Πέμπτη, 28 Απριλίου 2011

Από Σεπτέμβριο 40ωρο, ενιαίο μισθολόγιο και απογευματινή εργασία στο Δημόσιο

Αναδημοσιεύουμε από το TVXS και την Ελευθεροτυπία 
Κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση το σχέδιο νόμου για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στη δημοσιότητα το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του νόμου. Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση σχεδιάζει από το φθινόπωρο να τροποποιήσει το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων, μετατρέποντάς τους από υπαλλήλους του κάθε υπουργείου σε υπαλλήλους του κράτους στα πρότυπα της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε  στο mega η απογευματινή λειτουργία θα είναι υποχρεωτική για τους εργαζόμενους. Εξετάζεται συγκεκριμένα να εργάζονται τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης με μείωση του ωραρίου την Παρασκευή που είναι σχετικά “νεκρή” μέρα, για το Δημόσιο πάντα.
Πρόσθεσε ότι το 40ωρο στο Δημόσιο είναι απόφαση της κυβέρνησης, θα γίνει χωρίς αύξηση μισθών και αυτή η μισή ώρα παραπάνω εργασίας την ημέρα θα ισοδυναμεί με πρόσληψη 45.000 ατόμων.
Όσον αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο, δήλωσε πως θα θεσμοθετηθεί και θα ψηφισθεί μέσα στο καλοκαίρι, ενώ θα έχει μπει σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων η αύξηση των ωρών εργασίας για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, από 37,5 σε 40. Σχετικά με τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που προωθούνται από την κυβέρνηση, ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρθηκε στο νέο πειθαρχικό δίκαιο στους δημόσιους υπαλλήλους, που αυστηροποιείται, με κύριο χαρακτηριστικό την απομάκρυνση των συνδικαλιστών από τα πειθαρχικά συμβούλια, αλλά και στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί τον προσεχή Ιούνιο. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τις μετατάξεις του προσωπικού, αλλά και στις προσλήψεις, με την πιστή εφαρμογή του κανόνα «ένα προς πέντε».
Το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης των πολιτών από τις δημόσιες υπηρεσίες, σύστημα με το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά πως θα επέλθει μείωση του κόστους κατά 25%. Σχετικά με την ολοκλήρωση της εφαρμογής της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης υποστήριξε πως ο στόχος είναι εντός των επόμενων μηνών να γίνει με πολύ συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο καθημερινό βίωμα των πολιτών.
Ορισμένες από τις βασικές αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, είναι η ηλεκτρονική υπογραφή σε ηλεκτρονικό έγγραφο και η καθιέρωση δυνατότητας ηλεκτρονικών συναλλαγών με φορείς του Δημοσίου και ανεξαρτήτως της ιδιότητας του πολίτη ή της επιχείρησης ως δικαιούχου ή οφειλέτη. Επιπλέον, θεσπίζεται η υποχρέωση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για τους φορείς του δημόσιου τομέα και του δικαιώματος ηλεκτρονικής επικοινωνίας και συναλλαγής με το Δημόσιο για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ακόμη, δίδεται η δυνατότητα φυσικών και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου να υποβάλλουν με ηλεκτρονικό τρόπο αιτήσεις, δηλώσεις κ.λπ., καθώς και προσφορές για συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση σχεδιάζει από το φθινόπωρο να τροποποιήσει το καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων. Ειδικότερα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εξετάζει τη μετατροπή όλων των δημοσίων υπαλλήλων από υπαλλήλους κάθε υπουργείου, όπως συμβαίνει σήμερα, σε υπαλλήλους του Κράτους, υπαγόμενους σ΄ ένα κεντρικό φορέα. Βασικό μοντέλο για την νέα αρχιτεκτονική του Δημοσίου αποτελεί το μοντέλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου όλοι οι «ευρωϋπάλληλοι» ανήκουν σε μία διεύθυνση και το εργασιακό καθεστώς είναι γι όλους το ίδιο ανάλογα βέβαια τα προσόντα και τις ικανότητές τους.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που σχεδιάζει το υπουργείο, η υπαγωγή θα αφορά κατ΄ αρχήν στους δημόσιους υπάλλήλους του στενού δημόσιου τομέα και εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν όλοι είτε στο υπουργείο Εσωτερικών και απ΄εκεί να διατίθενται στα υπουργεία είτε σε μια Δημόσια Αρχή που θα ιδρυθεί. Όσον αφορά στους νεοπροσλαμβανόμενους εξετάζεται οι προκηρύξεις για κάθε θέση να μην γίνονται όπως τώρα από τα υπουργεία αλλά από τον Ενιαίο Φορέα και πάντα μέσω ΑΣΕΠ.
Σημειώνεται πως από την εν λόγω ρύθμιση εξαιρούνται οι ένστολοι δημόσιοι υπάλληλοι των υπουργείων Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων. Σχετικά με τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ, αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν πως η εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης συναντά σημαντικά νομικά εμπόδια, ιδίως για τις εισηγμένες και δεν θα τις συμπεριλάβει.
Επίσης από το Φθινόπωρο θα ξεκινήσει η απογευματινή λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών Δευτέρα και Τετάρτη, ενώ εξετάζεται η ταυτόχρονη μείωση των ωρών λειτουργίας την Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου