Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ: ΑΣΕΠ – 3ΓΒ/2023: 30% των θέσεων Μηχανικών έμειναν κενές


Εκδόθηκαν στις 29/7 τα προσωρινά αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 3ΓΒ/2023 και αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ. Δυστυχώς από τον έλεγχο των αναρτημένων αποτελεσμάτων επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ, ότι εκατοντάδες θέσεις Μηχανικών θα μείνουν αδιάθετες λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους Μηχανικούς.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «από τη διασταύρωση στοιχείων του ΑΣΕΠ που πραγματοποιήσαμε διαπιστώθηκε ότι από τις 1.259 ζητούμενες θέσεις Διπλωματούχων Μηχανικών καλύφθηκαν μόλις οι 902 (ποσοστό 71,6%) και οι υπόλοιπες παρέμειναν κενές (ποσοστό 28,4%)!!!


Σε ορισμένες μάλιστα καίριες ειδικότητες, τα ποσοστά κενών θέσεων είναι ακόμα μεγαλύτερα, όπως στους Τοπογράφους (38%), στους Ηλεκτρολόγους (35 %) και στους Μηχανολόγους (32%) Μηχανικούς.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση μας ότι σε προηγούμενους πρόσφατους Διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ (13Κ/2021) το πλήθος των παραιτήσεων των Διπλωματούχων Μηχανικών έφτανε περίπου στο 40%, παραιτήσεις οι οποίες θα υπάρχουν και σε αυτό το διαγωνισμό.

Αποτελεί αναμφίβολα θετική εξέλιξη και αποδοχή των διεκδικήσεων μας, το πλήθος των θέσεων Διπλωματούχων Μηχανικών που υπάρχουν σε πρόσφατους Διαγωνισμούς και ελπίζουμε να συνεχιστεί, γιατί όλοι πια αναγνωρίζουν τη μεγάλη συμβολή των Μηχανικών στην Προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος, του Περιβάλλοντος, αλλά και στην Αναπτυξιακή Διαδικασία. Η πρόθεση αυτή όμως κινδυνεύει να μείνει κενό γράμμα αν δε δοθούν λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος, ειδικά σε αυτό των αποδοχών.

Όπως αναλυτικά αναφέραμε σε ανακοίνωση μας:

► Ο εισαγωγικός μισθός του Διπλωματούχου Μηχανικού είναι 1162 € μεικτά, δηλαδή περίπου 850 € καθαρά επί 12 μήνες, δηλαδή περίπου 10.000 € ετησίως! Σε επίπεδο μεικτών αποδοχών είναι περίπου 14.000 € ετησίως, ενώ ο καταληκτικός είναι περίπου 30.000 € ετησίως.

► Η σύγκριση με τους μισθούς Μηχανικών σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και άλλες είναι συντριπτικές, βρίσκονται στο 30- 40% των αντίστοιχων αποδοχών σε άλλες χώρες και συγκρίνονται μόνο με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Οι αποδοχές των Μηχανικών στο Δημόσιο αυτή τη στιγμή είναι περίπου στο 50-60% των αντίστοιχων που υπάρχουν στον ιδιωτικό Τομέα στη χώρα.

► Ο μέσος μισθός μηχανικού στη Γερμανία είναι 53.750 ευρώ, στην Βρετανία 55.400 ευρώ, στην Γαλλία 46.400-65.557 ευρώ και στην Ιταλία 61.000 ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ φθάνει τα 92.700 ευρώ.

Οι περιγραφείσες εξευτελιστικές αποδοχές σε συνδυασμό με τις τεράστιες (και ποινικές) ευθύνες που αναλαμβάνουμε, εξηγούν το κύμα φυγής και παραίτησης που παρουσιάζεται, ειδικά στους Μηχανικούς. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απαξία για την οργανωμένη Πολιτεία από το γεγονός ότι δε μπορεί πια να προσελκύσει νέους επιστήμονες με διάθεση προσφοράς να υπηρετήσουν στις Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες. Οι επιπτώσεις στο Δημόσιο Συμφέρον, στο Περιβάλλον και στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες θα είναι συντριπτικές. Οι διεκδικήσεις μας, όσον αφορά τα μισθολογικά θέματα είναι σαφείς και επαναλαμβανόμενες. Τις έχουμε τονίσει μάλιστα με πολλαπλές κινητοποιήσεις μας, αλλά και συναντήσεις. Είναι ευθύνη των εμπλεκόμενων Υπουργείων και ειδικά του Υπ. Οικονομικών να δώσουν λύσεις. Αν δεν το πράξουν άμεσα, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου