
«Θεωρώ ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησαν ο κ. Ραγκούσης, η κ. Τζάκρη και ο κ. Λιακόπουλος κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών δεν ήταν δικά τους αλλά συμβουλές και non papers των στενών συνομιλητών τους. Ειδικά η σκληρή στάση της υφυπουργού Εσωτερικών Θ. Τζάκρη κατά της Κερατέας γνωρίζω ότι οφείλεται σε "συμβουλευτικού" χαρακτήρα συνομιλίες με τον κ. Μαυρόπουλο της εταιρείας ΕΠΕΜ. Ομως διευκρινίζω ότι:
*Το Ειρηνοδικείο Λαυρίου με την 199/28.12.2008 απόφασή απέδειξε ότι το έργο είναι παράνομο λόγω εκκρεμοτήτων με τις απαλλοτριώσεις και τα αρχαία. Εκκρεμούν ακόμη 3 προσφυγές στο ΣτΕ.
*Η ποσότητα απορριμμάτων για Κερατέα-Γραμματικό είναι 370 χιλιάδες τόνοι ετησίως για τον κάθε χώρο και όχι 120 χιλιάδες. Οι ποσότητες είναι τεράστιες και αφορούν διαχείριση απορριμμάτων μεγάλων περιφερειών και όχι μόνο των δικών μας.
*Ο ΧΑΔΑ Κερατέας έκλεισε τον περασμένο Δεκέμβρη. Ο δήμος είχε ζητήσει από τον ΕΣΔΚΝΑ εγγράφως από το 2007 να κλείσει τη χωματερή. Αίτημα που δεν γινόταν δεκτό προκειμένου να δεχτούμε τον ΧΥΤΑ.
*Ουδέποτε από το 1996 έγινε διάλογος ανάμεσα στην Κερατέα και την πολιτεία. Την περίοδο 1996-2001 ο νόμος όριζε υπεύθυνες για τον σχεδιασμό τις νομαρχίες. Η νομαρχία Ανατολικής Αττικής ήταν η μόνη που υπέβαλε σχέδια.
*Η δημιουργία ΧΥΤΑ στην Κερατέα δεν είναι νόμος του κράτους. Ούτε ο ΠΕΣΔΑ. Νόμος είναι η επιλογή έξι περιοχών στην Αττική για Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων. Το τι θα γίνει σε κάθε περιοχή -ΧΥΤΑ, εργοστάσιο- ορίζεται με διοικητικές αποφάσεις. Αυτές έχουμε προσβάλει και εκκρεμούν δικαστικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου