Κυριακή, 24 Οκτωβρίου 2010

Ψήφισμα για τους εργαζόμενους στο ΤΕΕ

Το παρακάτω ψήφισμα κατατέθηκε στην αντιπροσωπεία του ΤΕΕ από τις παρατάξεις Αριστερή Ενωτική Πρωτοβουλία & Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών.
Αναλυτικότερη ενημέρωση για τα όσα συνέβησαν στην αντιπροσωπεία της 23-23/10 σε επόμενη ανάρτηση.

Η νέα χρονιά ξεκίνησε εφιαλτική για όλους τους εργαζόμενους. Η κατάσταση και τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας διοίκησης έδειξε ότι τα προβλήματα για τους εργαζόμενους στο ΤΕΕ οξύνθηκαν και θα οξυνθούν. Συγκεκριμένα:

·         Μια από τις πρώτες ενέργειες της νέας διοίκησης ήταν η μη έγκαιρη υπογραφή των ενταλμάτων πληρωμών των εργαζομένων με αποτέλεσμα, την καθυστέρηση πάνω από 10 ημέρες στην καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων. Πρόκειται για μια πρωτοφανή πρακτική.
·         Η καθυστέρηση εδώ και 3 μήνες της καταβολής των αποδοχών των συμβασιούχων, η έλλειψη ενημέρωση για το πότε θα καταβληθούν οι αποδοχές τους, αλλά και η απαράδεκτη αντιμετώπιση των συμβασιούχων σε μια σειρά ζητήματα (πχ μετακίνηση σε άλλο γραφείο-τμήμα χωρίς έγγραφο, άδειες εγκυμοσύνης, κ.α.) καθιστούν σαφή τη στάση της ΔΕ του ΤΕΕ απέναντί τους. Να σημειωθεί ότι οι αποδοχές των συμβασιούχων του ΤΕΕ, υπολείπονται κατά πολύ των αποδοχών των υπαλλήλων των αντίστοιχων ειδικοτήτων (πτυχίων κλπ).
·         Η διοίκηση του ΤΕΕ προέβη στις περικοπές των 13ου και 14ου μισθού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να έχουν απώλειες περίπου 1100. ευρώ το χρόνο, χρήματα τα οποία καρπώνεται το ΤΕΕ.
·         Η νέα Διοίκηση του ΤΕΕ, υιοθετώντας πλήρως την ομόφωνη απόφαση τη προηγούμενης ΔΕ του ΤΕΕ κατά των συμβασιούχων, (η οποία εκφράστηκε με την αρνητική και επιθετική κατάθεση του εκπροσώπου της απερχόμενης ΔΕ του ΤΕΕ κ. Τζέκου, στη δίκη συναδέλφου συμβασιούχου που συνέβαλλε στην πρωτόδικη εις βάρος της απόφαση), καταδικάζει 100 και πλέον εργαζόμενους στο ΤΕΕ σε απόλυση.
·         Η νέα διοίκηση του ΤΕΕ, ακολουθώντας κατά γράμμα την αντίστοιχη πρακτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, -«παραλάβαμε χάος»-, προαναγγέλλει μια ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στους εργαζόμενους στο ΤΕΕ, μονίμους αορίστου και συμβασιούχους, και προχωρά ακόμα περισσότερο στοχοποιώντας τους και διατάσσοντας ΕΔΕ. Ταυτόχρονα ο Πρόεδρος της ΔΕ κάνει λόγο για "320 εργαζόμενους στην Αθήνα που είναι πολλοί", "από αυτούς δουλεύουν μόνοι 20",  προοιωνίζοντας νέες περικοπές και απολύσεις.

Όλα τα παραπάνω συνιστούν μια επίδειξη πυγμής, εκ μέρους της διοίκησης. Ενός αυταρχισμού, παράλληλα με μια προσπάθεια να παρουσιάσει τη σχέση εργαζομένων- διοίκησης σαν σχέση «συνεργατών», με τους εργαζόμενους να μην έχουν κανένα δικαίωμα και τη διοίκηση να μην έχει καμία υποχρέωση απέναντι τους. Εντάσσονται σε ένα άσχημο παιχνίδι τις πλάτες των εργαζομένων, με πολιτική ευθύνη και της παλιάς Διοίκησης του ΤΕΕ και της νέας, που συνδιαμόρφωσαν ένα άθλιο πελατειακό σύστημα συμβασιούχων «ομήρων». Που ψήφισαν έναν προϋπολογισμό για το 2010 που ήξεραν ότι περιέχει κονδύλια που δεν έφταναν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.

Ζούμε σε μια περίοδο όπου οι εργασιακές σχέσεις στο Δημόσιο βρίσκονται στο στόχαστρο. Η πολιτική της κυβέρνησης – ΕΕ - ΔΝΤ οδηγεί καθημερινά σε συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, ξεπούλημα κάθε κοινωνικού αγαθού, στην ομηρία των συμβασιούχων, στην εξευτελιστική εργασία και ωθεί χιλιάδες λαού στην ανεργία. Οι καθυστερήσεις στους μισθούς έχουν γίνει ήδη ξεκινήσει σε όλο το δημόσιο (πάντα αποδίδονται σε «κακοδιαχείριση» των προηγούμενων διοικήσεων και σε... «τεχνικά» θέματα). Απολύονται δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι, απειλείται η μονιμότητα. Αυτή είναι η ζωή που με εφιαλτικό τρόπο διαμορφώνεται από την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης της Ευρωπαϊκής ένωσης και του ΔΝΤ και που έκφρασή της είναι και αυτά που συμβαίνουν στο ΤΕΕ.

Η  αντιπροσωπεία καταδικάζει τις πρακτικές της νέας διοίκησης του ΤΕΕ, και εκφράζει την αντίθεση της στην  απασχόληση δεκάδων ανθρώπων με καθεστώς ομηρίας. Απαιτεί από τη διοίκηση να προχωρήσει άμεσα στη μονιμοποίηση τους, για την εξυπηρέτηση των  πραγματικών αναγκών των εργαζόμενων μηχανικών. Απαιτεί ακόμα από τη διοίκηση του ΤΕΕ να δεσμευτεί στο ότι δεν θα γίνει ΚΑΜΙΑ απόλυση κανενός συναδέλφου συμβασιούχου και ότι δεν θα κρατήσει αρνητική στάση στην εκδίκαση των αγωγών των συμβασιούχων στις 30 και 31 Γενάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου